Radule, ai onoare?! Așteptăm să-ți dai demisia, cinstitule!
Radule, ai onoare?! Așteptăm să-ți dai demisia, cinstitule!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestVestea mult așteptată că Radu, de la Mangalia, a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție, a fost primită cu brațele deschise de foarte mulți mangalioți - de la oameni simpli, până la agenți economici afectați de măsurile abuzive dispuse de Cristian Radu, și continuând cu politicieni care au încercat, de-a lungul timpului, să arate adevărata față a edilului și ”mecanismele jafului organizat” din Mangalia. Nu mai puțin de 12 ani le-au luat procurorilor DNA să dovedească fărădelegile de pe tarlaua lui Radu. O parte dintre ele! Marți, 19 iunie a.c., Cristian Radu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Alături de el, alți inculpați care i-au făcut jocurile.
După 10 ani de domnie, primarul Cristian Radu a adus Mangalia la sapă de lemn, îngropând în datorii uriașe un oraș și șase stațiuni turistice de interes național.
Cum a dus Radu la sapă de lemn Mangalia
De la venirea în primărie, în 2012, administraţia Radu s-a pus pe treabă, dar mai mult în folosul propriu, și mai puțin al cetăţenilor, care au ajuns să trăiască într-un oraș gri, neatractiv pentru turiști, și după regulile proprii ale primarului. Încet, dar sigur, Mangalia a rămas fără terenuri, grație ”bunei administrări”! S-au pierdut în instanță terenuri pe bandă rulantă, din zone bune, chiar și din buricul plajei. ”Tarlaua” lui Cristian Radu mai pierde un teren, în Venus, după ce un executor judecătoresc l-a scos la licitație, în urma unui debit neachitat, reprezentând contravaloarea unor lucrări. De exemplu, pe 6 martie a.c. a avut loc o licitație pentru adjudecarea terenului în suprafață de peste 20.000 mp. La începutul anului 2021, un executor judecătoresc a pus la bătaie un alt teren din Jupiter, pentru o datorie neachitată la firma de termoficare Callatis Therm.
Și tot în 2021, decembrie, un executor a scos la licitație un teren de 1.000 mp, în urma unui debit neachitat către Ro-Mat Construct SRL. „Am ajuns la un moment dat să cred că intenționat se pierd aceste despăgubiri, pentru că eu văd pe partea cealaltă fini de-ai primarului. Conjunctural, a avut contract cu primăria, nu a fost plătit și pentru 1 milion de lei a executat toate terenurile între Saturn și Venus, toată plaja. Adică nu au găsit ei terenuri în toată Mangalia. Finul primarului a vândut drepturile litigioase unei firme din Arad. Factura de 1 milion de lei a plecat de la, să zicem, Cioroianu SRL, care conjunctural este și finul primarului. Primarul nu a plătit banii, ei s-au dus în instanță și au cerut despăgubiri și până să le obțină, au vândut drepturile litigioase unei firme din Arad. Firma din Arad a venit, primăria din două termene a pierdut.”, spunea Ozghiun Menabit, într-un interviu acordat ziarului Replica, despre acest subiect.
Agenții economici, terorizați!
Înainte de sezonul estival din 2022, micii operatori economici din Mangalia, care dețin magazine, au primit interdicţie în a-şi desfăşura activitățile. Interdicția a avut la bază o hotărâre de Consiliul Local Mangalia din 2022, inițiată de Radu, ce vizează Regulamentul de organizare și desfăşurare a activităţilor comerciale şi a serviciilor de piaţă în municipiul Mangalia. Chiar înainte de începerea sezonului, patronul unui magazin din Venus a recurs la un gest necugetat. Acesta a vrut să dea foc magazinului, însă a fost împiedicat de angajații săi. Un altul care avea hotărâre definitivă, prin care Primăria era obligată să elibereze autorizația de funcționare, s-a trezit cu garduri în fața magazinului, păzite de Poliția Locală. Este vorba despre afaceristul Cosmin Trușcă, care a declarat, în studioul Replica, că i-au cerut 25.000 de euro șpagă, să fie lăsați în pace!. ”M-au afectat fizic, psihic. E o teroare, zilnic, să știi că vine Poliția Locală. Știm că este un abuz, toți știu că este un abuz, dar în instanță o să dureze, până să demonstrăm că este un abuz. Următoarele demersuri sunt să facem plângere penală împotriva primarului, viceprimarului, Poliției Locale, la DNA, dacă identificăm și alte cazuri penale, agenților constatatori, și tuturor angajaților din primărie. Eu am zis că niciodată nu o să vorbesc despre relația agenților economici care cotizează la ei, nu mi-e frică să o spun. Mi s-au cerut și mie sume, indirect prin altcineva, pentru că ei lucrează într-un sistem dezvoltat, au facultate în așa ceva. Îmi asum ce spun. Personalul din primărie a venit și a cerut sume de bani, șpagă... care face obiectul DNA-ului. Mi-au cerut șpagă, indirect, 25.000 de euro să fim lăsați în pace, să rămână lucrurile așa”, a acuzat Trușcă.
Mai multe, în VIDEO de mai jos:
Radu, trimis în judecată
Și, cum după orice faptă vine și răsplata, așa și DNA l-a ajuns din urmă pe Radu, pe care-l acuză de un prejudiciu de ordinul milioanelor. Marți, 20 iunie, procurorii din DNA Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, lui Cristian Radu, primarul din Mangalia, la data faptelor și în prezent primar al municipiului Mangalia, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Este vorba despre speța în care Radu, și alți inculpați, s-au ales cu sechestru pe avere, în dauna unui prejudiciu cu multe zerouri. Procurorii acuză că, în perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, inculpatul Radu Cristian, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o societate de avocatură, reprezentată de inculpatul avocat în cadrul Baroului București, trimis în judecată în prezenta cauză, un număr de 95 de contracte având ca obiect asistenţa juridică şi reprezentarea primăriei municipiului Mangalia în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi altor organe judiciare sau jurisdicționale. Este de precizat faptul că o parte dintre acestea ar fi fost încheiate în condițiile în care, la nivelul primăriei Municipiului Mangalia, existau deja contracte de asistenţă juridică încheiate cu o altă societate de avocatură, în care ar fi fost prevăzute onorarii și de peste 200 de ori mai mici față de cele stabilite în noile contracte.
Ca o paranteză, precizăm că cel mai mare contract încheiat de primăria Mangalia cu casa de avocatură cu pricina este aproape 1,2 milioane de lei, și vizează un litigiu în care Primăria Mangalia și Comuna Limanu erau pârâți, iar Prefectura era reclamant. Obiectul dosarului îl reprezenta grănițuirea, adică cele două UAT-uri aveau de împărțit un teren din zona șantierului Damen. În final, Primăria Limanu a avut câștig de cauză, iar acest lucru a adus comunei 100 de hectare de teren care fac parte din Şantierul Naval din Mangalia.
Ajutat de șase funcționari
Revenind la dosarul de mai sus, primarul Radu Cristian ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți șase inculpați, funcționari publici, care ar fi întocmit și semnat diverse acte (referate de necesitate, caiete de sarcini, etc.), ce ar fi stat la baza organizării unor proceduri formale de achiziție a serviciilor judiciare menționate mai sus. Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, primăria municipiului Mangalia a fost prejudiciată cu suma totală de 13.675.922 lei.
Consilierii PNL nu au vrut să se constituie parte civilă... ca să fie solidari?!
DNA a cerut Consiliului Local Mangalia să specifice dacă se constituie, sau nu, parte civilă în dosarul deschis anul trecut de DNA. Aleșii PNL au inițiat, pe 9 iunie, un proiect de hotărâre privind constituirea UAT Mangalia ca parte civilă în dosarul nr. 140/P/2022, aflat pe rolul DNA Constanța, iar ședința extraordinară a avut loc marți, 13 iunie a.c.
Și, ce să vezi! Consilierii PNL și unul de la Pro România au considerat că mangalioții nu merită să fie despăgubiți în urma „jafului” produs de cei din Primăria Mangalia. Jaf constatat de procurori! Trei consilieri de la PER și 5 de la PSD au votat "pentru" constituirea municipiului Mangalia ca parte civilă în dosarul în care Cristian Radu și ai lui sunt cercetați pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu. Numai că, aliații lui Radu din Consiliul Local, în speță cei 10 consilieri PNL, dar și unul de la Pro România, consideră că prejudiciul de peste 13 milioane de lei nu trebuie să se întoarcă la bugetul local. Oare pe ce considerente or fi votat aleșii PNL?!
Cine sunt consilierii PNL care îl țin în brațe pe Radu
Viceprimarul Angelescu Dragoș, Filip Dumitru, Andrei Sorin, Stan Linica, Griguță Nicoleta, Ali Leila, Ioniță Dragoș, Zbanț Iulian Dorinel, Toma Vasile Dorel, Luca Lucian, Moldovan Dănuț sunt consilierii care nu au vrut să se constituie parte civilă. De ce, oare? Consideră că primarul e vinovat?!
”Nu pot să spun decât că prezumția de nevinovăție există până la o hotărâre definitivă a instanței de judecată. Cu privire la neconstituirea Consiliului Local pentru UAT Mangalia în parte păgubită consider că s-au pripit consilierii locali de la PNL, deoarece nu este vorba despre o încriminare, ci despre ce se va întâmpla cu sumele constatate ca fiind încasate ilegal. Graba lor a fost ca să își confirme susținerea față de cei învinuiți, crezând în mod greșit că despre asta a fost în proiectul HCL, dacă îi consideră vinovați sau nu. Toată dezbaterea s-a învârtit în jurul ideii: «Să așteptăm hotărârea definitivă a instanței de judecată, care să hotărască dacă sunt vinovați sau nu pentru plățile benevole și prin executări silite». Așa cum nu se cade să judecăm noi dacă cei învinuiți sunt vinovați sau nu, la fel și consilierii PNL nu se pot pronunța dacă cei învinuiți sunt nevinovați sau nu. Proiectul HCL a fost despre sumele plătite benevol și prin executare silită, nicidecum despre legalitatea întocmirii actelor. Practic, refuzul Consiliului Local Mangalia de a se constitui parte civilă păgubită este o declarație că sunt meritate acele executări silite făcute de avocatul care este învinuit. Avocatul a executat silit Primăria Mangalia pentru penalități, deoarece primarul Mangaliei nu a plătit ceea ce s-a angajat să plătească, în pofida faptului că avea buget aprobat de către Consiliul Local, ca să facă aceste plăți. Pentru acele penalități, suportate de bugetul local din vina celui care nu a plătit conform angajamentelor juridice, Primarul Mangaliei a dat dovadă de iresponsabilitate prin a nu anunța Consiliul Local despre aceste pierderi din Bugetul Local. Pe scurt: consilierii locali PNL au fost de acord cu executările silite făcute de avocatul Grimberg bugetului local al municipiului Mangalia, considerând, astfel, că primarul e vinovat pentru penalități de milioane de lei”, a spus Ozghiun Menabit, consilier PER.
DNA mai are în lucru dosare care vizează Primăria Mangalia
DNA nu are în lucru doar acest dosar, pe drum mai sunt și altele. De exemplu, DNA Constanța a descins la Primăria Mangalia, pe 7 iunie a.c., în aceeași zi în care au luat la puricat documentele Consiliului Județean, în speța ce are legătură cu achiziția serviciilor privind amenajarea de spațiu verde. La mijloc este și o societate care a câștigat, pe bandă rulantă, contracte cu primăriile din județul Constanța. La Mangalia, societatea Dimitris Garden, căci despre ea este vorba, a bifat circa 1 milion de lei anul trecut. Anterior, mult mai mulți bani. Direcția de Achiziții a dat explicații procurorilor, ulterior aceștia din urmă au plecat de la unitatea administrativ teritorială cu o serie de documente. Precizăm că direcția de Achiziții e condusă de bunul prieten al lui Cristian Radu, Călin Didi George. Legat de această speță, cel vizat este Adrian Roșu, funcționar public în cadrul primăriei orașului Mangalia, suspectat de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și de luare de mită.
Reacții: după faptă și răsplată!
Revenind la dosarul trimis în judecată, reacțiile nu au întârziat să apară. ”După faptă și răsplată. Ce a ținut de noi a ținut... să informăm și să vadă lumea despre ce este vorba. Mai departe, e treaba justiției. Sunt multe necunoscute, din punctul meu de vedere. E un mic pas pentru DNA, un mare pas pentru Mangalia”, a declarat Doru Marinescu, consilier local PER.
Menabit Ozghiun și Doru Marinescu
La rândul său, Ozzy Menabit a declarat: „Privind învinuirile DNA, situația este astfel: Dacă hotărârea definitivă arată că este vinovat avocatul pentru prejudiciile realizate prin complicitate la contracte și convenții nelegale, este vinovat și primarul pentru contractele și convențiile pe care le-a semnat. Dacă hotărârea definitivă arată că nu este vinovat avocatul pentru contracte, iar penalitățile le-a obținut legal, este vinovat primarul pentru că a prejudiciat bugetul local, săvârșind abuzul in serviciu, de a nu plăti ceea ce era bugetat să fie plătit. Nu văd cum se poate dezvinovăți, deoarece din oricare parte privești, prejudiciul există. Cum am afirmat, consider că prezumția de nevinovăție există pentru fiecare dintre cei învinuiți. Până acum există doar certitudinea unor prejudicii. Ar fi o anomalie să reiasă că prejudiciile s-au făcut singure.”
Foleanu: au primit ceea ce au făcut!
Consilierul PSD Paul Foleanu este de părere că: „au primit ceea ce au făcut. Au prezumția de nevinovăție. Din păcate, municipiul nu s-a constituit parte civilă, pentru că unii consilieri au vrut să fie solidari. Dacă instanța îi va găsi vinovați, se confiscă sumele, dar nu vor merge la Mangalia, ci la bugetul statului.”
Acestea fiind spuse, așteptăm cu interes momentul în care cinstitul Radu va da dovadă, pentru prima dată în viața lui, de onoare, și își va anunța demisia! Și, de ce nu, și consilierii care au ales să fie solidari cu inculpații, mai ales cu primarul lor, și care consideră că prejudiciul de peste 13 milioane de lei nu trebuie să se întoarcă la bugetul local!
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News