REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Regulamentul de acces în zona Peninsulară, SUSPENDAT în instanță. Decizia este EXECUTORIE

Regulamentul de acces în zona Peninsulară, SUSPENDAT în instanță. Decizia este EXECUTORIE

Replica API 8 iunie 2019 | 03:50 505

Consilierii locali muncipali din Constanța au votat, în septembrie 2018, aprobarea Regulamentului de acces în zona Peninsulară a municipiului Constanța. Proiectul a fost votat cu 17 voturi pentru, 7 împotrivă și o abținere.

Deși, în şedinţă, Andrei Dușu, reprezentant al Asociației Piața Ovidiu, a cerut consilierilor locali să nu voteze proiectul privind Regulamentul de acces, invocând faptul că localurile din zonă se vor închide, dacă clienții nu vor mai avea acces cu autoturismele.

Iată că agenţii economici care-şi desfăşoară activitatea în această zonă sunt decişi să meargă până-n pânzele albe pentru a anula regulamentul votat de aleşii locali, regulament ce le percilitează afacerile. Un prim pas este acţiunea din instanţă introdusă de avocata Maria Veriotti pe 10 aprilie, la Tribunalul Constanţa, prin intermediul căreia solicită anularea Hotararii Consiliului Local Constanta nr. 371/27.09.2018 privind aprobarea Regulamentului.

O primă bătălie în acest sens a fost câștigată vineri, 7 iunie, în instanță. Regulamentul a fost suspendat de Tribunalul Constanța. Decizia nu este definitvă, dar este Executorie, a confirmat avocata Maria Veriotti pentru Replica de Constanța.

De precizat ca joi, 6 iunie a fost termen și în dosarul în care se cere anularea Regulamentului. Instanța a rămas în pronunțarea pe niște excepții.

În întâmpinarea depusă la instanţă, Asociaţia Piaţa Ovidiu, prin avocat, a invocat mai multe texte incidente şi de referinţă din Constituţie, şi anume art. 25 (1) din Constitutie: „Dreptul la liberă circulaţie, în ţară şi în străinătate, este garantat. Legea stabileşte condiţiile exercitării acestui drept”; art. 44: „(1) Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate.

Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege”; art. 53: (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. (2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică.

Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii”.

Ce prevede Regulamentul

Potrivit regulamentului, Zona Peninsulară (Z.P.) este separată în două părți: zone exclusiv pietonale (cu destinația pietonală cu excepția desfășurării unor evenimente sociale, cultural și/sau sportive, a executării unor lucrări de construire, amenajare și modernizare, în situații de urgență): Faleza promenadă Cazino; bd-ul Tomis (segmentul cuprins între str. Traian și str. Vasile Alecsandri, segmentul curpins între str. Vasile Alecsandri și str. Sulmona și segmentul cuprins între str. Sulmona și Piața Ovidiu); Piața Ovidiu și str. Vasile Canarache (segmentul cuprins între str. Petru Rareș și Piața Ovidiu). Intrarea și/sau ieșirea vehiculelor în/din aceste zone se realizează prin punctele stabilite în anexa 1 la regulament.

Zone ocazional carosabile (cu destinație preponderant pietonală și ocazional carosabilă) sunt: str. 9 Mai, str. Arhiepiscopiei, str. C.A.Rosetti, str. Callatis, str. Căpitan Vasile Țurcanu, str. Constantin Brâncoveanu, str. Crângului, str. Cristea Georgescu, str. Dianei, str. Dimitrie Cantemir, str. Doinei, str. Dr. Aristide Karatzali, str. Dr. Francisc Varga (segmentul cuprins între Vasile Alecsandri și str. Callatis), str. Grigore Tocilescu, str. Horia, str. Ion Theodorescu Valahu, str. Krikor H. Zambaccian, str. Maior Gheorghe Șonțu, str. Mircea cel Bătrân (segmentul cuprins între str. Vasile Alecsandri și Piața Ovidiu), str. Nicolae Titulescu, str. Orient, str. Ovidiu, str. Petrui Rareș, str. Poștei, str. Profesor Doctor Ion Cantacuzino, str. Remus Opreanu, str. Revoluției din 22 Decembrie, str. Sulmona, str. Traian (segmentul cuprins între str. Termele Romane și str. Petru Rareș), str. Vântului. Străzile din Zona Peninsulară devin astfel preponderant pietonale, delimitarea fizică între zona centrală a străzilor (ocazional carosabilă) fiind realizată prin utilizarea unor culori și tipuri diferite de pavaj sau prin bordure și trotuar.

Circulația rutieră prin zona pietonală este permisă ocazional pentru aprovizionare, pentru furnizorii serviciilor de utilități publice, pentru rezidenți, pentru instituții publice, pentru amenajări, pntru furnizorii servciilor de catering, poștă, curierat, transport valori, persoane și taxi, pentru organizarea unor evenimente sociale, culturale sau sportive și pentru situații excepționale sau situații de urgență Accesul vehiculelor și reglementări specifice în zona pietonală a municipiului Constanța se face în baza unui permis

În zona pietonală, pe căile de acces, sunt prevăzute elemente fixe/mobile, piese de mobilier urban și indicatoare de semnalizare rutieră pentru limitarea sau selecția accesului vehiculelor. Accesul și identificarea vehiculelor în interiorul zonei pietonale se face în baza unui permis de acces, emis de Direcția gestionare servicii publice din cadrul Primăriei Coinstanța și SPIT, după depunerea cererilor împreună cu documentele necesare și înregistrarea datelor în baza electronic.

Este admis accesul fără solicitarea permislui pentru următoarele categorii, dacă au greutatea de maxim 3500 kg: vehicule inscripționate aparținând M.A.I., D.G.P.L., M.Ap.N., S.M.U.R.D și Serviciul de Ambulanță, aflate în misiune; vehiculele aparșținând ambasadelor și consulatelor precum și ale coloanelor oficiale însoțite conform legislației în vigoare; vehicule autorizate în regim de taxi, care transportă persoane în/din zona pietonală fără staționarea în zonă. Deplasarea se face pe drumul cel mai scurt între punctual de intrare, amplasamentul destinație (unitate locativă, spațiu comercial) și punctual de ieșire. Viteza admisă este de maxim 30 km.

Nerespectarea de către posesorii de permise a programului de acces în zona pietonală, neafișarea permisului de acces cu fața, la loc vizibil din exteriorul autoturismului se sancționează contravențional cu amendă de la 500 lei la 1000 lei, pentru persoanele fizice, și de la 1000 și 15000 lei, persoane juridice.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Faruk si nas mie dor de voi fetele mele veniti acasa la tati
0
0
Daca ar fi lasat piatra cubica si nu ar fi inlocuit-o cu niste porcarii de dale care zici ca sunt din creta, daca aceste mizerii de dale nu ar fi fost puse la misto, pe trei fire de nisip, daca ar fi existat cel mai elementar bun simt al executarii si receptiei lucrarilor din zona peninsulara..... atunci poate n-ar mai fi constatat tardiv sefii urbei ca trebuie sa ia niste masuri heirupiste pt ca altfel vor trebui sa dea inapoi banii UE pe care i-au aruncat pe fereastra pe o treaba facuta in bataie de joc...
1
0
In toate orasele civilizate, centrul este zona de promenada, destinata doar circulatiei pietonale, biciclete, role, etc. Face si Fagadau un lucru bun prin adoptarea acestui regulament - ma si mir - si imediat au sarit in sus cocalarii care nu mai pot defila cu tigaile lor tunate din care urla manelele prin Piata Ovidiu. Cum adica, sa mearga cocalarul si pitipoanca pe jos?!? Rusine mare, frate, rusine maaaareee!!!
10
4
Manelistului ii prieste in mall. El si pitipoanca lui nu da doi bani pe civilizatie. Betoanele mizeria si haosul sunt normalitate. Cretinii vor sa se urce pe trotuar cu masina in fata cafenelei sa se scarpine in cur si sa arate celorlalti ce smecher este el. Citeam undeva ca acest oras este unul de inchiriat. Da, Constanta a ajuns un oras de inchiriat. Mall-urile au prins ata de bine in mahalaua asta plina de imbecili incat tot ce este in afara lor este de inchiriat. Hai sa ne cacam in soare, avem valoare si-n p..a ne doare. Halal justitie!
7
1
Astept cu nerabdare sa scoata stalpii din sosele. Imi pierdusem speranta. Asteptam alegerile sa ma razbun. Jos PSD !
6
0
Cum a ajuns un cioban ca tine primar, esti mai prostalau ca un magar.
10
2
Esri un mare PAPAGAL!
12
2
Mare cretin fagadau asta!!! Daca omorati toti agentii economici privati, de unde dracu mai furati si va luati salarii mari pe trandaveala !!
13
7
Asta este normalitate!!! Vreti sa va plimbati pe jos, aveti unde!!!
11
11
O mare mizerie!!! Peste tot in lumea civilizata centrul vechi al unui oras este pietonal.
18
11
Mafia machidoneasca isi santajeaza neamurile din primarie
9
8
Bravo Fagadau ...incaodata se demonstreaza ce idei heirupiste ai. Nu zic ca nu trebuie restrictionat accesul ...dar nu in felul in care ai gandit-o. Oricum ...daca ar exista zmeura de aur pentru primari ..tu cu siguranta ai avea una in fiecare an. Esti primar cum sunt eu om de stiinta.
19
5
Si cu caruta de bani publici platiti de hotii astia catre firmelor apropiatior lor pentru stalpi si asa zisa sistematizare adica incurcare a traficului cum ramane? Nu e corect sa ramana hotii cu banii nostri nu va opriti aici
13
5
Felicitari
15
13

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272