REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Răzvan Filipescu: Criza uleiului de gătit este insesizabilă în România

Răzvan Filipescu: Criza uleiului de gătit este insesizabilă în România

Victor ROTARU 28 martie 2023 | 00:00 1858

Guvernele mondiale au început să adopte energia produsă din plante precum soia boabe sau canola, şi chiar şi din grăsimi animale, în încercarea de a-şi reduce dependența de combustibilii fosili şi emisiile poluante. De asemenea și uleiurile vegetale, aici vorbind de uleiul de rapiță, dar și despre uleiul de floarea-soarelui uzat, sunt utilizate deseori în diverse combinații ca o alternativă pentru înlocuirea carburanților. Și la nivel european s-au propus diverse măsuri pentru înlocuirea carburanților clasici cu biocombustibili, fapt ce a condus la o panică în rândul consumatorilor din România. Cu toate acestea, Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Răzvan Filipescu, a declarat faptul că nu este cazul ca populația să intre în panică, România fiind anual în topul producătorilor de floarea-soarelui la nivelul Uniunii Europene.

Razvan Filipescu: Criza uleiului de gatit este insesizabila in RomaniaRăzvan Filipescu - Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea

Odată cu avansul tehnologic, se caută alternative pentru a se înlocui combustibilul fosil, extrem de poluant, cu variante ceva mai prietenoase cu mediul. Noile directive ale Uniunii Europene propun înlocuirea carburanților clasici cu biocombustibili, astfel, la fel cum orice inițiativă nouă sperie populația, oamenii au început să intre în panică, gândindu-se că ar urma o criză a uleiului de gătit. Răzvan Filipescu, Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, a declarat pentru Replica de Constanța: „Nu este cazul să ne panicăm absolut deloc și nu trebuie să intrăm într-un joc speculativ. România este anual în topul producătorilor de floarea-soarelui la nivelul Uniunii Europene. Producem undeva între 2,5 milioane de tone până la 3,6 milioane de tone de floarea-soarelui anual, care este suficient pentru a acoperii consumul intern. Ca idee, undeva la un milion de tone se procesează anual în România, parte din acest ulei procesat pleacă la export, iar tocmai lipsa capacităților de procesare duce la exportul inclusiv de floarea-soarelui, nu numai de ulei, pe piața din vestul Europei, în Bulgaria, Turcia, Asia.

Razvan Filipescu: Criza uleiului de gatit este insesizabila in Romania

Filipescu: Nu este cazul să ne speriem

Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Răzvan Filipescu a mai transmis faptul că România nu are capacități de procesare să absoarbă toată producția internă, floarea-soarelui fiind o cultură care este și mai rezistentă la secetă: „Nu este cazul să ne speriem. La ora actuală, Europa folosește uleiul de rapiță pentru biocombustibil și prețul la rapiță a scăzut de la 3.700 de lei, cât era anul trecut, la 2.000 de lei cât este anul acesta în Portul Constanța. Dacă se folosește uleiul rezidual cu atât mai mult ar avea o dublă folosință, pentru consumul în gospodării și în consumul uman, ulterior transformându-se în combustibil. La ora actuală nu trebuie să ne facem griji că vor fi motive care să ducă la o creștere a prețului la ulei, cu atât mai mult dacă s-ar face combustibil. România nu are capacități de procesare să absoarbă toată producția internă. Floarea-soarelui este o cultură care este mai rezistentă la secetă, care nu este o mare consumatoare de fertilizanți, și cred că în perioada următoare, având în vedere contextul climatic, există preconizări ca suprafața însămânțată cu floarea-soarelui să crească. Nu e cazul absolut deloc să intrăm în panică.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ii vad pe cei ce au comentat pana acum ca sunt foarte indignati ca din cand in cand mai iese cate un ales sa ne spuna adevarul. Ce aveti mai baieti si fete, va supara cand iese cineva si va critica incompetentii din PSD-PNL? Usor, usor se convinge lumea de incompetentii vostri.
2
2
cit va plateste alarmistul asta, de il tot ii faceti reclama?
3
1
TRAIASCA TATA SECURIST CU STATE VECHI
10
0
Ce tot il promovati pe masonul asta de trei lei si cincizeci de bani ?
7
1
Ce tot il promovati pe masonul asta de trei lei si cincizeci de bani ?
8
1
adica situatia e exact invers, de fiecare data cand un pulifrici de asta ne sfatuieste trebuie sa facem invers, adica se va scumpi
9
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367