REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
12.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Recursurile în dosarele pe clauze abuzive, suspendate la Curțile de Apel. Dispută între CCR și ÎCCJ

Recursurile în dosarele pe clauze abuzive, suspendate la Curțile de Apel. Dispută între CCR și ÎCCJ

Replica API 24 decembrie 2018 | 00:00 298

Noul Cod de Procedură Civilă intrat în vigoare în 2013 stabilește că, în cauzele în care valoarea obiectului cererii este sub un milion de lei, nu există posibilitatea să se formuleze recurs împotriva hotărârilor. Adică, deciziile nu sunt atacabile cu recurs, doar cu apel. În 2017 însă, Curtea Constituțională a României (CCR) a eliminat, prin decizia 369, pragul impus pentru a se putea ataca cu recurs (calea extraordinară de atac) o hotărâre dintr-un litigiu evaluabil în bani. Curtea a constatat, astfel, că sintagma ”precum și în alte cereri evaluabile în bani, inclusiv în materie de clauze abuzive, în valoare de până la 1 milion de lei”, cuprinsă în articolul 27, alin 2 din Legea 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanțelor judecătorești, este neconstituțională.

După ce a fost publicată decizia CCR în Monitorul Oficial, aceasta a devenit obligatorie și valabilă, iar instanțele au început să ia în discuție recursurile. Însă, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), prin HP 52 din 18 iunie 2018 (hotărârea camerei preliminară pentru lămurirea unei chestiuni de drept), au decis că, în dosarele pe clauze abuzive (dobândă, comisioane, înghețare curs, reechilibrare în temeiul impreviziunii etc.) recursul este posibil doar pentru acele procese începute/demarate/înregistrate după publicarea deciziei CCR, data de 20 iulie 2017. Ulterior acestei decizii a ICCJ, a venit CCR, într-o altă decizie care nu privea efectiv această chestiune, doar avea legătură incident cu ea. Și, s-a pronunțat, prin decizia 454/2018, în sensul că este incorectă interpretarea dată de către ÎCCJ în 18 iunie, iar decizia 369 se aplică în hotărârile din toate procesele în care nu se pronunțase instanța în apel la momentul apariției deciziei.

Blocaj la Curțile de Apel!

De aici s-a creat blocajul, iar instanțele nu au știut ce să mai aplice, căci ambele decizii ale CCR, respectiv ÎCCJ erau obligatorii. Așa că, au fost sesizate ambele instituții, cu neconstituționalitatea dispozițiilor articolului 27 din CPC pe care se bazează decizia 52 a ÎCCJ. Chiar și avocatul Stila Frangu a sesizat CCR, în dosarul său cu BCR, speță prin intermediul căreia speră să obțină de la instituția bancară peste 30.000 lei. Atâta ICCJ, cât și CCR au termen în cauze în ianuarie. Până atunci, toate dosarele ce vizează recursul hotărârilor în dosarele pe clauze abuzive au fost supendate, inclusiv la Constanța.

”Sunt zeci de mii, poate sute de mii de oameni aflați în același tip de proces ca și mine. În sensul că există o dispută dintre Curtea Constituțională și Înalta Curte de Casație și Justiție care a blocat Curțile de Apel în ceea ce privește soluționarea recursurilor, cu anumite valoare, sub un milion de lei. Noul Cod de Procedură Civilă intrat în vigoare în 2013 și stabilește că, în cauzele în care valoarea obiectului cererii este sub un milion de lei, nu există posibilitatea să se formuleze recurs împotriva lor, împotriva hotărârilor nu sunt atacabile cu recurs, doar cu apel. Curtea Constituțională, prin hotărârea 369/2017 a spus că legiuitorul a făcut o diferențiere pe criterii valorice, de avere. Nu este un criteriu care să întrunească rigorile constituționale, drept pentru care, nu poți să spui că, pentru unii e recurs, pentru că e valoarea mai mică, iar pentru alții nu, pentru că e valoarea mai mare. Se încalcă principiul legalității. Și au declarat acest articol neconstituțional. După ce s-a publicat decizia CCR, aceasta a devenit obligatorie și valabilă. Instanțele au început să ia în discuție recursurile. A venit ICCJ, printr-o HP 52/2018 și a spus că decizia CCR e obligatorie, dar se aplică numai proceselor care au început după publicarea acesteia. Ulterior acestei decizii a ICCJ, a venit CCR, într-o altă decizie, 454/2018, și, în motivarea ei s-a pronunțat, în sensul că nu se aplică în hotărârile date în procese începute după decizia curții 369/2017, ci în hotărârile din toate procesele în care nu se pronunțase instanța în apel la momentul apariției deciziei 369 a CCR. În toate acelea va fi urmată calea de atac a recursului. Au fost sesizate ambele instituții, chiar și eu am sesizat CCR, cu neconstituționalitatea dispozițiilor articolului 27 din CPC pe care se bazează decizia ICCJ, decizia 52. În ianuarie este termen judecată pe lămurirea aceste situații. Toate dosarele sunt suspendate, nu numai la Constanța, ci în toată țara. Din octombrie au început judecătorii să le suspende”, a spus Stila Frangu. Reamintim că acesta se află în dispută cu BCR de mulți ani, mai exct în 2010. A reușit să obțină o decizie favorabilă definitivă, în sensul că a obligat banca să-i restituie suma de aproximativ 10.000 euro, clauze abuzive. Ulterior, a deschis un alt proces în instanță. ”Am cerut în primul proces început în 2010 suma de 10.000 euro, dar nu aceasta era suma pe care consideram că trebuie să o iau înapoi. Sumele pe care le-am plătit în baza clauzelor abuzive erau mai mari. Am pornit procedura și pentru diferența de bani, s-au făcut expertize la fond, mi s-a admis cererea de chemare în judecată în parte, adică nu mi s-a acceptat toată suma pe care am cerut-o, ci mai puțin, iar acum aș fi, teoretic, în recurs. Să vedem dacă va fi recurs sau nu. Trebuie să recuperez mai mult decât am luat deja. Nu mai știu sumele din expertiză, parcă 30 și ceva de mii”, a spus avocatul.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sunt doar bani !
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102