REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Lun., 24 Iun. 2024
Anul XX Nr. 6770
19.4° Constanța Luni, 24 Iunie 2024 Anul XX Nr. 6770
 

RAJA a SEMNAT PATRU CONTRACTE în valoare de peste 100 milioane lei

RAJA a SEMNAT PATRU CONTRACTE în valoare de peste 100 milioane lei

Replica API 5 februarie 2021 | 23:56 2995

RAJA S.A. a semnat alte patru contracte de lucrări în valoare de peste 100 milioane lei, ce constau în extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă potabilă și apă uzată în municipiul Constanța și în localitatea Eforie Sud. La eveniment a participat și primarul Vergil Chițac.

În perioada următoare, în municipiul Constanța și în localitatea Eforie Sud se vor desfășura ample lucrări de modernizare și dezvoltare a sistemelor de alimentare cu apă potabilă și de colectare și tratare a apei uzate.

Contractele de lucrări fac parte din Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din aria de operare a S.C. RAJA S.A. Constanța, derulat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, și au ca obiectiv general creșterea calității vieții locuitorilor din Municipiul Constanța și din localitatea Eforie Sud.

“Contractele derulate în acest exercițiu financiar, vor face ca județul Constanța să beneficieze de cele mai mari investiții în infrastructura de apă și canal de la nivel național. De aceea, vreau să subliniez încă o dată susținerea necondiționată pentru implementarea cu succes a acestor proiecte”, a declarat la deschiderea evenimentului, Președintele Consiliului Județean - Mihai Lupu.

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a declarat: „În următorii 3 ani, în municipiul Constanța, vor fi înlocuiți 72 de km de conducte din rețeaua de apă și alți 35 de km din rețeaua de canalizare. Toate aceste lucrări vor atrage în Constanța fonduri europene în valoare de 96 de milioane de euro.

Dacă la aceste lucrări adăugăm și contractele semnate pentru extinderea cu 25 de km a rețelei de apă și cu 20 de km a celei de canalizare, în cartierele ce nu beneficiază acum de aceste servicii, înseamnă că RAJA va cheltui în Constanța 120 de milioane de euro pentru modernizarea și dezvoltarea rețelelor de apă și canalizare. Semnarea contractelor de finanțare pentru realizarea acestor lucrări a fost realizată prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Constanța, din care face parte și municipiul Constanța. Pe această cale, mulțumim conducerii RAJA reprezentată de domnul director general Aurel Presură și ADI Dobrogea Apă-Canal coordonată de domnul Florin Mitroi.

Din păcate, aceste lucrări aduc cu ele și un disconfort care va fi creat în timpul execuției lucrărilor. Vor fi afectate străzi din oraș pe o lungime de peste 150 de km. Ne cerem scuze anticipat pentru acest inconvenient și vă oferim garanția că vom face tot ce ne stă în putință pentru a asigura fluența traficului rutier.

Activitățile de execuție pentru Contractele de lucrări 1, 2 și 3, denumite Rețele apă și canalizare în zona centrală a Municipiului Constanța, sunt grupate pe 3 loturi și acoperă 159 de străzi din aproape toate cartierele constănțene. Astfel, rețeaua de apă potabilă din oraș va fi extinsă și reabilitată, prin înlocuirea conductelor existente, pe o lungime de aproape 40 de km. Sistemul de preluare a apelor uzate menajere va fi și el modernizat și extins în mai multe zone cu probleme, peste 18 km de conducte urmând a fi înlocuite. Legat de aceste ample lucrări de investiții, Președintele ADI Apă-Canal Constanța - Florin Mitroi a precizat: “Foarte importantă este comunicarea cu autoritățile locale, care contează foarte mult în derularea acestor contracte. Noi, administrațiile locale trebuie să ne implicăm activ și să dăm tot concursul petru finalizarea lucrărilor la termen și în conformitate cu cerințele contractuale.”

Lucrările de investiții din municipiul Constanța derulate prin Programul Operațional Infrastructură Mare însumează peste 460 milioane lei și sunt executate în cadrul a 11 contracte de lucrări: 4 în execuție, 5 în faza de debut, 1 în procedura de atribuire și 1 în proiectare. Încă din luna aprilie 2020 au fost demarate lucrările de reabilitare a conductelor magistrale în mai multe zone ale orașului Constanța, prin înlocuirea conductelor vechi, uzate, cu conducte noi din polietilenă. Tot în executare se află și reabilitarea conductelor de aducțiune din incinta stațiilor de pompare Călarași, Caragea Dermeni și Palas pe o lungime de 6.500 m.

Din cauza gradului mare de deteriorare a vechilor conducte, în majoritatea zonelor lucrările sunt mult îngreunate, echipele din teren depunând un efort susținut pentru a realiza intervențiile fără a determina disfuncționalități majore în furnizarea apei și fără a afecta infrastructura edilitară existentă în teren (cabluri sau conducte pentru alte utilități).

CL1 - Rețele apă și canalizare în zona centrală a Municipiului Constanța – Lot 1 are o valoare totală de 41.823.989,90 lei cu TVA și se va derula pe o perioadă de 20 de luni. Acesta vizează lucrări de reabilitare prin înlocuirea rețelei de distribuție a apei pe o lungime de 21.039 ml, 123 cămine de vane, 2704 branșamente și 202 hidranți de incendiu subterani și supraterani, dar și extinderea și reabilitarea a aproape 6.250 ml rețea de canalizare, 183 de cămine de vizitare și 264 de racorduri.

Lucrările se vor desfășura pe 87 de străzi din mai multe cartiere constănțene, respectiv: Km. 4, Km.5, Km 4-5, Viile Noi, Medeea, Brătianu, Abator, Inel 2, Coiciu, Tomis II, Tomis III, Piața Chiliei, Faleză Nord.

CL2 - Rețele apă și canalizare în zona centrală a Municipiului Constanța – Lot 2 cuprinde investiții în valoare totală de 19.723.253,97 lei cu TVA. Acestea se vor desfășura pe parcursul a 16 luni și prevăd extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată pe alte 45 de străzi din zonele Centru, Icil, Casa de Cultură, Trocadero, Tomis I, Tomis III, Coiciu, Palas. Obiectivele acestui contract sunt extinderea și reabilitarea, prin înlocuire a conductelor de apă, pe o lungime totală de 10.035 ml, cu 75 cămine de vane, 1046 branșamente și 137 hidranți de incendiu subterani, precum și extinderea si reabilitarea rețelei de canalizare pe o lungime de 5.605 ml, cu 187 cămine de vizitare și 181 racorduri de canalizare.

CL3 - Rețele apă și canalizare în zona centrală a Municipiului Constanța–Lot 3 are valoarea totală de 22.958.436,76 lei cu TVA și termenul de execuție 16 luni. Lucrările la infrastructura de apă propuse sunt reabilitatea rețelei de distribuție a apei potabile, prin înlocuirea a 7.628 ml de conducte, 75 cămine de vane, 624 branșamente și 65 hidranți de incendiu subterani și supraterani. Pentru sistemul de canalizare sunt prevăzute lucrări de extindere și modernizare a 6.349 ml conducte de preluare a apelor uzate, 192 cămine de vizitare și 488 racorduri de canalizare. Investițiile se vor executa pe 27 de străzi din zona Centru.

Legat de aceste investiții, Primarul Municipiului Constanța - Vergil Chițac a dorit să reamintească faptul că “În următorii 3 ani, în municipiul Constanța, vor fi înlocuiți 72 de km de conducte din rețeaua de apă și alți 35 de km din rețeaua de canalizare. Toate aceste lucrări vor atrage în Constanța fonduri europene în valoare de 96 de milioane de euro. Din păcate, lucrările aduc cu ele și un disconfort care va fi creat în timpul execuției. Vor fi afectate străzi din oraș pe o lungime de peste 150 de km. Ne cerem scuze anticipat pentru acest inconvenient și vă oferim garanția că vom face tot ce ne stă în putință pentru a asigura fluența traficului rutier”.

Pentru orașul Eforie a fost semnat astăzi, contractul de lucrări 9, CL9 - Reabilitare rețele de distribuție, rețele de canalizare Eforie Sud, județul Constanța. Valoarea contractului este de 18.179.001,68 lei cu TVA, iar termenul de execuție15 luni. 13.626 ml de rețea de apă și 1.902 ml de rețea canalizare vor fi reabilitați prin înlocuirea conductelor vechi cu conducte noi, pe 26 de străzi din localitatea Eforie Sud. Instalația de distribuție a apei va fi echipată cu 4 senzori pentru măsurarea presiunii apei în cămine de monitorizare. Aceștia vor transmite informații direct în sistemul SCADA, care va fi extins. Lucrările de modernizare pe rețeaua de distribuție a apei mai includ 74 cămine de vane, 760 branșamente și 116 hidranți de incendiu subterani, în timp ce pentru sistemul de preluare a apelor uzate sunt prevăzute 50 de cămine de vizitare, 129 de racorduri de canalizare și extinderea Dispeceratului SCADA în Stația de epurare ape uzate Eforie Sud pentru integrarea a 8 stații de pompare ape uzate noi și reabilitate, din Tuzla, Agigea, Costinești și Eforie Nord.

“În Eforie Sud, lucrările derulate de RAJA S.A. Constanța prin Programul Operațional Infrastructură Mare vor asigura modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și de colectare-tratare a apei uzate. Această investiție va contribui la creșterea calității vieții locuitorilor din orașul nostru”, a declarat Primarul Orașului Eforie - Șerban Robert-Nicolae.

Prin implementarea acestor contracte se va realiza îmbunătățirea siguranței și funcționalității sistemului de apă și canalizare, creşterea duratei de viaţă a acestuia, asigurarea calității apei furnizate şi a accesului la infrastructura de apă şi apă uzată, reducerea pierderilor de apă, dezvoltarea durabilă a ariei de deservire.

“Sunt lucrări ample și complexe, care trebuie făcute într-un ritm susținut. Este foare important să ne ținem de termenele de execuție, mai ales că vorbim de două orașe turistice, unde există reglementări foarte stricte în ceea ce privește executarea unor activități pe durata sezonului estival”, a subliniat Aurel Presură, Director General RAJA SA.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
41394763044
5/49
27402873311
joker
13628161016