REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

RADIOGRAFIA TRAGEDIILOR care ne arată ca avem un SISTEM ȘUBRED

RADIOGRAFIA TRAGEDIILOR care ne arată ca avem un SISTEM ȘUBRED

Replica API 4 martie 2021 | 09:56 2073

Românii au fost martori, în ultimii 15 ani, ai unor tragedii care ar fi putut fi evitate dacă dotările echipelor de salvare ar fi fost mai bune, dacă oamenii ar fi fost mai bine pregătiți, dacă s-ar fi respectat regulile în materie de securitate, dacă operatorii de la 112 și-ar fi făcut treaba cum trebuie, dacă și iar dacă... . Prea multe întrebări, prea puține răspunsuri, prea multe vieți pierdute și prea puțini vinovați. De ce trebuie să vedem că împăratul e gol abia când e prea târziu? De ce cei instruiți închid ochii la lipsa dotărilor și când apare încă o tragedie inevitabilă... se lamentează de lipsa unei autoscări, sau a unei autorizații pentru siguranța la incendiu? De ce nu se fac achiziții de echipamente măcar pentru strictul necesar și un instructaj minim?

STS și localizarea întârziată

La 20 ianuarie 2014 un avion YR-BNP de tip Britten-Norman BN-2A-27 Islander care executa o cursă umanitară, a executat o aterizare forțată într-o zonă împădurită din Munții Apuseni la o altitudine de circa 1600 m, lângă satul Petreasa din comuna Horea, situat la limita dintre județele Cluj și Alba. În acest accident au murit comandantul și studenta la medicină Aurelia Ion, iar copilotul și cei patru medici au fost răniți, totul pentru că Serviciul de Telecomunicații Speciale și celelalte instituții cu atribuții în domeniu au localizat victimele abia după 5 ore, cu toată aparatura mult lăudată a STS, care nu a putut localiza semnalul unui telefon mobil. În final, vinovat a fost tot... mortul, toate anchetele fiind închise în acest moment.

Barcă cu motor defect

O altă tragedie care a marcat Constanța, de această dată,e ste cea din decembrie 2014, de pe lacul Siutghiol, acolo unde un elicopter SMURD s-a prăbușit. Dotarea cu echipamente precare a ISU Dobrogea s-a văzut și aici. Ajunși la fața locului, pompierii au constatat că motorul bărcii era defect, asta după ce, inițial au greșit locația. Martorii de la acel moment declarau că deși le-a fost transmis că accidentul a avut loc în zona Butoaie, aceștia au mers și au început căutările în zona pontonului de la Cazino. Timpul pierdut de aceștia s-a dovedit a fi fatal pentru cele 4 persoane. Pe lângă dramatismul situaţiei, remarcăm şi lipsa de profesionalism a autorităţilor. Elicopterul (achiziţionat de Consiliul Judeţean şi transferat către SMURD după îndelungi tărăgănări) fusese solicitat la Tulcea, în jurul orelor 13.00. Echipajul era format din patru membri, respectiv pilotul, copilotul, un medic şi o asistentă.

În urma incendiului de la Beirut au decedat 3 tinere

Tragedia de la Beirut, atunci când trei fete au murit în urma unui incendiu devastator, este o altă tragedie în care pompierii constănțeni au acționat ineficient, deși localul se afla la doi pași de ISU Dobrogea, aducând la intervenție mașini multe, dar folosind doar câteva, cu furtunuri sparte și apă foarte puțină sau deloc. Pompierii au fost acuzați de rudele victimelor că nu au urcat la etaj, afirmând că nu se mai află nimeni. O altă acuzație ar fi fost aceea că restaurantul nu ar fi avut avizul de securitate la incendiu.

Colectiv – 65 de morți și doar 24 de paturi pentru marii arși

Au trecut mai bine de 5 ani de la tragedia de la Colectiv, însă mare lucru nu s-a schimbat, nici în sistemul medical nici în cel al localurilor. România încă nu are un centru modern pentru tratarea pacienților cu arsuri, nici suficiente pături sau o bancă de piele și doar 24 de paturi pentru marii arși, deși toate au fost promise de autorități. Spitalele au început din nou să ascundă infecțiile nosocomiale, iar justiția nu a decis până acum cine este responsabil pentru viețile pierdute după incendiul de la Colectiv. Localurile funcționează în continuare fără avizul de securitate la incendiu ci doar cu o banală... declarație pe propria răspundere.

Cazul Caracal sau cum să nu gestionezi o anchetă

Alexandra Măceșanu a apelat serviciul de urgență 112 în ziua de 25 iulie 2019, la ora 11:05, reclamând că a fost răpită, sechestrată și violată într-o casă din Caracal. De-a lungul întregii zile, Poliția a încercat să identifice locul în care se afla Alexandra, dar a reușit acest lucru abia în cursul nopții următoare și a putut executa un mandat de percheziție abia a doua zi la orele 6. În urma anchetei preliminare, a fost arestat proprietarul imobilului respectiv, Gheorghe Dincă, acesta recunoscând că le-a ucis pe cele două tinere. Și de data aceasta autoritățile și-au dat cu stângul în dreptul, de la operatorul 112 până șeful Poliției Române.

ISU Dobrogea – fără autoscară

Alt eveniment transformat în tragedie a avut loc marți, 16 februarie a.c, o femeie a sărit de la etajul șase, acolo unde au izbucnit flăcările, pentru a nu arde de vie. Medicii s-au chinuit mai bine de 40 de minute să o salveze, însă femeia a decedat. Martorii spun că pompierii au ajuns cu întârziere la fața locului, sunt revoltați, susținând că ar fi avut șanse de supraviețuire dacă aceștia ar fi intervenit. Aspect recunoscut și de șeful ISU Dobrogea, Cristian Mihail Amarandei.

Când au ajuns la fața locului, pompierii nu aveau autospecială cu scară, pentru că la sediul de pe Mircea cel Bătrân nu exista, și a fost nevoie să o aducă de la Detașamentul Palas, parcurgând o distanță de 8 km până la fața locului. Nici saltea gonflabilă, spun martorii. Nici nu ar fi avut cum să aibă saltea, pentru că nu există în dotarea ISU Dobrogea.

Cazul Oneşti - Negociatorul a venit de la Bacău

Ultimul eveniment în care s-a dovedit lipsa dotărilor dar şi a personalului specializat din cadrul instituţiilor din România a fost cel de la Oneşti. Gheorghe Moroşanu din Oneşti a ucis doi muncitori care veniseră să renoveze un apartament pe care agresorul îl pierduse in urma cu 10 ani. Acesta i-a sechestrat iniţial pe cei doi muncitori, negocierile dintre agresor şi poliţie durând mai bine de patru ore. În acest interval, negociatorul a fost chemat de la Bacău fiind în ziua lui liberă, însă echipa formată din 17 poliţişti nu a făcut în acest timp nimic. Nici vorbă de sniperi, sau de încercări de pătrundere în forţă, pur şi simplu s-a aşteptat până agresorul i-a omorât pe cei doi muncitori.

Sunt doar câteva dintre tragediile care poate ar fi putut fi evitate dacă dotările instituțiilor de salvare ar fi fost la standarde europene, sau dacă cei plătiți să ne salveze ar fi fost instruiți cum trebuie. În final, rămâne doar intrebarea... Cum ar fi fost dacă...?

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asta este poporul roman! O adunatura de lasi, puturosi, mincinosi, incompetenti si imbecili! Istoria a demonstrat-o de atatea ori. Pana nu ne calca pe gat un lider sau un sistem de oranduire strain de meleagurile astea, romanii nu isi vad de treaba!
2
0
Cacatu asta de tara.trebuie desfiintata rapid.Un popor de salbatici cu mentalitate de sclavete.Pr. toti patriotii care vor posta multa muie cu rahat cu zahar
3
2
Cum ar fi, un cutremur de 7.5 grade....acum? Pai, minim 10 milioane morti.
5
0
Ce sa faca ma ministri daca golani au dat lege sa iasa la pensie oameni de 40-50 de ani,din cauza asta aia dinainte erau mai buni cu dotarea de pe timpul lor adica mai proasta decat ce au astia de azi,pentru ca nu ieseau la pensie dupa ce au devenit cu adevarat profesionisti acum sunt copiii de 30 de ani colonei si la 40 de ani sunt generali,atunci cand erau aia meseriasi nu vedeai nici un colonel sub 50 de ani.
5
1
Ati uitat de tragediile de la Issi si de la Matei Bals. Unde oameni au murit arso de vii si ministrii n au patit nimic. Incompetenta si tupeu!!!
5
1
Tara e in descompunere. Politia, Parchetele, Justitia, totul e plin de hoti , escroci si borfasi. Uitati-va la Constanta ca peste tot sunt bagati doar machedoni hoti, escroci si spagari.. Coruptia e maxima..
14
0
De Siguranta Nationala inca nu a auzit nimeni, cine sa auda daca cei care conduc sunt angajati pe diferite criteterii, numai de competenta nu!
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468