REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

RECORD! Un șofer cu alcoolemie de 2,7 la mie a LOVIT un VÂRSTNIC, pe trotuar

RECORD! Un șofer cu alcoolemie de 2,7 la mie a LOVIT un VÂRSTNIC, pe trotuar

Replica API 12 mai 2021 | 11:50 1608

Cornel S. a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției. Acesta a condus autoturismul propriu fără a deține permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule și având în sânge o alcoolemie de 2,7 la mie, condiții în care l-a accidentat pe A.D. care se deplasa regulamentar pe trotuar, după care a părăsit locul accidentului fără încuviințarea organelor de politie.

Date din anchetă

Conform rechizitoriului, polițiștii au fost solicitați să intervină la un accident de circulație soldat cu rănirea unei persoane iar conducătorul auto a părăsit locul accidentului. Polițiștii s-au deplasat la fața locului, au efectuat cercetarea și au stabilit că șoferul Cornel S. a condus autoturismul fără a deține permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule, iar la un moment a pierdut controlul volanului, a urcat cu mașina pe trotuar și l-a accidentat pe A.D. de 67 ani care se deplasa regulamentar pe trotuar, apoi a părăsit locul faptei fără încuviințarea poliției, fără chiar să coboare din mașină pentru a se interesa de starea victimei. Din accident a rezultat rănirea pietonului care a fost transportat la spital. La momentul depistării, conducătorul auto a fost testat cu aparatul Drager, acesta a indicat valoarea de cu o alcoolemie de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Serviciul de Ambulanță unde i-au fost recoltate probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, iar în urma verificărilor în bazele de date, a rezultat că acesta nu deține permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule.

Declarația inculpatului

Inculpatul a declarat că deține un autoturism pentru care nu a făcut încă acte de vânzare cumpărare. În ziua accidentului a consumat 4 litri de bere și 500 de ml de vin, iar apoi a plecat să vândă mașina, cu toate că nu avea permis de conducere. În aceste condiții a pierdut controlul volanului și l-a lovit cu partea din față a mașinii pe un pieton. Pietonul a fost aruncat peste capota mașinii, pe parbriz, partea din dreapta apoi a căzut tot pe trotuar. Geamul mașinii a crăpat și oglinda dreapta s-a rupt de la impactul cu pietonul. Inculpatul s-a speriat deoarece nu avea permis de conducere și era și băut, și a continuat să conducă. După ce a fost depistat de poliție, a fost testat cu aparatul etilotest iar acesta a indicat 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Motivarea instanței

Sub aspectul laturii obiective , elementul material rezidă în acțiuni ale inculpatului, respectiv conducerea autovehiculului pe drum public sub influența alcoolului și fără a deține permis de conducere, accidentarea unui pieton căruia i-a produs răni și fuga de la locul accidentului. Urmarea imediată constă în pericolul creat relativ la integritatea fizică a persoanei și la buna desfășurare a traficului rutier și în condiții de siguranță pentru toți participanții. Periculozitatea sporită a inculpatului rezidă atât în lipsa deprinderilor necesare manevrării autovehiculelor pe drumurile publice, lipsa reacțiilor necesare în cazul ivirii unor situații neprevăzute, cât și cantitatea foarte mare de băuturi alcoolice consumate, care rezultă din raportul de expertiza medico-legală și care augmentează starea de pericol. Sub aspectul laturii subiective , vinovăția se materializează în acest caz sub forma intenției directe. Astfel, inculpatul a urmărit producerea rezultatelor socialmente periculoase a faptelor sale, având reprezentarea pericolului pe care îl reprezintă conduita sa.

Instanța a decis condamnarea inculpatului la 2 ani și 9 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată prin apel.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ala a iesit la vanatoare pe trotuare
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102