rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 17 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Raport CNSM: Sectorul bancar din România a rămas profitabil în contextul crizei pandemice

Sectorul bancar din România a rămas profitabil în contextul crizei pandemice, înregistrând un rezultat financiar net semnificativ de 8,3 miliarde de lei în anul 2021, pe seama reducerii cheltuielilor nete cu ajustările pentru pierderi aşteptate din creditare, precum şi a evoluţiei ascendente a profitului operaţional, potrivit Raportului anual al Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială pe 2021.

Veniturile nete din dobânzi, componenta principală a veniturilor operaţionale (65,8%), au înregistrat o dinamică pozitivă de circa 4% faţă de anul anterior în baza reluării activităţii de creditare şi a creşterii ratelor de dobândă (care nu s-au translatat cu aceeaşi amploare pe partea de remunerare a depozitelor), se precizează în documentul citat, scrie Agerpres.

Cheltuielile nete anuale cu ajustările pentru pierderi aşteptate din creditare (1,3 miliarde lei) s-au redus cu 65,6% faţă de cele recunoscute în anul anterior, dinamica acestora fiind influenţată pozitiv de revenirea economică.

"Comparativ cu anul 2020, s-au majorat atât profitul net (cu 64,6 la sută), cât şi indicatorii de profitabilitate: rentabilitatea economică - ROA (cu 0,4 puncte procentuale, până la 1,4 la sută) şi rentabilitatea financiară - ROE (cu 4,8 puncte procentuale, până la 13,4 la sută). Polarizarea profitabilităţii s-a menţinut, băncile de talie mare concentrând 87,1 la sută din rezultatul financiar pozitiv agregat. Cota de piaţă a băncilor cu pierderi a înregistrat un minim istoric (0,9 la sută). Indicatorul cost/venit s-a modificat nesemnificativ, până la 53,8 la sută (menţinându-se în intervalul cu risc mediu conform limitelor prudenţiale ale ABE)", se arată în Raport.

Pe de altă parte, documentul citat arată că riscurile şi provocările generate, întreţinute sau amplificate de criza pandemică nu au dispărut în anul 2021, o serie de vulnerabilităţi acumulându-se în această perioadă. Printre acestea se află calitatea activelor mai ales în ceea ce priveşte portofoliul pentru care s-a apelat la moratorii.

"Astfel, evoluţiile existente trebuie urmărite atât de instituţii le de credit, cât şi de banca centrală, în vederea limitării posibilelor efecte negative în situaţia materializării riscurilor aferente: vulnerabilităţi privind calitatea activelor, mai ales din perspectiva portofoliului pentru care s-a apelat la moratorii; creşterea importantă a posibilelor pierderi aferente materializării riscului de rata dobânzii în condiţiile deţinerii unui volum mare de titluri de stat şi ale creşterii ratelor de dobândă; eficienţa operaţională redusă (în special, a băncilor de talie mică); intensificarea riscului operaţional (inclusiv din prisma riscului cibernetic) în contextul accelerării procesului de digitalizare pe fondul crizei pandemice, dar şi al concurenţei dinspre sectorul Fintech/BigTec", se mai precizează în document.

Reprezentanţii CNSM arată că pandemia COVID-19 a afectat fundamental modul în care oamenii îşi desfăşurau activităţile cotidiene, în unele cazuri, ireversibil, iar unul dintre sectoarele care a trebuit să se adapteze rapid noilor provocări a fost cel bancar.

Într-un interval foarte scurt de timp, instituţiile de credit au fost nevoite să adopte modalitatea de lucru în regim de telemuncă pentru angajaţii ale căror atribuţii puteau fi îndeplinite de acasă fără a necesita prezenţa fizică a acestora la locul de muncă. De asemenea, în cadrul sucursalelor, contactul cu publicul a fost limitat, acestea reorganizându-se în vederea conformării cu normele sanitare în vigoare, aminteşte CNSM.

Viteza de reacţie a băncilor şi măsurile extraordinare adoptate au permis acestor instituţii să îşi continue operaţiunile cu întreruperi minime şi să îşi protejeze angajaţii şi clienţii de riscul de îmbolnăvire. Deşi la momentul respectiv măsurile luate păreau să aibă un caracter temporar, unele dintre acestea s-au permanentizat şi băncile au fost nevoite să îşi schimbe strategia de afaceri, astfel încât să se ajusteze la noile nevoi ale clienţilor şi la condiţiile din piaţă stimulate de pandemia COVID-19.

"Aceste procese de adaptare au necesitat investiţii importante în digitalizarea produselor şi serviciilor bancare. Conform unui chestionar BNR19, cheltuielile pentru digitalizare din perioada 2017-2020 s-au ridicat la circa 2,44 miliarde lei, în special pentru proiecte de inovaţie tehnologică, din care aproape trei sferturi au vizat relaţia cu clienţii. Faptul că suma bugetată pentru anul 2021 s-a ridicat la aproape jumătate din cheltuielile cumulate în cei patru ani arată accelerarea procesului de digitalizare pe fondul crizei pandemice, dar şi al concurenţei dinspre sectorul Fintech/BigTech. În pofida acestor modificări privind digitalizarea bancară, dar ţinând cont de faptul că în România există: (i) un decalaj mare între mediul urban şi cel rural, (ii) un nivel de educaţie financiară redus, (iii) o tendinţă de îmbătrânire a populaţiei (persoane cu abilităţi informatice scăzute), precum şi (iv) cel mai redus grad de digitalizare21 al societăţii din UE, băncile vor păstra, cel mai probabil, un mix potrivit între serviciile digitale şi consilierea cu prezenţă fizică în unităţile teritoriale pentru a răspunde cât mai bine cererii şi aşteptărilor clienţi", subliniază Raportul anual al CNSM.

Pe de altă parte, însă, având în vedere faptul că circa 70 la sută din sectorul bancar românesc este deţinut de bănci europene, avansul în digitalizare poate fi stimulat prin eforturile de eficientizare ale grupurilor-mamă europene, dar adaptate la piaţa locală.

În consecinţă, riscurile, din această perspectivă, sunt considerate mai reduse în România comparativ cu restul ţărilor din UE, însă în perioada următoare este necesar un efort susţinut din partea industriei bancare pentru dezvoltarea digitală de o manieră rezilientă în privinţa riscului operaţional, arată sursa citată.

miercuri, 6 iulie 2022298
GANDUL.RO
Gest rușinos într-o cabină de probă din Costinești! Imagini surprinse de camerele de supraveghere!
Comentarii

00Dan(6 iul 08:52)
Pai dobanda la un depozit e 2 la suta iar la un credit 10 la suta. Plus o gramada de comisioane. Ar trebui sa stim cati bani raman in tara?
mai mult...Economic
17 aug 00:00EconomicONRC: 7.190 de firme şi-au suspendat activitatea în primul semestru din 2022

Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele şase luni din 2022 a fost de 7.190, în creştere cu...162

17 aug 00:00EconomicBurnete: Este de neînţeles de ce Guvernul nu alocă sumele necesare pentru acoperirea costurilor cu plafonarea preţurilor la energie176
17 aug 00:00EconomicEurostat: UE a înregistrat în iunie un deficit al balanţei comerciale de 34 miliarde de euro, în urma majorării importurilor de energie154
17 aug 00:00EconomicPreţul petrolului scade în continuare, pe fondul temerilor privind recesiunea globală

Preţul petrolului a scăzut marţi, deoarece datele economice sumbre de la principalul cumpărător de ţiţei - China...191

17 aug 00:00EconomicDirectorul general al Philips, Frans van Houten, va părăsi compania în octombrie184
17 aug 00:00EconomicUcraina anunţă că poate exporta din porturile sale trei milioane de tone de cereale luna viitoare158
17 aug 14:21EconomicSupraimpozitarea contractelor part-time ar putea fi neconstituțională

Fostul preşedinte CCR Augustin Zegrean este de părere că orice om afectat de supraimpozitarea contractelor part-time...637

16 aug 00:00EconomicCNSP: Creştere a câştigului salarial mediu net de 11,3%, în creştere faţă de prognoza anterioară277
16 aug 00:00EconomicFondurile de pensii private obligatorii aveau, în iunie, active de 87,37 miliarde lei, în creştere cu 3%276
16 aug 00:00EconomicImporturile de gaze au scăzut cu 17,1% în primele 6 luni din 2022; producţia s-a redus cu 5,5%

România a importat, în primul semestru din 2022, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,067 milioane tone...258

16 aug 00:00EconomicCum răspunde Europa la criza alimentară mondială310
16 aug 00:00EconomicRusia a început să livreze Ungariei mai mult gaz decât era prevăzut în contract318
Vremea
29.1°27° - 29.1° miercuri, 17 august 2022
ConstanțaUmiditate: 52%
Vânt: 4.03 m/s
Presiune: 1008 milibari

Loto
6/4920425232634
5/4030354174032
joker91411332
Horoscop
mai mult...SPSportRT
17 aug 23:31SportMedicii legiști au terminat autopsia baschetbalistei Alessia Maria Raiciu. Care este cauza morții

Alessia Maria Raiciu, o tânără baschetbalistă, a murit chiar în ziua în care a împlinit 18 ani. Alessia a jucat...1665

17 aug 23:31SportFotbal: Manchester United este dispusă să-l lase să plece pe Cristiano Ronaldo

Clubul englez de fotbal Manchester United este dispus să-l lase să plece pe atacantul său Cristiano Ronaldo, scrie...405

17 aug 23:30SportWTA Cincinnati: Adversară schimbată pentru Simona Halep după ce Karolina Muchova s-a retras din turneu

​Simona Halep ar fi trebuit să debuteze la turneul WTA de la Cincinnati contra jucătoarei Karolina Muchova, însă...711

17 aug 23:30SportExplicația ministrului Sportului pentru absența de la sosirea campioanelor la canotaj

Ministrul Sportului, Eduard Novak (UDMR), a scris, luni, pe Facebook, că nu a venit să le întâmpine pe aeroport la...1512

Local
17 aug 00:03LocalSalonul de Benzi Desenate, la Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a organizat și găzduit, timp de trei zile, Salonul de Benzi...343

17 aug 00:03LocalIncendiu la un apartament din Medgidia: O femeie a fost evacuată de vecini. Video

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină în cursul zilei de marți, 16 august a.c., în...599

17 aug 00:03LocalAproape 2000 de prezentări, la UPU Constanța, în timpul minivacanţei de Sfânta Maria

409

17 aug 00:04LocalFlorin Goidea, numit director adjunct în Portul Constanța

Florin Goidea, fostul directorul general al Portului Constanța, a rămas la conducerea companiei. Acesta este,...2717

17 aug 00:03LocalÎncă o autoutilitară a fost confiscată pentru transport și depozitare ilegală de deșeuri, în Constanța

Polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală au depistat pe strada Crișului din Constanța un...1754

17 aug 00:02LocalPeste 500 de absolvenți din Constanța au susținut prima probă a examenului bacalaureat 2022, sesiunea a II-a

Examenul național de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2022, a debutat astăzi, 16 august 2022, cu proba Ea)-...307

17 aug 00:03LocalSute de nave, blocate de lipsa apei din Dunăre

Sute de nave sunt blocate pe Dunăre, de partea bulgărească, anunță autoritățile din țara vecină. Cele mai mari...587

17 aug 00:05LocalMarcel Ciolacu, despre schimbarea lui Goidea din Port: Acolo era un dezastru!

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că mult discutata schimbare a șefului Portului Constanța nu a avut...3279

16 aug 23:42LocalDin 20 august, cresc amenzile pentru o greșeală banală făcută de mulți șoferi

1784

Politică
17 aug 00:09PoliticăCoaliția a analizat suprataxarea profiturilor companiilor din energie

Liderii coaliției de guvernare au discutat, marți, despre variante de supraimpozitare a companiilor din energie, au...298

17 aug 10:10PoliticăDosarul Revoluției: Ion Iliescu a acționat pentru generarea şi amplificarea unei psihoze securist-teroriste

Procurorii care au instrumentat dosarul Revoluţiei concluzionează, în rechizitoriul prin care fostul preşedinte Ion...514

17 aug 00:09PoliticăUSR cere ca tezele de doctorat ale premierului şi ministrului Cîmpeanu să fie analizate de CNATDCU

265

17 aug 00:00PoliticăScrisoare deschisă a președintelui PER, Dănuț Pop, către Marcel Ciolacu

Președintele Partidului Ecologist Român (PER), Dănuț Pop, semnează o Scrisoare deschisă adresată președintelui...228

17 aug 00:00PoliticăGabriela Firea va propune acordarea de carduri de reduceri și deduceri pentru familiile numeroase

Ministrul Familiei, Gabriela Firea a anunţat marţi că pregătește acordarea unor vouchere de reducere pentru...224

17 aug 00:08PoliticăClaudiu Târziu: 'Ascultaţi-mă bine, n-am băut nimic. Avem șanse să luăm peste 50% la parlamentare'

Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere (CNC) al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), Claudiu Târziu, a...496

Interviuri
23 iun 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu circulă cu mașina electrică, ca să facă economie la combustibil. Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a revenit în studioul Replica pentru a dezbate subiecte de interes local și...3617

21 iun 00:08InterviuriEugen Teodorovici se pregătește pentru președinția României. Video

Eugen Teodorovici a vorbit, în partea a doua a interviului acordat ziarului Replica, despre liberalizarea pieței...2892

20 iun 00:03InterviuriBombă! Eugen Teodorovici: Spitalul Județean Constanța nu e sigur; la primul cutremur, pică! Video

5039

24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video

A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...5404

20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video

Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...4215

19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO

8516

Monden
17 aug 00:00MondenMads Mikkelsen spune că uimitorul Johnny Depp ar putea reveni în Fantastic Beasts

Actorul Mads Mikkelsen l-a lăudat pe Johnny Depp ca fiind un „actor uimitor” şi a speculat cu privire la posibila...175

17 aug 19:07MondenActriţa italiană Gina Lollobrigida, în vârstă de 95 de ani, vrea să candideze pentru Senat

Actriţa italiană Gina Lollobrigida, în vârstă de 95 de ani, intenţionează să candideze pentru un loc în Senatul...223

17 aug 00:00MondenFilmul de acţiune 'Bullet Train' se menţine pe primul loc în box-office-ul nord-american

197

17 aug 00:00MondenActriţa Amber Heard îşi pregăteşte apelul contra lui Johnny Depp şi angajează noi avocaţi

Actriţa Amber Heard, care a făcut apel la sfârşitul lunii iulie după verdictul procesului său pentru defăimare...213

17 aug 00:00MondenActorul Tom Holland: 'Plec de pe social media. Este foarte dăunător pentru starea mea mentală'

Tom Holland, actorul Spider-Man, a anunțat că se retrage din social media, deoarece consideră că aceasta poate fi...211

17 aug 19:12MondenCântărețul R. Kelly e acuzat de noi infracțiuni sexuale

Cântăreţul R. Kelly, deja condamnat la 30 de ani de închisoare în iunie pentru infracţiuni sexuale, se va prezenta...197

17 aug 00:00MondenAcademia Americană de Film şi-a cerut scuze actriţei amerindiene Sacheen Littlefeather

La aproape 50 de ani după ce a fost huiduită pe scena premiilor Oscar pentru că a refuzat un premiu în numele lui...263

17 aug 00:00MondenActorul britanic Duggie Brown, cunoscut pentru rolul din serialul 'Coronation Street', a decedat la 82 de ani

Actorul britanic de comedie Duggie Brown, care a jucat în serialele ''Coronation Street'' şi ''Last Of The Summer...187

17 aug 00:09MondenAlexandru Arșinel, transportat de urgență la spital de la azilul în care locuiește

879

Mapamond
17 aug 00:00MapamondIncident armat într-un tramvai în Suedia: O femeie rănită în abdomen, presupusul agresor - arestat

O femeie a fost împuşcată în abdomen marţi în timp ce circula într-un tramvai în oraşul Göteborg, cel mai...177

17 aug 00:00MapamondPrăbuşirea podului rutier în sudul Norvegiei nu s-a soldat cu victime

Un pod rutier din lemn s-a prăbuşit luni dimineaţă în sudul Norvegiei, iar două vehicule care circulau pe pod - un...217

17 aug 00:00MapamondCel puţin 20 de persoane au murit carbonizate într-un accident rutier în Pakistan

169

17 aug 00:00MapamondLetonia a livrat Ucrainei şase obuziere şi patru elicoptere

Ucraina a primit şase obuziere din Letonia, a anunţat ministrul ucrainean al apărării, potrivit DPA. "Împreună vom...175

17 aug 00:00MapamondExplozii la un depozit de muniţii la o bază rusă din Crimeea - MAE rus: 'Un act de sabotaj'

Exploziile produse marţi dimineaţă la un depozit de muniţii dintr-o bază rusă din Crimeea, peninsula ucraineană...182

17 aug 00:00MapamondUcraina - Centrala din Zaporojie: Discuţie telefonică între Macron şi Zelenski

Preşedintele francez Emmanuel Macron a purtat marţi o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir...180

17 aug 00:43MapamondVaccinată de 4 ori, Prima Doamnă a Americii, Jill Biden, s-a infectat cu Covid

Prima Doamnă a SUA, Jill Biden (71 de ani), a fost testată pozitiv pentru Covid-19 și se confruntă cu „simptome...331

17 aug 00:43MapamondO tornadă puternică a lovit Halkidiki, localitatea unde românii merg în vacanțe. Video

O tornadă puternică a lovit peninsula Kassandra (Halkidiki) din Grecia. Unii martori au surprins și au distribuit...1063

17 aug 00:42MapamondExplozii puternice la centrala nucleară Zaporojie: Rusia și Ucraina se acuză reciproc

561

Sănătate
17 aug 00:00SănătateRomânia se va confrunta cu o epidemie severă de gripă, în această iarnă

e prognozează forme de gripă severe în acest an, după ce, timp de doi ani am avut pandemie de coronavirus. Adriana...220

17 aug 00:00SănătateAdriana Pistol: Tendinţa de descreştere a cazurilor de COVID-19 este evidentă

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a afirmat marţi că tendinţa de scădere a numărului...177

17 aug 00:00SănătateAdriana Pistol: Două cazuri de variola maimuţei, în ultima săptămână; vor fi primite 5.000 doze de vaccin

162

17 aug 18:08SănătateCe boli pot semnala problemele de vedere

Problemele de vedere pot anunța inclusiv diferite afecțiuni cerebrale. Dacă ți s-a întâmplat să vezi dublu, să...236

17 aug 00:00SănătateMedicament minune împotriva cancerului la sân. Anunțul făcut de AstraZeneca

AstraZeneca spune că un studiu în fază avansată confirmă beneficiile medicamentului Enhertu pentru cancerul de sân...218

17 aug 00:00SănătatePistol: Rata de vaccinare pentru poliomielită este de 75-77 la sută şi ar trebui să fie minim 80-85 la sută

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Adriana Pistol a afirmat că rata de vaccinare împotriva...175

17 aug 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 280 de persoane cu COVID, internate la terapie intensivă

Un număr de 3.975 de persoane cu COVID-19 sunt internate în unităţile sanitare de profil, cu 235 mai multe faţă de...169

17 aug 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 3.600 de cazuri noi de COVID-19

Un număr de 3.600 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu...166

17 aug 00:00SănătateAparat unic în vestul ţării, ce măsoară rezistenţa pulmonară pe căile respiratorii, la Spitalul 'Victor Babeş'

166

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT