REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Religia islamică se va preda în continuare în şcoli: "ne bazăm pe promisiunea şefului ISJ"

Religia islamică se va preda în continuare în şcoli: "ne bazăm pe promisiunea şefului ISJ"

Replica API 19 februarie 2014 | 00:00 104

După ce Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a luat decizia ca religia islamică să nu se mai predea în şcoli, iar orele de limbă turcă să fie înjumătăţite, reprezentanţi ai comunităţii musulmane în frunte cu Muftiul Iusuf Murat, au avut o întrevedere cu inspectorul general şcolar Răducu Popescu. Întrevederea a avut loc luni, 17 februarie a.c. şi s -a finalizat cu o promisiune din partea inspectorului : "că se va rezolva".

"Noi vrem doar să se soluţioneze problema, să se revină la formatul anterior, nu dorim nimic altceva în plus, dacă s-a înţeles asta la un moment dat. Este o promisiune dată de către inspectorul general în faţa unui diplomat, în faţa unui consul, în faţa mea şi în faţa domnilor preşedinţi. Bineînţeles, până la începerea anului şcolar 2014- 2015 nu vom şti sigur, dar ne bazăm pe promisiune. Trebuie totuşi să se ţină cont că în unele unităţi 96% sunt copii musulmani şi trebuie să se ţină cont şi de acest aspect în situaţia dată. Sunt multe aspecte, dar aşteptăm să se materializeze promisiunea. Menţionez încă o dată că nu vrem altceva în plus, vrem doar să ni se respecte dreptul contituţional, de care am beneficiat până anul acesta", a spus şeful cultului musulman din România, Muftiul Iusuf Murat.

Iată ce preciza, acum câteva zile, purtătorul de cuvânt al ISJ, Cristina Ivan: "În această perioadă, la nivelul ISJ se verifică, se avizează proiectele de încadrare cu personal didactic titular din unităţile şcolare şi se stabileşte lista posturilor vacante şi rezervate care urmează a fi ocupate prin concurs. În conformitate cu Metodologia privind mişcarea cadrelor didactice aprobată prin OMEN 5451/2013, posturile didactice se publică în concordanţă cu centralizatorul disciplinelor de concurs aprobat prin OMEN. Prin urmare, având în vedere faptul că disciplina religie islamică nu se regăseşte în centralizator, nu se pot publica posturi pentru această disciplină. De asemenea, nu există personal calificat pentru a se prezenta la concursul de ocupare a posturilor didactice".

Cristina MARIN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272