REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.7° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Recensământul debutează cu recenzori care renunţă şi mape distribuite pe genunchi

Recensământul debutează cu recenzori care renunţă şi mape distribuite pe genunchi

Replica API 21 octombrie 2011 | 00:00 116

Prefectul acuză Primăria Constanţa că e prost organizator

Prefectul acuză Primăria Constanţa că e prost organizator

Prima zi de recensământ la nivelul judeţului Constanţa nu a decurs tocmai bine, având în vedere că tot mai mulţi recenzori au renunţat pe ultima sută de metri. "Problema este una destul de delicată, au plecat recenzori şi astăzi (joi -n.r.), dar sperăm să-i înlocuim. În acest sens aş propune să se mai facă înscrieri încă vreo două zile, pentru siguranţa noastră", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Enache Buşu, directorul Direcţiei de Statistică. Principalul motiv pentru care recenzorii renunţă sunt banii: adică cei 600 lei pentru cele 15 zile de muncă, 12 de recenzare şi 3 de recepţie, nu sunt de ajuns.

Se pare că munca este destul de voluminoasă în comparaţie cu banii primiţi, potrivit părerilor recenzorilor, care au renunţat la activitatea de chestionare a constănţenilor. Alt motiv ar fi că acele formulare sunt destul de stufoase şi nu există răbdare pentru a le completa. "Li se pare că acea completare a formularelor este una foarte stufoasă, nu au răbdare. În fond, nu au decât 3 formulare de completat, totul durează 20 minute", a mai adăugat Enache Buşu. Un al treilea motiv al renunţării din calitatea de recenzor a apărut pe parcurs. Acesta este faptul că şomerii înregistraţi în acest proiect îşi pot pierde indemnizaţiile de şomaj, la fel şi pensile celor pensionaţi anticipat. Şeful Direcţiei Judeţene de Statistică, Enache Buşu, a declarat că în municipiul Constanţa ar fi vorba despre retragerea a peste 150 de oameni, iar la Mangalia s-au retras aproape 100 de oameni, dintr-un total de de 600 de angajaţi pentru recensământ, şi alţi 60 de la Eforie. Enache Buşu a mai afirmat că au fost probleme şi cu distribuirea mapelor şi că, deşi acest proces ar fi trebuit să se încheie în 18 octombrie, în prezent mai sunt de distribuit mape pentru secţiile de recensământ 15 şi 16. În judeţul Constanţa există 3.811 recenzori, iar dintre aceştia peste 1.600 sunt numai în municipiul Constanţa. Referitor la situaţia recenzorilor de pe raza municipiului Constanţa, prefectul Claudiu-Iorga Palaz, preşedintele Comisiei judeţene pentru recensământul populaţiei şi a locuinţelor, a făcut, ieri, următoarea precizare: "La această oră, situaţia personalului de recensământ pe raza municipiului Constanţa este finalizată şi se desfăşoară conform graficului. Mai mult, pe lângă cei 1.488 de recenzori care astăzi (ieri-n.r.) au început procesul de recenzare, Primăria Constanţa înregistrează încă solicitări de rezerve pentru toate categoriile de personal implicate în buna organizare şi desfăşurare a acţiunii. Distribuirea mapelor se afla în plină desfăşurare". Referitor la haosul privind distribuirea mapelor recenzorilor, Palaz a mai spus că: "Primăria Constanţa şi Mazăre trebuiau să asigure locuri propice pentru distribuirea mapelor, nu să-i ţină pe recenzori înghesuiţi pe holurile primăriei. Trebuie să se spună cine este prost organizator: Primăria Constanţa". Facem precizarea că recensământul populaţiei şi al locuinţelor, care se va desfăşura între 20 şi 31 octombrie, este cel mai complex realizat după 1989 în România şi primul după intrarea în Uniunea Europeană, cu un buget de peste 45 de milioane de euro pentru perioada 2011 - 2014.

Vezi video ataşat articolului!

Liliana CHIRU, Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272