REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
12.1° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Reguli noi pentru persoanele care închiriază bunuri mobile și imobile

Reguli noi pentru persoanele care închiriază bunuri mobile și imobile

A.F. 19 aprilie 2024 | 00:00 1317

ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistență contribuabili/Ghiduri curente si alte materiale informative, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile din patrimoniul personal.

Reguli noi pentru persoanele care inchiriaza bunuri mobile si imobile

„Într-o manieră accesibilă și simplificată, ghidul conține informații utile privind definirea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, contractul de locațiune și înregistrarea fiscală a acestuia, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), modalitățile de plată ale impozitului și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și referitor la taxa pe valoarea adăugată ori sancțiuni”, transmite ANAF.

Principalele prevederi

Ghidul fiscal pentru anul 2024 privind veniturile din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile conține următoarele prevederi principale:

- Definirea veniturilor. Veniturile din cedarea folosinței bunurilor includ venituri obținute din închirieri, subînchirieri, arendarea bunurilor agricole și închirierea camerelor în scop turistic.

- Contractul de locațiune. Contractele de locațiune trebuie înregistrate fiscal la autoritățile competente în termen de 30 de zile de la semnarea sau modificarea acestora.

- Închirierea bunurilor. Se disting două scenarii principale pentru calculul venitului net anual:

Persoane fizice care închiriază altor persoane fizice: venitul net se stabilește prin deducerea unei cote de 20% din venitul brut pentru cheltuieli, iar impozitul este de 10% aplicat pe venitul net.

Persoane fizice care închiriază persoanelor juridice: venitul brut include cheltuielile suportate de chiriaș și impozitul este reținut și declarat de plătitor.

- Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS). Contribuabilii datorează CASS dacă veniturile anuale estimate sunt cel puțin egale cu 6 salarii minime brute pe țară.

- Modalități de plată. Impozitele și contribuțiile pot fi plătite prin card bancar, virament bancar sau mandat poștal.

- Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA). Anumite operațiuni de închiriere sunt scutite de TVA, dar există opțiunea de a opta pentru taxare, care trebuie notificată autorităților fiscale.

- Sancțiuni. Amenzile pentru nedepunerea declarațiilor fiscale pot varia între 50 și 500 de lei.

- Informații suplimentare și interacțiunea cu ANAF: Se oferă detalii despre cum contribuabilii pot accesa informații și cum să interacționeze cu ANAF prin mijloace electronice.

Aceste prevederi sunt menite să ajute contribuabilii să înțeleagă obligațiile fiscale asociate cu veniturile din închirieri, inclusiv aspecte legate de înregistrarea contractelor, calculul impozitelor și modul de interacțiune cu autoritățile fiscale, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mietta de la anaf i ghe duca are un sictir cand vorbeste cu contribuabilii de zici ca e institutia ei.
0
0
Nu va bateti capul. Mai usor e sa platesti amenda decat sa completezi idioteniile lor de formulare.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272