REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.1° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
26.1° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Radu Mazăre, la Curtea Supremă. A cerut revocarea controlului judiciar

Radu Mazăre, la Curtea Supremă. A cerut revocarea controlului judiciar

Replica API 12 ianuarie 2016 | 22:43 254

Radu Mazăre

Fostul primar al Constanţei s-a prezentat, luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care a fost deferit instanţei de jduecată, alături de Eduard Martin, Gabi Stan, Gabriel Strutisnky, pentru infracţiuni de corupţie. Mazăre a fost audiat de magistraţi în legătură cu acuzaţiile care-i sunt aduse ce procurori. Fostul primar a cerut instanţei să-i revoce măsura controlului juidiciar. La ieşirea din sediul instanţei, Radu Mazăre a declarat că nu există nici o legătură între acest dosar şi ancheta declanşată în SUA împotriva lui Dumitru Martin, acţionar al Polaris M Holding şi unchiul deputatului Eduard Martin, notează agerpres.ro. „Pe domnul Dumitru Martin nu l-am mai văzut de cinci sau şase ani, de când este plecat în America. Ştiu că vă place să legaţi ceea ce se presupune că s-a întâmplat acolo cu ceea ce se presupune că s-a întâmplat aici, dar nu are nici o legătură. Înţeleg că acolo se discută de nişte confecţii metalice, aici vorbim de o firmă de colectat gunoiul”, le-a spus, la ieşire, Radu Mazăre jurnaliştilor.

Reamintim că fostul edil luare de mită (3 infracţiuni), abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale). Potrivit procurorilor, în perioada 2006-2009, Mazăre, beneficiind de ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 euro şi primit circa 1.000.000 euro şi 2.472.303,8 lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa. Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ştefan atât direct, cât şi prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel. Acesta din urmă a transmis solicitarea inculpatului Mazăre Radu Ştefan către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contractele fictive de publicitate încheiate între acestea şi firma pe care o administra, contracte în baza cărora au fost ulterior primite sumele de bani. În perioada 2008-2014, mai spun procurorii, Mazăre, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L., al cărei asociat şi administrator în fapt era inculpatul Martin Eduard Stelian, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului. În anul 2008, între S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L şi instituţia publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei. Ca urmare a încheierii acestui contract a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu în sumă de 200.213.248,91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului. De asemenea, au fost deferiţi justiţiei Gabriel Marius Stan (viceprimar al Constanţei) şi mai mulţi funcţionari din Primăria Constanţa — Tudoriţa Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalâp şi Sorina Laura Oprea, acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În plus, compania Polaris M Holding SRL este acuzată complicitate la abuz în serviciu.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369