REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Rafila le cere părinților din România să nu mai ia Urgențele cu asalt pentru gripe

Rafila le cere părinților din România să nu mai ia Urgențele cu asalt pentru gripe

Ana Maria LIPAN 15 ianuarie 2023 | 14:05 1143

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, le recomandă părinţilor ai căror copii au simptomele unor viroze să încerce să evite deplasările la camerele de gardă dacă copilul nu este deshidratat, subliniind că, în cazul copiilor care au simptome „relativ uşoare”, trebuie avut în vedere raportul dintre beneficiile prezentării la camera de gardă a unui spital şi riscul contractării altor virusuri.

Ministrul Sănătăţii cataloghează drept „preocupantă” situaţia privind virozele respiratorii, el recomandând părinţilor ai căror copii au simptomele unor viroze respiratorii să încerce să se adreseze mai întâi medicului de familie sau, dacă merg la spital, să caute să evite să facă acest lucru în zilele de weekend.

„E o situaţie preocupantă, nu putem nega evidenţa şi nici nu avem de ce să facem acest lucru. În general, atunci când este un sezon gripal - la fel a fost şi în 2018-2019 - există o perioadă critică în ceea ce priveşte acordarea asistenţei medicale. Rugămintea şi sfatul meu este ca dacă infecţia durează de câteva zile sau evoluează necorespunzător din punctul de vedere al părinţilor, după ce s-au adresat la medicul de familie, să încerce să acceseze serviciile medicale mai degrabă în timpul săptămânii decât în weekend pentru că, într-adevăr, în weekend sunt mai limitate din punct de vedere al accesabilităţii”, a afirmat duminică Alexandru Rafila, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Acesta a subliniat că o simptomatologie relativ uşoară nu impune deplasarea la camerele de gardă şi la unităţile de primiri urgenţe, pentru că „beneficiul real este foarte limitat şi, pe de altă parte, există şi riscul contractării altor viroze”.

„O simptomatologie relativ uşoară, chiar dacă copilul face febră 38 dar are o stare generală bună, nu e deshidratat, nu impune în niciun fel deplasarea la unităţile de primiri urgenţe, la camerele de gardă ale spitalelor, nu numai pentru că aşteaptă foarte mult acolo, dar beneficiul real este foarte limitat şi, pe de altă parte, există şi riscul contractării altor viroze, pentru că ştiţi bine că acum circulă mai multe în paralel, circulă infecţia cu noul coronavirus, cu virusul gripal sau alte viroze sezoniere. Eu nu mă refer la situaţiile care impun deplasarea la camera de gardă pentru că evoluţia copilului e necorespunzătoare şi îngrijorează părinţii. Dar, acolo unde este posibil, să facă acest lucru la medicul de familie. Marea majoritate a cazurilor de viroză la copii evoluează banal, nu e vorba de infecţii care să necesite spitalizarea”, a adăugat medicul.

Alexandru Rafila a mai explicat că viroza evoluează în timp, că nu există „o rețetă minune” și că la unii pacienți tratamentul are eficacitate mai bună, în timp ce la alţii eficacitatea este limitată, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Da! Posibil ca acei părinți sa ii reguleze doar pe mama sa
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102