REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 21 Iun. 2024
Anul XX Nr. 6767
20.8° Constanța Vineri, 21 Iunie 2024 Anul XX Nr. 6767
 

Rareș Bogdan, despre Schengen și întâlnirea lui Ciolacu cu șeful OMV

Rareș Bogdan, despre Schengen și întâlnirea lui Ciolacu cu șeful OMV

Mariana MURAT 18 septembrie 2023 | 15:43 1849

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a explicat, luni, în emisiunea Audiență Națională, la DigiFM, în ce condiții ar mai putea ataca România la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia Vienei de a bloca aderarea României la Schengen, dar și cum ar trebui să se raporteze premierul Ciolacu în discuția cu șefii OMV la problema blocajului Austriei.

Rares Bogdan, despre Schengen si intalnirea lui Ciolacu cu seful OMV

Pentru a obține acest deziderat (n.red. aderarea la Schengen), dacă calea diplomatică de care a uzat România până acum în cel mai elegant mod nu a mers, va trebui să folosim și căi alternative: diplomația economică, apropo de vizita celor de la OMV la București, respectiv să urmăm calea de atac la CJUE, dar aici trebuie să explicăm. Potrivit Tratatului UE, decizia Austriei putea fi atacată în 60 de zile, adică până pe data de 8 februarie. Există un cetățean român, Eugen Tomac, care a atacat decizia printr-un act înregistrat în data de 6 februarie. Deci, România trebuie să se ralieze actului realizat de către cetățeanul român Tomac și să continue să țină subiectul sus și să pună presiune pe Austria. Să folosească din plin sprijinul companiilor austriece prezente în România în încercarea de a influența guvernul de la Viena care se bazează pe minciuni”, a declarat europarlamentarul român. Rareș Bogdan spune că pentru ca guvernul de la București să atace la CJUE vetoul Austriei ar fi nevoie de un nou vot în Consiliului JAI.

„Guvernul nu poate să înceapă pentru că nu are cadrul legal. Trebuie să o facă după ce ar mai exista încă o decizie de respingere, ceea ce ar fi catastrofal. Ar putea să susțină cauza lui Tomac. Ar dura până la doi ani de zile. Cel mai repede 8-10 luni. (...) Ceea ce fac Nehammer și Austria e un atac la adresa Uniunii Europene.”, spune acesta. Rareș Bogdan mai spune că „lucrurile trebuie să se schimbe din partea României”. „Trebuie să folosească diplomația unui pumn de fier într-o mânușă de catifea. Trebuie să ne luăm aliați”, a explicat acesta.

Referitor la întâlnirea cu șefii OMV, Rareș Bogdan spune că aceștia au venit la București pentru a cere modificarea legii offshore. „Eu știu că a fost cerută de către cei de la Viena în încercarea de a modifica anumite articole din legea offshore. Eu sunt convins că oficialii români nu vor ceda și nu vor modifica, asta ar fi culmea culmilor să mai cedăm și chestiuni care țin de legea offshore prin care să permitem companiei care va exploata alături de Romgaz să vândă, cam asta e cererea austriecilor din informațiile mele, să le permitem să vândă pe bursă gazul extras din Marea Neagră”. În legea offshore lucrurile stau diferit: statul român are prioritate să folosească gazul extras și să direcționeze spre vânzare în funcție de cerere, deci nu compania austriacă să decidă. Întrebat ce i-ar spune șefului OMV, europarlamentarul a declarat: „I-aș spune: niciodată statul român nu va accepta ca resursa naturală extrasă din subsolul național să fie vândută de un stat terț, vânzarea va fi făcută după ce statul român își folosește dreptul de preempțiune. Nu sunteți în Burkina Faso sau în Mozambic, sunteți în Europa. Nu puteți vinde cum vreți voi, nu puteți fixa prețul cum vreți voi chiar dacă investiți în România alături de o companie din România 4 miliarde de euro. Înțelegem acest parteneriat, eu nu l=am înțeles atunci, dar merge cum el înainte și trebuie să stăm pe condițiile noastre. Eu sper ca oficialii statului român prezenți acolo să nu cedeze în niciun fel în fața cererilor companiei OMV de modificare a legilor.” Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni că, dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la Spaţiul Shengen, va ataca la Curtea de Justiție a UE (CJUE) refuzul acestei ţări, el precizând că doreşte ca în acest demers să aibă ca partener Consiliul European, Parlamentul European şi Comisia Europeană, care şi-au precizat susţinerea pentru aderarea ţării noastre , conform digi24.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Multa mwe cu kkt pnl si tuturor sustinatorilor sai
1
0
OMV ul ce a făcut până acum?N a controlat el?Din moment ce au avut până acum drepturi de genul ăsta, ce vreți să schimbați de fapt?Poate opinia publică , pentru ca vin alegerile.
0
0
Am.zis mereu ca plata intrarii in Schengen este gazul nostru din Marea Neagra. Iar o sa se imbogateasca vreun politician, cu soaga luata de la omv/petrom
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
3356424623
5/49
19152031230
joker
173645332018