REPLICA ONLINE CONSTANTA

12° Constanța Lun., 22 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6707
12° Constanța Luni, 22 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6707
 

Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice depăşeşte pragul de 100.000 de donatori înscrişi

Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice depăşeşte pragul de 100.000 de donatori înscrişi

A.F. 12 februarie 2024 | 00:00 129

Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice a anunţat depăşirea pragului de 100.000 de donatori voluntari de celule stem hematopoietice înregistraţi până în prezent.

Registrul National al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice depaseste pragul de 100.000 de donatori inscrisi

"De la înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice şi până în prezent, 466 de pacienţi români au fost transplantaţi cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiţi. Pentru un număr de 24 de pacienţi, donatorii compatibili genetic au fost din România. Graţie interconectării Registrului la structurile similare internaţionale, în cei 10 ani de existenţă ai RNDCSH, 25 de donatori români au fost compatibili şi au contribuit la salvarea unor pacienţi provenind din alte ţări, precum Bulgaria, Danemarca, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Slovacia, Statele Unite ale Americii", se precizează într-un comunicat, scrie Agerpres.

Conform sursei citate, în 2023, 12 donatori români au trecut prin procedura de donare de celule stem hematopoietice, cea mai mare cifră anuală de când este Registrul funcţional.

"Cei 100.000 de donatori înscrişi ne încurajează să continuăm eforturile de a creşte Registrul pentru că numai în acest mod putem contribui la salvarea vieţilor bolnavilor cu cancere de sânge. Suntem copleşiţi de generozitatea şi sprijinul venite din partea donatorilor care s-au alăturat misiunii noastre. Fiecare nou înscris este o şansă concretă pentru pacienţi, dar şi un vot de încredere în misiunea noastră. Mulţumim din inimă fiecărui donator. Numai astfel putem să aducem speranţă, sănătate şi bucurie în vieţile celor cu boli onco-hematologice, care au nevoie de o a doua şansă. Împreună, suntem un exemplu viu al puterii umane şi al compasiunii. Vă încurajăm să împărtăşiţi mesajul nostru umanitar cu prietenii şi familia pentru a inspira şi mai mulţi oameni să ni se alăture", a declarat directorul general interimar al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, Traian Laurian Arghişan, citat în comunicat.

În lume, la fiecare trei minute un om este diagnosticat cu un cancer de sânge, iar singura soluţie terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice. Acest tip de transplant poate salva viaţa pacienţilor în cazul a peste 70 de boli grave de sânge, printre care leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică şi anemiile hemolitice ereditare severe.

Rolul registrului este acela de a identifica şi asigura, la standarde internaţionale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiţi, tuturor pacienţilor din România care au nevoie de un transplant şi care nu au donatori compatibili printre rude. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218