REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.3° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
21.3° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

RADIONAV, obligată de magistrați să plătească angajaților salariile pe patru luni!

RADIONAV, obligată de magistrați să plătească angajaților salariile pe patru luni!

Replica API 29 octombrie 2019 | 00:00 494

În procedură de dizolvare!

În procedură de dizolvare!

RADIONAV, furnizorul de până acum al serviciilor radio-navale pentru porturile românești la Marea Neagră, bună de plată! Pe 19 iunie a.c., peste 30 de angajați, în frunte cu directorul Gheorghe Bucur, au deschis acțiune în instanță, solicitând drepturi salariale. Vorbim despre plata drepturilor salariale din februarie până în luna mai inclusiv a acestui an, însă angajații au solicitat actualizarea sumelor reprezentând drepturi salariale restante cu indicele de inflație și obligarea companiei la plata dobânzii legale aferente debitului principal de la data scadenței și până la plata efectivă a debitului principal. Cu toții au câștigat acțiunea, iar compania a fost obligată la plata tuturor sumelor de bani, în total peste 300.000 lei.

Prin întâmpinarea depusă la dosarul cauzei, RADIONAV a recunoscut neachitarea drepturilor salariale către reclamanți, arătând că acțiunea salariaților este corect, precizând că ”CNRN Radionav SA este unitate pe acțiuni, acționarul fiind statul român. Începând din luna ianuarie, prin Ordin Ministrului Turismului s-a constituit un grup de lucru care a avut ca temă de prezentat acționarului posibilitatea reorganizării companiei, astfel încât activitatea să nu fie doar productivă, ci s-a avut în vedere eficientizarea sumelor primite de la bugetul de stat și eficientizarea utilizării acestora (subvenție). Astfel, acționarul a decis în anul 2018 ca obiectul de activitate al unității, patrimoniul necesar desfășurării obiectului și personalul să fie preluat de Autoritatea Navală Română. Din motive independente de voința sa, acest proiect nu s-a finalizat, astfel că, începând cu luna februarie 2019, CNRN Radionav SA nu a mai putut deschide sume de la ordonatorul principal de credite pentru activitatea curentă. Cu toate acestea, unitatea și-a desfășurat activitatea, cu promisiunea că preluarea va fi efectuată și pasivul acumulat va fi onorat”. Tribunalul Constanța a admis, pe 23 octombrie a.c., acțiunea salariaților, Radionav fiind obligată la plata tuturor drepturilor salariale. Decizia nu este definitivă.

Reamintim că, recent, în Adunarea Generală a Acționarilor s-a decis desființarea societății, hotărârea fiind comunicată Oficiului Registrului Comerțului, urmând ca aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial. O parte dintre atribuții vor fi preluate de Autoritatea Navală Române, o parte vor intra sub umbrela ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementareîn Comunicații). Angajații, în funcție de noroc, vor fi împărțiți între cele două instituții, însă nu toți.

Reamintim, de asemenea, că în anul 2016, Corpul de Control al Prim-ministrului a efectuat un control la RADIONAV în legătură cu respectarea dispozițiilor legale și a normelor interne cu privire la organizarea și funcționarea companiei, precum și cu privire la îndeplinirea atribuțiilor acesteia, finalizat cu întocmirea Raportului nr. 1560/2016. Astfel, în raport este consemnat faptul că:”deși are statut de companie națională, organizată ca societate comercială pe acțiuni, C.N. RADIONAV S.A. funcționează ca o instituție publică, fiind finanțată preponderent (în proporție de peste 85 %) din subvenții acordate de la bugetul de stat. Din analiza efectuată a reieșit faptul că o parte dintre activitățile aferente Serviciului Public de Radiocomunicații Navale de Apel, Pericol și Salvare sunt parțial caduce iar parțial se pot asigura de către Autoritatea Navală Română. Din anul 2017 veniturile proprii ale RADIONAV s-au diminuat considerabil, activitatea companiei fiind susținută din alocațiile bugetare de la bugetul de stat în proporție de aproximativ 98%. RADIONAVeste una dintre societățile care se supun prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă, cu modificările și completările ulterioare, iar din anul 2017 managementul RADIONAVnu poate fi asigurat în condițiile legii deoarece întreaga activitate a companiei este subvenționată de la bugetul de stat în timp ce toate cheltuielile aferente contractelor de mandat trebuie suportate din veniturile proprii ale companiei. Acestea sunt motivele care au condus la dizolvarea RADIONAV.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bucur asta a aterizat in picioare cu toti directorii anteriori. Si desi i-a sapat pe toti, toti l-au tinut aproape, incepand cu Lucica si terminand cu Stanculescu. De unde sa ii fie platit salariul daca societatea nu are venituri proprii? A castigat juristul asta vreun proces in viata lui, a adus ceva venituri companiei?
0
0
Articol dedicat boului balti
3
0
Radionav plin de viermi paraziti care se imbuiba din banii tarii si copiilor nostrii.
3
4
Ce se intampla cu salariile din Mai pana in Octombrie? Le plateste Bucur? Are de unde... la cat a bagat mana si la cate apartamente are in chirie ptr care nu are nici o justificare... daca il intreaba cineva nu poate justifica multi bani?! ANI, procuratura, Politia chiar dorm toti? Verificati putin veniturile domnului... acum pana nu pleaca, pe un salariu baban la o alta institutie de unde sa mai suga niste bani... cel putin asa se lauda...ANR sau ANCOM ...o sa se spele repede pe cap si ei cu el... cu stilul lui... asta o sa-i sape pe toti!!!
4
2

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212