REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.5° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
25.5° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Regimul alimentar după ocluzia intestinală pentru prevenirea recidivei

Regimul alimentar după ocluzia intestinală pentru prevenirea recidivei

Replica API 15 decembrie 2020 | 00:00 8334

Ocluzia intestinală este un blocaj care împiedică alimentele și lichidele să treacă prin intestinul subțire sau prin intestinul gros (colon).

Fără tratament, părțile blocate ale intestinului pot necroză, ceea ce duce la grave probleme la nivel intestinal. Chiar și așa, cu îngrijirile medicale acordate cât mai rapid, ocluzia intestinală poate fi tratată cu succes, scrie doc.ro.

Pentru evitarea recidivei, pacientul cu ocluzie intestinală trebuie să urmeze un regim alimentar strict, spun specialiștii.

Ce modificări apar în alimentație și în stilul de viață, pentru evitarea recidivei

Este vorba de unele schimbări simple în alimentația pacientului și în stilul sau de viață, întrucât aceste măsuri pot să ajute la reducerea riscului de ocluzie intestinală. Totodată, aceste măsuri vor ajută pacientul în timpul recuperării după un episod de ocluzie intestinală.

Înaintarea în vârstă este unul dintre factorii care încetinește sistemul digestiv, iar drept rezultat, mulți pacienți vor dori să facă anumite schimbări în alimentația lor, în a două parte a vieții, pentru a avea grijă de modul în care funcționează intestinul.

Medicii sugerează câteva schimbări importante în regimul alimentar al pacientului care a avut ocluzie intestinală, cum ar fi:

adoptarea unor porții mai mici de alimente, pe care pacientul să le consume mai des

alimentele trebuie mestecate foarte bine

se vor evita cantitățile mari de alimente bogate în fibre, precum cerealele integrale și nucile

se va reduce cantitatea de cofeină, care poate irită colonul

se vor evita alimentele dure, precum țelină sau carnea uscată

fructele și legumele se vor curată, pentru a fi mai ușor de digerat

alimentele se vor fierbe până se înmoaie

pacientul va mânca mai degrabă alimente ce conțin lichid într-o proporție mai mare, cum ar fi preparatele cu sosuri.

Desigur, pentru a menține sănătatea sistemului digestiv, pacientul va trebui să facă și câteva mici schimbări în stilul sau de viață.

Iată ce măsuri trebuie să ai în vedere dacă ai avut ocluzie intestinală:

să faci mai multă mișcare

să te hidratezi

să încerci să limitezi stresul

să eviți fumatul sau să renunți la fumat

să bei mai puțin alcool.

Pentru a reduce riscul de recidivă, este important că pacientul să aibă grijă să aleagă un regim alimentar sănătos și să țină cont de recomandările medicului, pentru a evita o altă ocluzie intestinală.

Nu uită că anumite alimente conțin mari cantități de fibre dietetice, pe care organismul nu le poate digera. Limitarea consumului de alimente cu fibre poate reduce riscul că acestea să determine o ocluzie intestinală. Dacă ai întrebări sau motive de îngrijorare cu privire la regimul alimentar, întreabă medicul ce ai voie și ce nu ai voie să mănânci.

Ține cont și de aceste recomandări:

Mestecă alimentele foarte bine.

Mănâncă într-o zona liniștită din locuința și mănâncă încet.

Consumă cantități mai mici de alimente, însă mai des pe parcursul zilei.

Bea doi litri sau doi litri și jumătate de lichide în fiecare zi.

Limitează consumul de băuturi ce conțin cofeină (cafea, ceai negru, sucuri) și consumul de alcool, pentru că acestea pot irită intestinul.

La recomandarea medicului, poți lua suplimente cu minerale sau cu multivitamine, în fiecare zi, pentru a te asigura că organismul tău are parte de nutrienții necesari.

Ce alimente și băuturi ar trebui să alegi / să incluzi mai des în regimul tău alimentar, pentru a evita o recidivă a ocluziei intestinale:

Lapte și alternative la lapte: toate tipurile de lapte lichid (de origine animală, de soia, de orez); iaurt simplu și cu arome, brânză, brânză cottage, supe-creme și budinci

Produse din grâne: pâine din grâu integral, pâine albă sau pâine de secară, brioșe, biscuiți crackers, clătite, paște și cereale.

Fructe - orice fruct proaspăt, la conservă sau fiert/gătit, de la care au fost îndepărtate semințele și coajă; piure/sos de mere, banane, pepene galben, mere, pere, piersici și prune; fructele citrice fără membrană albă; toate sucurile de fructe.

Legume - legumele de la conservă sau legume bine fierte (preparate termic), fără coajă și fără semințe: sfeclă roșie, roșii, dovlecei, morcovi, nap, dovleac squash, nap suedez, păstârnac, conopidă, fasole verde, dovleac, cartofi dulci, ignama, broccoli, praz, fenicul, ceapă verde, usturoi, inimi de anghinare, gulie; toate sucurile din legume; alte legume, cu condiția să fie bine fierte și pasate (făcute piure), fără semințe și fără coajă.

Carne și alternative la carne - carnea moale, bine gătită, peștele și carnea de pasăre de curte; ouăle și produsele din soia; untul cremos obținut din anumite tipuri de nuci; hummus.

Important este să ții legătura cu medicul curant, care îți va explica în detaliu pe ce se va baza regimul tău alimentar pentru a se evita recidiva ocluziei intestinale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369