REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

RĂMÂI INTERZIS! Sesizări la Poliţia Locală şi Protecţia Copilului pentru că un copil cu dizabilităţi deranja vecinii când plângea!

RĂMÂI INTERZIS! Sesizări la Poliţia Locală şi Protecţia Copilului pentru că un copil cu dizabilităţi deranja vecinii când plângea!

Replica API 21 aprilie 2018 | 00:10 3100

UMILINŢĂ şi REVOLTĂ la Mangalia:

UMILINŢĂ şi REVOLTĂ la Mangalia:

Darius este un băieţel de opt ani, frumos, vesel şi special, care locuieşte cu mama lui în Mangalia, în timp ce tatăl munceşte în străinătate. Iar pentru că este un copil special, are puţine bucurii, cum ar fi mersul de-a buşilea, plânge mult şi face gălăgie, fără să înţeleagă când îi spune mama lui că locuiesc la bloc, iar vecinii vor să doarmă. În termeni medicali, Darius este un copil cu dizabilităţi, non-verbal, diagnosticat cu paralizie cerebrală şi bipareză spastică. Dar ce se întâmplă când vecinii, la rândul lor, au un nou-născut, cu probleme medicale serioase, care necesită odihnă, iar zgomotele şi plânsul lui Darius îl sperie şi îl trezesc mereu din somn? Se ajunge la certuri, sesizări la Poliţia Locală Mangalia, reclamaţii la Protecţia Copilului Constanţa şi un dosar pe rolul instanţei de judecată pentru discriminare.

Umilinţă şi revoltă. Asta simte mama unui băieţel de opt ani, din Mangalia, care a ajuns să ceară instanţei de judecată să îi facă dreptate, acuzând vecinii de discriminare, după ce aceştia au sesizat autorităţile locale mangaliote, respectiv Poliţia Locală, dar şi Protecţia Copilului, deranjaţi de zgomotele făcute, zi şi noapte, de Darius. Însă, spune femeia, nici în instanţă nu a găsit înţelegere.

Întreaga situaţia s-a petrecut la sfârşitul lui 2016 – începutul lui 2017, când familia Manolache a închiriat un apartament la un etaj superior al unui bloc din Mangalia. A culminat în ianuarie 2017, cu chemarea Poliţiei Locale de patru ori în interval de aproximativ 24 de ore, de către vecini, familia N.S.B şi A.B., a relatat Iuliana Manolache.

„Îi deranja că băiatul, care are dizabilităţi, mergea de-a buşilea şi plângea!”

„Erau deranjaţi de faptul că băiatul făcea gălăgie, pentru că mergea de-a buşilea. Când au venit vecinii la uşă, le-am explicat, frumos şi politicos, cu copilul în braţe, că este un copil cu dizabilităţi, nu merge singur, din când în când merge de-a buşilea, nu pot să îl opresc să meargă astfel, este singura lui mişcare. El nu merge de-a buşilea toată ziua, doar de două sau trei ore pe zi. Asta în deranja! Că mergea de-a buşilea sau că plângea. Dar nu au vrut să înţeleagă. Îmi băteau în tavan, mereu, tare, în ţevi, cu scopul de a mă determina să plec, mi-au şi spus.

Ea (n.r. A.B.) îmi zicea să găsesc o soluţie, că îi deranjează pe ei şi copilul lor. Dar ce soluţie pot găsi? Să-l închid pe balcon, ce pot să fac?”, ne-a povestit mama băieţului special.

Avertisment scris de la Poliţia Locală pentru gălăgia făcută de copil

Femeia susţine, deşi nu are dovezi în acest sens, că vecinii ar fi recurs inclusiv la măsuri drastice, că i-ar fi tăiat cauciucurile maşinii şi i-ar fi spart farurile. „Întâi au venit la uşă, apoi mi-au tăiat cauciucurile maşinii, iar atunci le-am făcut eu reclamaţie la Poliţia Mangalia. Mi s-a spus că dacă nu i-am văzut, nu au ce să facă. Lucrurile au rămas aşa. Dar ei, vecinii, nu s-au oprit aici. Au început să cheme Poliţia Locală pentru tulburarea liniştii. A venit Poliţia Locală la uşa mea de patru ori în interval de 24 de ore! Iar poliţiştii locali îmi spuneau că pe ei nu îi interesează, că nu trebuie să se facă gălăgie în orele de linişte. Ce puteam să fac, în orele respective trebuia să îi pun (n.r. copilului) bandezivă pe gură sau mai ştiu eu ce?!

Mi-au dat avertisment, l-am semnat, dar ulterior l-am contestat în instanţă şi am câştigat. În avertisment se menţionează că zgomotele sunt produse de un copil cu dizabilităţi şi îi deranjează pe vecini”, a mai povestit Iuliana Manolache.

Sesizare la Protecţia Copilului pentru maltratarea băieţelului

A urmat, spune femeia, o reclamaţie la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, cum că şi-ar neglija copilul. „Mi-au făcut reclamaţie la DGASPC Constanţa, la departamentul pentru intervenţie în situaţii de abuz, neglijare şi violenţă în familie, pentru neglijarea şi maltratarea copilului. Ei ştiau că este un copil bolnav, care nu conştientizează ce face. Degeaba îi spun să tacă, nu înţelege. M-au reclamat, am fost anchetată de Protecţia Copilului, au făcut verificări, au văzut că nu este cazul de neglijenţă. Eu sunt singură cu copilul, soţul munceşte în străinătate”, a continuat mămica indignată.

Supărată, femeia s-a decis să îi dea în judecată pe vecini, acuzându-i de discriminare.

„M-au exasperat cu ameninţările, cu reclamaţiile. Nu poţi controla o persoană cu dizabilităţi să nu facă gălăgie. Bine, câtă gălăgie poate să facă, mai ales un copil? Ei au exagerat cu Poliţia. Când a venit primul echipaj, eram în baie, îi făceam baie copilului. Mi-au spus că dacă am eu o frustrare – frustarea fiind copilul! – nu înseamnă că trebuie să deranjez vecinii. Nu am avut cui să explic. Ultima sesizare a fost făcută într-o dimineaţă, când copilul dormea, ce gălăgie putea să facă?

Sesizarea în instanţă a fost în aprilie 2017. Martori am chemat două poliţiste locale. De fiecare dată le-am chemat în casă, le-au spus că nu pot să stau la uşa locuinţei, să las copilul nesupravegheat. La ultima sesizare, au înţeles, au mers la vecini şi le-au spus să nu mai facă sesizări”, a continuat femeia.

Decizia instanţei: respinge acuzaţiile de discriminare

După aproximativ un an, timp în care au avut loc mai multe termene şi au fost audiaţi martorii, dar a fost solicitată şi o anchetă Protecţiei Copilului Constanţa, pe data de 18 aprilie a.c., Judecătoria Mangalia a respins cererea Iulianei Manolache şi a soţului ei, Darius Marian Manolache, prin care îi acuzau pe vecini de discriminare. De asemenea, i-au obligat la plata a 500 de lei, cheltuieli de judecată pentru pârăţii N.S.B. şi A.B. şi firma de transport deţinută de aceştia – de menţionat că în cererea de chemare în judecată a fost menţionată şi firma, stipulându-se că bărbatul ar fi lucrat de acasă şi ar fi fost deranjat de zgomotul produs de copil în timpul activităţii.

„Respinge ca nefondată cererea formulată de reclamanţii Manolache Darius Marian şi Manolache Iuliana în contradictoriu cu pârâţii Bărăitaru Nicolae-Sergiu, Bărăitaru Anca, Euroflash Logistics S.R.L. şi Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării, astfel cum a fost precizată. Obligă pe reclamanţi la plata către pârâţii B. N.-S., B.A. şi E.L. S.R.L. a sumei de 500 lei reprezentând cheltuieli de judecată (onorariu avocat ales). Cu apel în 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Mangalia. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 18.04.2018”, este decizia emisă de instanţa de judecată.

Decizia nu este definitivă, iar mama lui Darius este hotărâtă să meargă mai departe şi să o conteste la instanţele de judecată superioare.

Darius, un copil special, purtat mai mult în braţe, de teama unor noi reclamaţii la Poliţie

„Băieţelul are opt ani, cu paralizie cerebrală şi bipareză spastică. Nu prea reuşim să comunicăm, este non-verbal. Are unele cerinţe, de exemplu dacă vede sticluţa cu apă mi-o cere. Eu pot să îi explic mult şi bine că nu înţelege nimic. Dacă ţip mai autoritar la el, se sperie. Ei sunt mai sensibili. Nu vreau să ţip mereu la el. Practic, aşa mă obligau să fac! M-au speriat, bătându-mi în tavan mereu, nu l-am mai lăsat să meargă de-a buşilea. Îl ţineam numai în braţe sau pe canapea şi a devenit mai frustrat. De teama Poliţiei nu l-am mai lăsat să facă nimic, să meargă de-a buşilea. Copilul, normal, fiind singura lui posibilitate de mişcare, s-a frustrat, a dezvoltat atunci un comportament mai agresiv. I-am limitat puţinele lui mişcări şi a început să se tragă de păr, se loveşte, muşcă. Foarte rar l-am mai lăsat pe jos.

Le-am explicat, le-am şi spus, bucuraţi-vă de copilul vostru, lăsaţi-mă pe mine aşa cum sunt, cu el. Cum tu trăieşti în blocul acesta, aşa vreau să trăiesc şi eu. Dar mi s-a răspuns să ne mutăm la casă sau în intervalul de linişte, între 14,00 – 16,00 şi de la ora 22,00 – 06,00 să nu mai facem gălăgie. Şi acum verdictul acesta. Copilul acesta deranjează, căci este cu handicap!”, îşi spune mama îndurerată păsul.

În aceeaşi perioadă, copilul vecinilor a fost supus unei operaţii complicate

Se impune precizat că, la rândul lor, familia N.S.B şi A.B., acuzată de discriminare, are un copil de aproximativ un an. La momentul respectiv, la începutul lui 2017, abia se născuse şi la doar trei luni de viaţă a fost supus unei intervenţii chirurgicale complexe. Zgomotele produse de Darius, câteodată până la ore târzii în noapte, după cum spun vecinii, aveau darul de a-l speria şi a-l trezi din somn. În acest context, discuţiile care iniţial au fost civilizate, ca între vecini, s-au încheiat cu reproşuri şi vorbe grele. Cât priveşte acuzaţiile de vandalizare, se pare că în zonă, în perioada respectivă, au fost vandalizate mai multe autorisme, vecinii acuzaţi negând vehement că ar fi avut vreo implicare.

În ceea ce priveşte reclamaţia la Protecţia Copilului, se pare că aceasta a survenit în contextul în care vecinii s-au alarmat, auzind, frecvent, cum Darius plângea incontrolabil, câteodată şi mai bine de o oră.

Reprezentanţii DGASPC Constanţa au confirmat pentru „Replica de Constanţa” faptul că a fost realizată o anchetă, în urma solicitării primite de la instanţa de judecată, anchetă desfăşurată de Direcţia de Asistenţă Socială Mangalia.

În prezent, ambele familii s-au mutat din blocul respectiv, fiecare în căutare de mai multă linişte. Au rămas să se „războiască”, însă, prin sălile de judecată...

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Trebuia sa-si puna mocheta si se aplana conflictul.
9
0
Adevarul este undeva la mijloc. Ambele familii trebuiau sa ajunga la o intelegere parerea mea. Sunt alaturi de doamna cu copilul, dar nici cealalta familie nu este vinovata cu nimic. Nu este normal sa-ti schimbi modul de viata din cauza zgomotului produs de alti. Daca ati fi treziti in fiecare dimineata la ora 5:00 cum ar fi ? Ati rezista ?
11
1
Copiii trebuie integrati in societate.oricum, viata lor e infinit mai grea. Este dureros ba chiar socant sa citesti astfel de comentarii.
13
4
unde stai, nici la curte nu ai liniste daca in zona sunt indivizi fara bun simt, care asculta muzica cu tot cartierul sau construiesc de ani de zile, la orice ore au ei chef. Cred ca si piramidele au fost facute mai repede decat casele lor.
1
0
Un copil cu nevoi speciale nu-i un produs pe care-l comanzi si, daca deranjeaza vecinii ca face galagie il dai retur....Copilul e al tau...pe viata! Nu-ti doresc sa cunosti drama noastra a parintilor...eforturile pe care le facem agatandu-ne de speranta ca intr-o buna zi starea lor va fi mult mai buna.
16
8
Offf...foarte complicat...daca au ajuns in sala de judecata , inseamna ca orice negociere pasnica nu a dat roade... bietii oameni. ..
11
1
Sper ca bunul Dumnezeu sa va dea putere sa mergeti mai departe.Regret nespus sa vad atata rautate din partea oamenilor si mai ales sa vsd cat de imbecili si cat de ordinari pot fi acei judecatori si acei oameni care tot reclama.Inainte sa judecst si sa aruncati cu pietre in familia respectiva si asa batuta de soarta, cu un asemenea necaz, sa-i multi lui Dumnezeu ca nu v-a dat si voua o asemenea soarta!
25
8
Dobrescu pregatiti fustitele
1
2
Voi, inimosilor, mutati-va voi langa un astfel de handicapat. Cand vrei sa te odihnesti, si nu o poti face. NU am ajuns ca altii sa ne dicteze cand sa ne odihnim in propria casa. Repet: mutati-va voi langa el, si dupa o saptamana mai scrieti pe aici.
16
29
Sa ma kakao in gura la acei care se plang, fereasca sf. sa aveti si voi asa probleme, grija dumnezeu e sus nu doarme
28
20
Mno pai cum. Atata rautate in comentarii... pot sa pun pariu ca 90% sunt de la parinti cu copii tipici, clasicul nesimtit de 9 ani rasfatat care habar nu are ca deranjeaza vecinii. De fapt nu, el nu deranjeaza pentru ca nu este un copil cu handicap, este un copil "normal, care se joaca." Apropo, justitiarii lu' peste, astia de considerati ca cel mic chiar ii deranja pe cei de sub ei... orele de liniste sunt intre 13 si 14. Atat. Cand da vecinu' gauri in pereti nu va mai deranjeaza. Mi-e sila.
37
8
Dar copiii sanatoai ai vecinilor de deasupra care alearga ore in sir incaltati,arunca toate pe parchetul laminat,umbla cu role,trotinete prin casa si vin de la plimbare seara la 11-12 si se linistesc abia pe la 1 noaptea.Imposibil de suportat.
28
0
Gagauzo de la 16:52 esti tampita universului.Exista compasiune fata de copil dar pana la un punct.Nu e vorba de o zi cum spui.E vorba de traiul permanent intr-o locuinta in care nu te poti odihni,trai,invata.Fiecare are suferinte,dureri,etc.Cum poate acei oameni sa se recupereze daca in toate zilele acei oameni aud incontinuu zgomote in tavan? Exista o limita a simtirii si nesimtirii fata de ceilalti.Stii ca membrii familiei exasperate de zgomote pot sa aiba daune in viata? Copiii sa nu poata invata si sa aiba rezultate slabe la scoala? Din cauza unor vecini bolnavi netratati.
20
31
Ma rog Domnului Dumnezeu pentru imbunatatirea starii copilului cat despre mama....este ingerul lui protector. Inainte sa aruncati cu piatra, va recomand sa incercati o zi sa aveti grija de un copil cu nevoi speciale.
32
11
Cei care va tavaliti in comentarii despre compasiune si alte sentimente va afalti ca prostii- n treaba.Nu sunteti patiti si de-asta vorbiti de compasiune.Sa va vina voua niste vecini ai caror copii bolnavi sa duduie planseul apartamentului vostru,sa va zornaie lustra la 4 dimineata ca asa vrea copilul.Atunci sa vedem ce msj dati.Si sa mai dormiti dupa programul pe care vi-l faca copilul altuia.Si sa mergeti odihnit si pregatit la serviciu.Nu va mai dati milosi ca nu stiti ce inseamna in permanenta zgomotele in planseul apartamentului.E tortura pt un om care trebuie sa se odihneasca sau sa inve
31
33
Mai exista compasiune in poporul asta rau si inapoiat ? Cum sa nu intelegi o asa drama ? Animale...
31
29
Niste cretini, Iuliana , numai cine nu te cunoaste nu stie cat ai luptat pentru avest copil , inca din maternitate cand te-ai agatat de orice farama de speranta .... niste inadaptati care nu stiu ce este lupta de zi cu zi .....
40
9
Oricum o dai nu e bine
21
3
Sa va fie rusine pentru comentariile voastre sunteti o mizerie a societati si de asta sa ajuns cu tara noastra in deradere ca sunteti niste nemernici incompetenti cum Dumnezeu mati vrei sa faca un copil sa taca din gura cu probleme grave de sanatate voi sunteti cei handicapati nu copilasul acela voi va faceti copilu sa taca cu palemele si pumni de asta si ajung mai tarziu infractori si scursuri ale societati de buna crestere ce le o oferiti prin bataie. Lasati copilul in pace nici putinele lucruei care si le poate dezvolta nu i se permite de ce ? Ca sunteti voi nemernici
33
16
nu-mi vine sa cred atata rautate in comentarii. oamenilor care nu aveti copii cu probleme credeti ca noi mamicile putem astupa gura copiilor cu dizabilitati?nu puteti voi sa linistiti un copil normal care intelege si ii cereti sa nu mai planga dapoi la un copil care nu intelege ce ii spui,daca il doare ceva si nu stie mama ce anume il doare. voi ce faceti cand un bebelus plange si nu stiti cum sa-l linistiti ,asa e si cu copilul cu probleme. credetima eu sunt intr-o situatie asemanatoare cu o fetita cu retard sever dar am noroc ca mai exista si vecini intelegatori. multa sanatate mamica
49
10
Sa le dea si lor dumnezeu la fel si cat despre instanta sunt de tot kk
41
13
Au dreptate sa fie revoltati vecinii... Pai , copilul bolnav daca plange noaptea , merge de-a busilea , cum plm mai sunt oamenii aia buni de munca sau alte activitati , a 2-a zi...?!?
24
42
Satulul nu o sa- l inteleaga niciodata pe cel flamind , bolnavul nu o sa fie inteles de cel sanatos ! Cind o sa aveti in familie un caz din acesta o sa intelegeti , deja aceasti parinti traiesc o drama daca mai sint si reclamati pe la politie e clar ce oameni de joasa speta au ca vecini ! Spuneti fereasca dumnezeu si vedeti- va de treaba !
40
27
mangalia... sa vedeti la navodari. de cate ori tipa copilul , perfect constient, de la prea mult alint , inregistrez cu telefonul, doar de la mine din casa. am reclamat la politie, etc. si mi-a facut in octombrie plangere penala pt hartuire. hartuire? am adunat toate clipurile, pus pe cd, plangere penala pt inducerea in eroare a organelor de pol si ... parte civila in proc penal, impotriva ei si a avocatei ce intocmeste plangerea. 5000 de euro in solidar. buumm... cand minti, fa-o dracului cu cap, ca eu nu te iert...
27
2
In ce consta discriminarea cand l-a tratat firesc, cerandu-i sa se alinieze normei la fel ca toata lumea?
26
32
Nu e.fisu.lu.dobrescu? Ca si ala.e.handicapat
7
21
Eu m-am cam saturat de "nevoile astea speciale " care tropaie peste nevoile elementare ale celorlalti.
22
48
Ce vrea familia? Care sunt drepturile celorlalti vecini? Au vecinii dreptul sa se odihneasca in apartamentele lor pt o noua zi de munca fara sa fie deranjati de vecini cu prob.medicale? Au dreptul copiii care merg la scoala sa invete in casa in liniste lectiile pt a doua zi la scoala fara sa fie deranjati de vecinii cu prob medicale? Ce faceti? Distrugeti psihic oamenii normali din cauza unui bolnav care are alte nevoi? Unii se muta la curte pt confortul unui catel si ca sa nu deranjeze.Si familia cu copilul cu prob.medicala ar trebui sa se mute la curte pt confortul propriu dar si al altora.
35
49
Ce dracu faceti copii, va distrugeti viata. Ala handicapat celalalt operat. Va complicati viata si asa scurta
16
34
E cu pozatul masinilor,nu i deranjati
9
10

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614