REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Dum., 21 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6706
9.2° Constanța Duminică, 21 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6706
 

Raport Metrorex: Erori în lanț ale angajaților au dus la ciocnirea a două trenuri în februarie

Raport Metrorex: Erori în lanț ale angajaților au dus la ciocnirea a două trenuri în februarie

Andreea VLAICU 2 aprilie 2024 | 14:46 422

Un tren defect, angajați care au înțeles greșit instrucțiunile primite, care nu au știut ce să facă sau care au decis să ia măsuri fără a vorbi cu colegii lor. Așa arată lanțul slăbiciunilor care a dus la ciocnirea a două trenuri de metrou în stația Timpuri Noi pe 27 februarie. Informațiile se regăsesc în raportul întocmit chiar de Metrorex. În urma acelui incident în care, din fericire nu a fost nimeni rănit, doi directori din companie au fost suspendați din funcție, iar 5 angajați sunt cercetați disciplinar.

Raport Metrorex: Erori in lant ale angajatilor au dus la ciocnirea a doua trenuri in februarie

Defectarea unui tren IVA, construit la Arad în anii '70, la ieșirea din stația Dristor 1 a fost elementul declanșator. Potrivit raportului intern al Metrorex obținut de Digi24, după îmbarcarea pasagerilor și închiderea ușilor, în momentul în care mecanicul a încercat sa pună trenul în mișcare spre stația Nicolae Grigorescu „la demararajul trenului și intrarea acestuia în tunel cu 3 vagoane, acesta a frânat și nu și-a numai putut continua mersul”. Defecțiunea nu a putut fi remediată și trenul a fost garat din nou la peron, iar pasagerii coborâți. În urma analizei trenului s-a constatat că un scurtcircuit a provocat frânarea trenului.

Cum nu putea înainta, singura varianta pentru garnitura - numita în raportul Metrorex ”tren 42” a fost retragerea în depoul Ciurel, adică punerea în mișcare în sens opus.

Asta a însemnat întoarcerea sa spre stația Mihai Bravu și de aici spre Timpuri Noi. Prin urmare și garnitura din spatele său - numită ”tren 4” in raportul Metrorex - a trebuit sa faca cale întoarsă.

Raportul surprinde o discuție a celor doi mecanici cu șeful de tură cu minute înainte de ciocnire.

Raport Metrorex: Erori in lant ale angajatilor au dus la ciocnirea a doua trenuri in februarie

„Din înregistrările de pe instalația de radiocomunicații rezultă că mecanicul trenului 4 (cel aflat inițial în spatele trenului defect n.red) a înțeles în mod eronat că a primit comanda de depășire a semnalului pe oprire, deși comanda era adresată trenului 42 (trenului IVA care se defectase n.red)”, scrie în raportul intern al Metrorex.

O altă greșeală de comunicare a fost și în legătură cu trenul care era oprit în stația Timpuri Noi. În raportul Metrorex indicativul acestuia este „tren 17”.

Din înregistrări se vede că trenul primește inițial indicație de la operatorul de mișcare „să se ducă la Bravu”. Impiegatul de mișcare îi face parcursul astfel încât să ajungă de pe linia 1 din stația Timpuri Noi pe firul 2. I se atrage atenția că e greșit, dar macazele au fost schimbate deja și rămân așa. Prin urmare trenul care venea dispre dinspre Mihai Bravu ajunge pe aceeași linie cu trenul care staționa la Timpuri Noi.

Raport Metrorex: Erori in lant ale angajatilor au dus la ciocnirea a doua trenuri in februarie

În raport, se spune clar că dispoziția dată de operatorul de mișcare nu este clară, iar impiegatul de mișcare nu a înțeles ce trebuie să facă și nici nu ascultă tot ce i se spune.

În urma ciocnirii celor două trenuri în stația Timpuri Noi, doi directori ai Metrorex au fost suspendați din funcție pe parcursul anchetei, iar 5 angajați sunt cercetați disciplinar. Li se reproșează că au comunicat clar, nu au așteptat instrucțiuni, nu au știut cum funcționează unele instalații, nu au dat instrucțiuni clare sau au ignorat unele solicitări ale colegilor lor, nu s-au asigurat ca au înțeles corect îndrumările primite. În plus nu au așteptat sosirea inspectorilor de la investigarea accidentelor feroviare (AGIFER) și au mutat trenurile spre depoul Militari înainte de sosirea acestora.

Ancheta celor de la AGIFER nu este încă gata. Pentru a preveni astfel de incidente Metrorex a decis si reinstruirea angajaților, conform digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614