REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
17.9° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

RAJA, cel mai MARE operator de stat din Europa Centrală de Est, INVESTIŢII de 68 milioane de lei

RAJA, cel mai MARE operator de stat din Europa Centrală de Est, INVESTIŢII de 68 milioane de lei

Replica API 13 iunie 2020 | 00:29 2080

RAJA S.A. continuă să se conformeze Directivelor Europene privind calitatea apei destinate consumului uman și epurarea apelor uzate, iar în acest sens compania a elaborat Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din aria sa de operare, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM).

Prin acest program, vineri, 12 iunie, a fost semnat Contractul de Lucrări 22 “Reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție în localitatea Lazu, reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție și canalizare, reabilitare stație de pompare apă uzată, stații noi de pompare apă uzată și conducte de refulare aferente, din localitatea Agigea. Rețele de apă Ovidiu, Cumpăna și Poiana. Aducțiuni Ovidiu, Poiana. Rețele de canalizare Ovidiu, Cumpăna, Poiana.”

Investiții în 5 localități din Constanța

Contractul are o valoarea totală de 67.835.525 RON și vizează investiții pe raza a 3 Unități Administrativ Teritoriale din județul Constanța în 5 localități (Ovidiu, Poiana, Lazu, Cumpăna), o parte dintre acestea aparținând Consiliului Județean Constanța. Mai exact este vorba de construirea a aproximativ 41 km de rețele noi de distribuire a apei potabile și canalizare, cu o valoare de 27 milioane lei.

„Fără sprijinul primarilor, indiferent de culoarea lor politică, proiectele noastre nu puteau ajunge în faza de a semna contractele și mai apoi să le realizăm pentru ca cetățenii să beneficieze de ele. Este o activitate care nu are nicio conotație electorală, este activitatea profesională desfășurată în cadrul POIM.”, a declarat Felix Stroe, directorul general al RAJA Constanța.

RAJA, cel mai mare operator din Europa Centrală și Est

De asemenea, proiectul prevede și reabilitarea unui număr de 13,7 km de rețea de distribuire a apei potabile, precum și construcția a 7 noi stații de pompare, care însumat au o valoare de 12 milioane lei. Beneficiarii direcți ai contractului de lucrări vor fi peste 35.000 de locuitori ai județului Constanța, din localitățile Ovidiu, Cumpăna și Agigea.

„RAJA Cel mai mare operator de stat din Europa de Est și Centrală. Nu cred că există o societate care să atragă peste 1,1 miliarde de euro din fonduri europene nerambursabile atât de benefice României și locuitorilor din Constanța. Vreau să mulțumesc echipei RAJA care a muncit enorm. De la ideea unui proiect până la implementare este distanță foarte mare. Sunt luni de muncă și felicitări pentru ceea ce s-a realizat și pentru ce veți face în continuare. Constanța merge înainte, Constanța construiește mai departe.“, a precizat Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Rețea de canalizare de peste 20 kilometri în Ovidiu și Poiana

Contractul semnat face parte dintr-un proiect cu o valoare de peste 593 de milioane de euro și vizează investiții pe raza a 91 de localități din cadrul a 6 județe (Constanța, Ialomița, Ilfov, Călărași, Dâmbovița, Brașov), fiind structurat în cadrul a 50 de contracte de lucrări și 4 contracte de servicii. RAJA spune că prin implementarea acestor investiții va crește gradul de conformare la prevederile europene de la 50% la 99% pentru sistemul de alimentare cu apă și de la 64% la 87% pentru sistemul de apă uzată, totalul populației deservite în aria Proiectului fiind de 643.000 de locuitori.

“Este încă o dovadă că apa și RAJA nu au culoare politică. Fără niciun dubiu, este un proiect util pentru comunitatea noastră, pe care-l așteptăm cu drag. Sunt fericit să aflu că derularea acestui proiect este foarte rapidă. Termenul este foarte scurt, dar acest lucru este încântător. Vorbind strict de acest proiect, vorbim de o rețea de canalizare de peste 20 kilometri. Doar pentru satul Poiana, rețeaua este de aproximativ 12 kilometri și nu era deloc în sat. Practic va fi branșat tot satul. Este o investiție de aproximativ 3,5 milioane de euro în Ovidiu și satul Poiana, construcții plus montaj, din care partea de contribuție a primăriei este de aproximativ 65.000 de euro, acei 2%. Sperăm să găsim soluții pentru a susține și această sumă”, a declarat George Scupra, primarul din Ovidiu.

Una dintre cele mai importante investiții este reprezentantă de Sistemul Regional Constanța, în valoare estimată de peste 30 de milioane e euro, respectiv realizarea a peste 100 kilometri de conductă aducțiune, de la Medgidia până la Limanu, asigurându-se astfel apa potabilă de calitate pentru centrul și sudul județului, aceasta fiind captată din cel mai mare bazin acvifer din țară, care se află în zona Medgidia – Poarta Albă.

S.H.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212