REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Rămas sărac lipit, fostul patron al Caritas, Ioan Stoica, a fost dat afară din casă, în plină iarnă

Rămas sărac lipit, fostul patron al Caritas, Ioan Stoica, a fost dat afară din casă, în plină iarnă

Replica API 14 ianuarie 2021 | 23:40 5718

Acum 25 de ani, Ioan Stoica, patronul de la Caritas țepuia sute de mii de români și putea deveni cel mai bogat român, însă soarta a decis altceva pentru că Ioan Stoica a ajuns să fie evacuat din garsoniera în care locuia cu chirie, din Brașov. El nu a și-a mai plătit utilitățile de câțiva ani, astfel încât proprietarul a cerut evacuarea, notează foaiatransivană.ro, citată de stiripesurse.ro.

Ioan Stoica

Zilele trecute, Ioan Stoica a fost dat afară din locuință, cu ajutorul Poliției Brașov, în plină iarnă, el dormind acum sub cerul liber, pe unde apucă, prin Brașov. Ajuns, la 76 de ani, Ioan Stoica s-a retras după falimentul Caritas de la Cluj, la Brașov.

Ioan Stoica a lansat Caritasul în primăvara lui 1991, la Braşov, oraşul său natal, pentru ca doar peste câteva luni să mute jocul piramidal la Cluj-Napoca, acolo de unde veneau cei mai mulţi deponenţi. Sistemul care a luat minţile a sute de mii de români era năucitor: la trei luni după ce depuneai o sumă de bani, o primeai înmulţită de 8 ori! În total, orbiţi de posibilitatea unor profituri care să-i aranjeze pe viaţă, românii au investit peste 1.200 miliarde de lei (aproape un miliard de dolari) într-un joc care a funcţionat cu aprobarea complice a autorităţilor. De altfel, se pare că sume uriaşe s-au îndreptat spre oameni politici și spre poliţişti, care încasau banii peste rând.

Sistemul s-a prăbușit pe 5 octombrie 1993, când s-au făcut ultimele plăţi către deponenţi. Vestea că nu se mai dau banii i-a panicat pe oameni, care nu s-au mai înscris pe listele jocului piramidal. Caritasul a agonizat până la falimentul oficializat la 14 august 1994, cu o datorie de 450 de milioane de dolari către cei peste 300.000 de români rămaşi pe listele de aşteptare.

Ioan Stoica a fost condamnat în 1994 de Tribunalul Cluj la 7 ani de închisoare, dar pedeapsa i-a fost redusă la doi ani după ce a făcut apel. Stoica nu a fost mulţumit nici cu această sentinţă, trimiţând cazul la Curtea Supremă. Aici i s-au redus 6 luni din pedeapsă, fondatorul Caritasului scăpând cu un an şi jumătate de puşcărie. Stoica a fost eliberat din închisoare la 14 iunie 1996.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
va aduceti aminte bizoni ca dupa caritas aparuse un caritas machidonesc in cta,mdm caritas?borfasii aia au crapat sau fac bine mercu,cum face iorgus zanfir vecinul,exprimarul defrisator prost crescut si hot incult al mangaliei??
0
0
trebuie urmarit pe strazi si facuta public viata lui ca invatura .
3
1
Pe langa cei care au falimantat bancile,au distrus industria si au dat moca resursele tarii,individul asta e copil mic. Sa nu mai punem la socoteala ca distrugatorii de tara continua sa faca acelasi lucrru si acum fara sa-i deranjeze nimeni,si asta se vede clar dupa cum involueaza starea intregii tari in toate privintele.
4
1
ca prapaditul asta a fost cel care a pus jaful la cale? A fost bagat in fata de servicii.
9
0
nu ti fura aproapele ca Dzeu dragutzu te plimba cu carutzu
0
0
De acord cu Pion. Prin el s-au spalat sume enorme de bani. Oare de cine ....
9
0
Cei facuti de Stoica milionari in Constanta se vor sesiza si vor incerca sa-i ofere casa si masa.
7
1
in anii 90 si dupa sa distrus toata tara si sau vandut fabricile si combinatele. acum e rau .
8
0
Vai,ma doare inima de borfasul asta care a lasat mii de familii de prostani pe drumuri.Sa-i dea banii securistii care au manevrat totul,sa da pe goarna toata magaria.
13
0
si miine daca se deschide un nou caritas , prostimea se va inghesui fara nicio problema , multi prosti!
23
1
a fost doar un pion ,un neica nimeni ,de care s au folosit grangurii de la vremea respectiva .prostimea avea bani stransi in acea vreme si un hot cu functie si spate a zis sa i adune ..dupa cum se vede Stoica a luat praful de pe tobe ..altii stau la soare,si ne arata noua cat au muncit ei si cum s au descurcat.in anii aceia lumea era credula ,indobitocita ,nu ca acum ar fi altfel,poate doar un pic.
25
0
multi au luat-o in gura !
10
0
Ghinionul lui ca nu a facut CARITAS in America. Ar fi avut acoperis deasupra capului, caldurica si o masa tot resul vietii. Si un negru sa-l futa-n cur in fiecare seara.
18
1
Doar el a platit pentru teapa data, restul banditilor care ar fi trebuit sa nu permita asemenea hotii sunt bogati acum... de genul gunoiului de isarescu.
26
3
In viata, totul se plateste! Fiecaruia ii vine randul, mai devreme sau mai tarziu. Un nemernic. Merita sa moara in chinuri.
17
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108