REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.9° Constanța Sâm., 22 Iun. 2024
Anul XX Nr. 6768
25.9° Constanța Sâmbătă, 22 Iunie 2024 Anul XX Nr. 6768
 

Război la nivel înalt! Laura Codruța Kovesi ameninţă cu judecata Uniunea Europeană

Război la nivel înalt! Laura Codruța Kovesi ameninţă cu judecata Uniunea Europeană

Mirela PASCAL 19 mai 2024 | 00:00 2730

Război pe toate fronturile, la cel mai înalt nivel, în Uniunea Europeană. Este vorba despre două conflicte deschise care o au în plan principal, pe Laura Codruța Kovesi şi Ursula von der Leyen.

Razboi la nivel inalt! Laura Codruta Kovesi ameninta cu judecata Uniunea EuropeanaLaura Codruța Kovesi

Primul este dosarul Pfizergate. Sunt investigate mesajele dintre Ursula von der Leyen și șeful Pfizer în dosarul achizițiilor de vaccinuri anti-COVID. Politico a scris că Parchetul European a preluat ancheta procurorilor belgieni care o cercetau pe Ursula von der Leyen pentru imixtiune în funcțiile publice, ștergerea unor SMS-uri, corupție și conflict de interese. Procurorii Laurei Codruța Kovesi investighează modul în care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a negociat cu directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, achiziția de vaccinuri anti-COVID în UE, însă nimeni nu a fost încă acuzat în legătură cu acest caz, conform documentelor legale consultate de publicația citată.

Razboi la nivel inalt! Laura Codruta Kovesi ameninta cu judecata Uniunea EuropeanaUrsula von der Leyen

Procurorii Laurei Codruța Kovesi au preluat ancheta deschisă de autoritățile belgiene și de aici a pornit scandalul între Parchetul European și justiția din Belgia.

"În ceea ce privește investigația pe care noi o desfășurăm, este într-adevăr un caz complex. Sunt implicate activități investigative pe teritoriul mai multor țări, care trebuie verificate. Până în momentul în care nu avem ceva concret de comunicat,  nu vom comunica. Cu siguranță, în momentul în care o să putem spune ceva public vom zice. Dar ancheta este în curs. Acest sistem pe care noi îl avem în cadrul Parchetului European, cu camere permanente care monitorizează periodic investigația, face ca să fim siguri că în fiecare dosar se lucrează cu ritmicitate", a spus Laura Codruța Kovesi, potrivit antena3.ro..

Ancheta inițială a fost deschisă de autoritățile judiciare belgiene din orașul Lies la începutul anului 2023, după o plângere penală depusă de lobistul local Frédéric Baldan. Acum, autoritățile din Belgia acuză că cercetarea acestor infracțiuni sunt de competența lor și că parchetul lui Kovesi ar fi preluat fără drept această anchetă, având în vedere că procedura penală belgiană susține că dacă presupusele infracțiuni sunt comise pe teritoriul său, intră în competența sa.

Urmează ca în decembrie să fie luat o decizie clară. Dar contextul este unul interesant, pentru că de aici mergem spre cel de-al doilea conflict uriaș.

Laura Codruța Kovesi amenință că va da în judecată Comisia Europeană

Al doilea conflict uriaș este direct între cele două șefe din Uniune, Kovesi și Ursula von der Leyen. Șefa EPPO susține că executivul european îi privează pe procuror de mijloacele necesare pentru a-și desfășura activitatea în mod eficient, punând presiune asupra bugetului său, în special asupra sumelor cheltuite pentru IT.

"În urmă cu patru ani am apărut în faţa dumneavoastră pentru prima dată în calitate de procuror-şef european. V-am cerut să acordați EPPO suficiente resurse pentru a face o treabă bună. Doi ani şi jumătate după începerea operațiunilor noastre am arătat clar că amploarea fraudei care afectează bugetul UE a fost grav subestimată. De ce? Pentru că detectarea fraudei UE  a fost insuficientă, iar raportarea fraudei a fost inexactă. În ceea ce privește detectarea, având în vedere comentariile din mass-media cu privire la raportul nostru anual s-ar putea  avea impresia că, cu cât avem mai multe investigații într-o anumită ţară, cu atât riscul este mai mare. Acesta este un mod greșit de a privi statisticile noastre. Pentru mine nu există ţări curate", spunea Laura Codruța Kovesi. Atunci când EPPO a fost lansat în vara anului 2021, Comisia a fost de acord să furnizeze facilități IT fără a fi indicată o dată de încheiere. În prezent, Comisia a informat EPPO că dorește să retragă sprijinul IT. Suma de bani implicată este de aproximativ 5 milioane de euro.

"Această muzică mică despre cum se luptă cu frauda şi corupția este bună în teorie, dar problematică în practică, mai ales în timpul campaniilor electorale şi trebuie să înceteze. Dacă vrei să afectezi serios capacitatea de operare a organizaţiilor criminale, trebuie să scoatem din ecuație infractorii cu gulere albe. Poate vă amintiți de judecătorul italian de investigații Giovanni Falcone pentru celebrul său motto "urmărește banii". EPPO permite să facem un pas mai departe şi să ne concentrăm asupra banilor. Strategia noastră ar trebui să fie aceea de a paraliza capacitatea financiară a grupurilor de crimă organizată. Un EPPO independent, puternic şi eficient este aici pentru a ne ajuta", a mai spus Laura Codruța Kovesi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
"am arătat clar că amploarea fraudei care afectează bugetul UE a fost grav subestimată" si ei in ue totusi colecteaza in medie peste 40% din pib fata de noi 27% insemna ca la noi se fura 2 ori mai mult in conditiile in care si in ue se fura mai mult decat se estima iar asta inseamna multe sute de milioane de euro - e clar ca si la noi si in ue furturile sunt protejate de la cele mai inalte niveluri
7
0
e cunoscuta in germania ca fiind corupta.
13
1
Coruptia este in toata europa si in toata lumea
20
2
"Marca Codruța"...sa înghita mamelucii din Ro.
7
10
Pe corect avem o tara ca afara, nici nu era nevoie sa facem atatea sacrificii sa demonstram asta. De fapt, peste tot e la fel. Coruptie, lipsa de omenie si de dragoste fata de ceilalti. Ii urez succes Laurei, insa e greu sa te lupti cu cei ce au sustinere asa puternica! De exemplu asta se intampla la.noi, intr-o alta masura cu marii evazionisti, micul afacerist plateste, insa smecherii cu legaturi la puterea cea ascunsa, cea adevarata, cu datorii imense nu vor plati niciodata, taxele, impozitele, datoriile, etc.
23
3

REPLICA

LOTO

6/49
3356424623
5/49
19152031230
joker
173645332018