REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Lun., 22 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6707
10.4° Constanța Luni, 22 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6707
 

Rafila: A scăzut acoperirea vaccinală; în momentul de faţă discutăm de aproximativ 80%

Rafila: A scăzut acoperirea vaccinală; în momentul de faţă discutăm de aproximativ 80%

A.F. 12 februarie 2024 | 00:00 101

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a informat că, în prezent, acoperirea vaccinală în România este undeva în jur de 80%, iar în cazul cele de-a doua doze a vaccinului rubeolă-rujeolă-oreion acoperirea este de puţin peste 60%.

Rafila: A scazut acoperirea vaccinala; in momentul de fata discutam de aproximativ 80%

"2008 a fost anul în care a început o scădere progresivă a acoperirii vaccinale cu celelalte produse care se administrau copiilor în mod obişnuit. Trendul acesta descrescător s-a păstrat. Dacă în acea perioadă aveam la marea majoritate a vaccinurilor o acoperire de peste 90%, ulterior această acoperire vaccinală a scăzut încet, încet. Ne aflăm în jurul cifrei de 80% în momentul de faţă, iar dacă discutăm despre vaccinul reubeolă-rujeolă-oreion doza a doua se administrează doar în proporţie de puţin peste 60%. Este clar că eşecul campaniei din 2008 a produs această neîncredere, ulterior au fost şi alte incidente, alte situaţii - vaccinarea COVID şi acolo a fost o parte de informare care a lipsit", a declarat Rafila, în cadrul unei dezbateri organizate de DC News Media Group.

Potrivit acestuia, creşterea acoperirii vaccinale se poate face doar printr-o campanie continuă de informare care să se realizeze împreună cu screeningul.

"Creşterea acoperirii vaccinale se poate face doar printr-o campanie continuă de informare, pentru că prevenirea infecţiei cu HPV duce practic la eliminarea cancerului de col uterin, iar România se găseşte pe primele locuri din UE atât la morbiditate, cât şi la mortalitate. Ea trebuie cuplată şi cu screeningul. Lucrăm la acest screening care să protejeze cât mai bine femeile din România", a susţinut ministrul.

În opinia sa, s-ar putea extinde vaccinarea în farmacii, însă acest lucru trebuie să se facă treptat, după creşterea pregătirii profesionale a farmaciştilor în domeniul vaccinologiei.

"Noi avem declanşată această campanie de vaccinare în farmacii deocamdată pentru vaccinul gripal. Sunt farmacişti care urmează şi termină cursuri de instruire în domeniul vaccinologiei făcute de colegii de la catedrele de epidemiologie. Sigur, la un moment dat, putem să ne gândim şi la o astfel de oportunitate, dar trebuie introdusă progresiv. Cred că extinderea vaccinării gripale în farmacii la nivel naţional, cât mai multe farmacii incluse în acest proiect şi, ulterior, alte tipuri de vaccinuri ar fi un parcurs raţional pe măsură ce creşte şi pregătirea profesională a farmaciştilor în domeniul vaccinologiei", a explicat Alexandru Rafila, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218