REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

ÎPS Teodosie: Am botezat mii de bebeluși și nu am întâmpinat sincope

ÎPS Teodosie: Am botezat mii de bebeluși și nu am întâmpinat sincope

Replica API 27 februarie 2021 | 13:13 4762

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit, joi, la Palatul Patriarhiei, în prima ședință din acest an. După ce au ales episcopii vicari pentru Arhiepiscopia Iașilor și pentru Episcopia Devei și Hunedoarei, ierarhii au discutat și despre una dintre cele mai importante teme: reînființarea Mitropoliei Tomisului. ÎPS a vorbit despre importanța acestui proiect, în cadrul unei conferințe de presă. Totodată, ÎPS Teodosie a făcut precizări și cu privire la taina botezului, în jurul căreia s-a iscat un scandal, după e un bebeluș a murit, la scurt timp după ce a fost botezat.

În cursul zilei de vineri, 26 februarie, Înaltpreasfințitul Teodoie, a oferit o declarație de presă cu privire la dorința de reînființare a Mitropoliei Tomisului. Acesta a depus săptămâna trecută o solicitate în acest sens la Patriarhia Română. Acesta spune că reînființarea Mitropoliei Tomisului este o reprație morală întrucât la Tomis a existat mitropolie încă din secolul V și a dispărut odată cu intrarea teritoriului sub stăpânire otomană.

Acesta spune că existe dovezi și argumente destule pentru reînființarea Mitropoliei Tomisului. IPS Teodosie a amintit de multitudinea de izvoare recuperate în cursul anului trecut, din arhive și biblioteci, chiar și de la Vatican, care dovedesc existența unei mitropolii pe teritoriul Dobrogei. De asemenea, acesta a menționat și care este diferența dintre o arhiepiscopie și o mitropolie, dar a răspuns și întrebărilor legale de noile reguli ale Sfintei Taine a Botezului.

,,Mitropolie a fost și așa trebuie să fie. Am avut inițiativa aceasta încă din 2002, am venit în 2001 aici și în 2002 am făcut aceste prime demersuri. A existat un comitet de inițiative, inițiat chiar de Petre Diaconul, marele arheolog, care le-a vorbit atât de frumos despre descoperirile Mitropoliei Vicine, care s-au dovedit a fi adevărate. La Dervent, acolo unde a vrut dânsul să fie înmormântat, au fost peste 10.000 de oameni care au venit să-mi propună acest lucru. Acest demers a fost făcut și de profesorul Răducu a fost în 1990 primul rector al Universității Ovidius. S-a dezbătut până în 2005 și s-au spus că nu sunt destul agumente, acum fiind argumentele, mulțimea de izvoare recuperate chiar anul trecut pe baza cărora noi am înființat Academia Tomitană.”

IPS Teodosie: reînființarea Mitropoliei este o reparație morală

Acesta a precizat că reînființarea Mitropoliei este văzută ca fiind o reparație morală întrucât la Tomis a existat una încă din secolul V, dar care a dispărut odată cu intrarea teritoriului sub stăpânire otomană.

,,S-a pierdut acest statut pentru că teriotoriul a fost ocupat, nu a mai fost stăpânire creștină, ci stăpânire islamică. Revenind stăpânirea creștină, acum avem libertate deplină să facem acest lucru.

Comuniștii au desființat episcopii. Singura Episcopie ce a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, în 1975, de statul română, datorită istoriei acestui ținut, a fost Arhiepiscopia Tomisului și a Dunării de Jos. Pentru istorie chiar și comuniștii au reactivat și au dat titlu de Arhiepiscopie. Aici a fost Mitropolie din secolul V, înainte de a fi Arhiepiscopie Autocefală, mitropolia avea 14 episcopii.” a declarat acesta.

Reînființarea Mitropoliei Tomisului este una dintre marile dorințe ale Înaltpreasfințitului Teodosie.

Copilul sănătos trebuie botezat după canoane

IPS Teodosie a discutat și despre noile reguli ale sfintei taine a botezului. ,,Ceea ce spuneam și în comunicat, nimic nu se va schimba. Eu niciodată nu mă bazez pe păreri personale și nici nu mă grăbesc să spun ceva. Dacă este o rânduială de 2000 de ani, aceea rămâne valabilă.”

Acesta a mai precizat că excepțiile de la taina botezului se fac doar pentru acei copii care au rugențe. Astfel de situații sunt prezentate și specificate în cărțile de cult.

,,Nu poți să pui în cristelniță un copil de la incubator, atunci mergi la incubator și botezi copilul cu nevoi, dar copilul sănătos trebuie botezat după canoane pentru a respecta și învățăturile liturgice. Copilul poate fi botezat și la o zi dacă este o necesitate. Există și botezul de urgență, noi avem specificate în cărțile de cult toate situațiile urgente sau normale.

Vor fi discuții, vom face practică cu studenții, toate să fie puse într-o lumină favorabilă, să știe orice preot să boteze și să nu-i fie frică.

Pentru mine este cel mai frumos moment, am botezat mii bebeluși și nu am întâmpinat sincope.

M-au mai rugat și am făcut tot cum este rânduiala și apoi mi-au mulțumit. De emoție, părinții te roagă ceea ce nu e normal. Noi avem rânduiala noastră care are 2000 de ani și o ținem mai departe. Nu am făcut nici măcar o excepție și dacă nu se impune, nu voi face, doar dacă merg la spital și stropesc un copil de la incubator care e în pericol să moară.”

Video:

A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sint parinte de copii.Zic asa sa ma slobozesc pa tine si sa i mi iei sincopa in gura pa toata asa nu doar capul.
1
0
CE SA VA FAC DRAGILOR DACA A TI AJUNS LA O COTA A INOCENTEI MAXIMA.TRE SA PROSPER SI EU AM FIRMA DE FUNERARE AM INTINS RECLAME PE TOATE GARDURILE BISERICILOR TRE SA INCASEZ.LUMINARI SI ALTE ACARETE VAD CA NU MAI CUMPARATI DE LA MINE.II ADEVARAT SPAL MORTI PE UNDE APUC.PRESA SI A BAGAT NASU PT UN TIMP.ACUM II OK MERGEEEE TREABA.
2
0
Sint aici cu cinsprazece prieteni si am hotarit sa ne iei sincopele in gura lepra.
2
0
Asa ok ok mii,si asta oare sa aiba vr o relevanta pt ca ingerasul acela de copil a murit.Esti un nemernic si asa ai sa ramii.Sluga a banului tu si sleafta ta
2
0
SAMORIINCHINURILEPRSINCOPANUMESTIMOARTEAUNUI INGERAS.DUUUTECRAPAOAMENIVORCHIUIGARANTEZ
2
1
dar cu alt mitropolit.Canilic canilic bine-ti mai sede mitropolit,
1
0
ala care semneaza "ionut" e tanasescu sluga infractorului
3
0
Numai aberatii are in cap !----se joaca cu viata oamenilor
3
0
Ma mai intreaba nepota-miu clasa a 4-a de unde stim cum era pe vremea lui Stefan cel mare Mihai Viteazu etc, cum stim cum erau oamenii atunci? si ii spun ca toti popii erau ca Spagoveanu tomitanul , fatarnici ipocriti mincinosi aroganti corupti iubitori de arginti
2
0
...c...rahat, proaspat ... ingerat, de toti de mai jos ce poate va ti ...botezat, frustati si vinovat !
0
2
ca pyzda la kkt
2
0
1000 euro botezul.
6
0
Daca tu si alti cu copiii de botezat nu gasesti un preot ortodox intelegator si te duci la Catolici sa vezi cum se da pe brazda Spagoveanu,uita de toate dogmele daca pierde banuti de la cotizanti mai ales ca la Catolici nu exista nici o gramada de slujbe pentru un mort,ai dus omu la groapa dai o masa pentru aia care au fost la cimitir si gata pentru ca nu popi cu slujbele lor ii iarta mortului pacatele ci doar faptele omului cat a fost in viata conteaza in fata lui Dumnezeu.
9
2
Pai daca exista prosti suficienti carora sa li se adreseze, daca-i pupa poalele si ii ling mainile!!!
8
0
Hai siktir!
8
2
Ai botezat mii de puli cu gura, Teo
7
4
asa e daca i-ati dat puteri sporite, face ce vrea
8
1
Sincopa numesti dumneata moartea unui ingeras.Esti chiar execrabil si jegos.Numa banu te intereseaza pe tine si gasca ta.
12
0
Pentru tine un copil mort nu inseamna nimic
12
5
Mars, in PLM, ca dovada maxima de dragoste! In regula? Eu, cand imi voi boteza urmatorul copil, am deja cativa, ii cer clar preotului sa ii toarne apa in cap. Sa nu il scufunde in apa. Nu vrea preotul? Ma fut! Gasesc un al doilea preot. Nu vrea nici al doilea? Ma fut! Il caut pe numarul 3. Daca nici atunci nu se poate, las copiliul nebotezat! Si raman si cu bani in buzunar! Il declar la Primarie si atat! Ma fut pe voi si pe harul vostru, mari preoti si crestini, merg mai departe fara a fi jefuit de voi, jivinelor!
13
6
Puteti sa ma pupati in pooola fara sa va aplecati
5
10
Pentru marele infractor Preacurvitul Mache Porcul...o puscarie de maxima siguranta, trebuie construita urgent...puscarie pe viata
15
7
ia uite la Mache ce visuri mai are . Prim turnator la securitate a fost , spagar este si astazi , a facut biserici si a instalat contracost popi , un gunoi de om , la puscarie cu asemenea individ. Desi sfideaza legile tarii , nu poarta masca , dar amenda nu-i da nici un politist , se tem de el . Oare numeni nu-i poate pune friu ?
14
6
nu ai loc de IPS satanista spurcata ziarista de kkt
6
16
Mai intai TAXE si IMPOZITE si dupa vorbim si de mitropolie !
19
3
Fir-ai al dracu de Spagovean cu ma-ta si religia ta!
18
11
Satana ShPAGOVEANUL te visezi aku si mitropolit hai??? DARAR DRACII IN BARBA TA SA TE IA PA SUS DE LEPADATURA!!! Nu te mai satura ala cu koarne de BANI!!! POCITANIE CU BARBA LUATEAR GAIA SA TE IA!!!
20
5
Dc nu esri mitropolit nu poti deveni patriarh. Cam asta e combinatia
18
6
,,MARILE DORINE"!? Nici titlul articolului nu sunteti in stare sa-l scrieti corect!
13
4
Escrocul asta atinge culmile nesimtirii, tupeul imputitului asta trebuie curmat de autoritati. Politicienii, in loc sa ia atitudine impotriva jigodiei de Teodosie, se fac ca nu vad.
19
6
Daca se face mitropolie sa fie mitropolit un preot nascut in Dobrogea nu poponar din moldova
32
7
Baiete, inocenta ta e de aplaudat, dar esti in eroare. El spune niste adevaruri - ca din 2002 se chinuie - dar nu spune motivele. La momentul respectiv am fost solicitat sa intervin pentru a se gasi in arhiva Constantinopole dovezi ca locul fusese mitropolie. Nu s-au gasit asemenea documente. Acum invoca niste plasmuiri ale lui Virgil Coman si Vaticanul. Ca si cum ortodoxia s-a raportat acolo, nu la Constantinopole. De ce ii trebuiau in 2002? Pentru ca Teoctist era pe moarte si pentru a-i lua locul, el nu putea decat daca era mitropolit. Care e miza acum? Afla si singur
21
4
Satana cu sutana
16
6
Un escroc la mitropolie !Numai daracu a avazut asa ceva ! Pentru sugatoriii ...ulii porcu macedon!
15
5
mediocrule ia linge-i tu cacatul infractorului spagoveanu si pe urma mai vorbim de mediocritate. La curul spagoveanului este obscur tare manca-mi-ai cacatul de mana cu diavolul spagoveanu !!!
12
7
daca la fiecare doua judete facem o mitropolie ne-am scos, sunt fraieri care poate nu stiu ca sunt bugetari toti membrii clerului...
23
5
A hotarat sfantul sinod pe dracu,i-a amintit Mache"preafericiri sale"ca el este un secirist mai mare in grad decat Daniel si seful B.O.R.pentru ca sa scape de tiganul asta moldovean i-a facut pe plac,asa ca preacredinciosilor de azi inainte trebuie sa cotizati mai mult pt ca rochiile pe care o sa le poarte de acum Spagoveanu vor fi mai mari si cu mai multe cusaturi cu fir de aur.
24
7
Prietenul lui Mazare,Porcu si Strutu se viseaza mare mare mare.Stricaciunea si pederastia distruge ortodoxia.
24
9
de ce sa platim noi toti parazitii societatii.bor ul trebuie desfintat din temelii ,lumea s a schimbat numai traim in evul mediu
22
11
Ptr Ionut: Ce mi-e Salam, ce mi-e Spagoveanu' asta, tot haine poleite cu aur, tot ia bani pentru cantari, tot de dusmani canta, la nunti-botezuri face cantari, tot DRACU' ala e!
26
12
Este evident ca va fi urmatorul patriarh al Romaniei.
16
29
Ma minunez ce de comentaci care habar n-au de capul lor. Mai usor loazelor ca va crapa vreo vena la cap nefericitilor. Obscurantismul cu mediocritatea si rautatea naste monstrii. Asta sunteti. Niste morti vii pe care nu ii intereseaza vreun adevar istoric sau canonic, de fapt cultura va agaseaza daca nu e reprezentata de Salam si te miri ce printesa. Bravo InaltPreaSfintia Voastra. Va multumim ca ati readus Dobrogea la demnitatea la care a lasat-o Sf Ap Andrei. Va multumim pt ravna si rugaciune. Amin.
15
39
Pacat ca nu vedeti si partea plina a paharului.Poate fi o decizie f.buna pentru cresterea importantei Dobrogei si a orasului Constanta pe plan national si international.Bravo !
17
39
altfel suna mitropolitul spagoveanu,de altfel o sa fie si patriarhie adica fiecare judet o sa aiba episcop,mitropolit si patriarh,fiecare cu leafa lui desigur
33
7
Pre labagiul.
24
9
Prea fericitule...esti baiat destept...mai bine sa fi omul din umbra. Viitorul mitropolot va conduce cele crestinesti si tu vei conduce banii,pt ca asta te intereseaza mai mult....exp.sunt destule...bill,liviu,s.a.m.d.,care castiga sau au castigat mai mult stand in umbra...tu vrei sa creezi empatie printre enoriasii care or sa spuna ca vezi Doamne nu esti tu la butoane...oricum tu vei fi miezul banilor acolo...Doamne ajuta pentru ceilalti ....si pt tinesa-ti vina mintea la cap sa nu crezi ca ne prostesti pe toti.....
27
5
deci asta inseamna mai multa putere si o prezenta mai puternica a precurvitului Teodosie, nu avea destula putere, acum are sa aiba o putere sporita, mai multa influenta, si fonduri mai mari, ............ mai are putin si ajunge sa mute Patriarhia la Tomis, si se inscauneaza el ca preafericit
40
13

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102