REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Renovarea cazinoului din Constanța, în linie dreaptă: Va fi gata în 2023

Renovarea cazinoului din Constanța, în linie dreaptă: Va fi gata în 2023

Replica API 31 mai 2022 | 22:32 3201

Lucrările de reabilitare de la cazinoul de pe faleza orașului Constanța au intrat în linie dreaptă și se așteaptă să fie finalizate în cursul anului 2023. Deși trebuiau să fie gata în a doua jumătate a acestui an, problemele întâmpinate pe parcursul reabilitării au dus la o amânare de câteva luni.

Potrivit ultimelor informații furnizate de Compania Națională de Investiții, gradul de execuție este de 50% și este așteptată finalizarea lor în cursul anului 2023.

Astfel, în acest moment se execută lucrări la partea de structură, partea de arhitectură și de componente artistice. De asemenea, în scurt timp se va trece la partea de instalații interioare și exterioare, consolidare și la refacerea terasei exterioare, conform unei informări a Companiei Naționale de Investiții.

Totodată, învelitoarea acoperișului va fi schimbată, iar pereții exteriori și interiori vor fi refăcuți sau reparați, însă specificul arhitectural decorativ va fi menținut. Vor fi înlocuite complet instalațiile termice, electrice și de ventilație.

Așadar, nu mai este mult până când clădirea simbol a Constanței își va recăpăta farmecul de altădată și va atrage cu siguranță numeroși turiști. Chiar dacă în acest moment foarte mulți oameni aleg distracția pe internet si joaca fie la păcănele, fie la ruleta sau chiar jocuri de carti online, cazinourile terestre au încă un farmec aparte prin prisma istoriei bogate pe care o au și a arhitecturii superbe. Este, cu siguranță, și cazul cazinoului din Constanța, care a fost inaugurat în urma cu mai bine de un secol.

Iar vestea reabilitării cazinoului a fost primită cu bucurie de mulți oameni, în condițiile în care simbolul Constanței a fost în paragină pentru mult timp. Procesul de reabilitare a început în 2020 și este așteptat să fie gata în 2023. Pe parcurs, echipa care lucrează la procesul de recondiționare a descoperit și anumite detalii interesante.

„La parter, cu ocazia punerii schelei interioare pentru reparațiile de la plafoane, ing. Gabriel Puchiu, dând la o parte rabițul care acoperea structura orizontală, a descoperit niște înscrisuri făcute cu creta pe grinzile metalice. Sunt semnături ale meșterilor care au lucrat la Cazino. Interesant este că numele meșterilor care au lucrat aici și s-au semnat sunt atât din anul 1951, cât și din anul 1986 (ultima reparație capitală a clădirii). Deci s-a descoperit încă un indiciu despre deținuții politici conduși de arhitecții-deținuți Constantin Joja și Ion Cristodulo, care au suferit condițiile dure de detenție ale regimului dictatorial comunist“, a explicat arhitectul Radu Cornescu, potrivit Playtech.

Cazinoul din Constanța va fi sală de evenimente și festivități

După ce va fi gata, cazinoul va fi predat municipalității și va fi transformat în sală de evenimente și festivități. Astfel, va avea o sală multifuncțională cu 200 de locuri și altă de festivități care va putea primi încă 150 de persoane.

Lucrările de reabilitare sunt în valoare de 12 milioane de euro, iar de ele se ocupă firmele Aedificia Carpați SA & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL.

După încheierea lucrărilor, cazinoul va putea fi închiriat pentru evenimente atât de persoane fizice cât și juridice. Primarul Vergil Chițac estimează că, pentru acoperirea costurilor de întreținere, ar fi nevoie ca acest cazinou să fie închiriat timp de 250-300 de zile pe an, ceea ce va fi o provocare pentru autorități. Dincolo de acest aspect, cu siguranță va rămâne în continuare unul dintre punctele de atracție pentru turiștii care vizitează Constanța.

Istoria cazinoului din Constanța

Temelia cazinoului din Constanța a fost turnată în 1907, sub atenta coordonare a inginerului Anghel Saligny. Inaugurarea a avut loc pe 15 august 1910, chiar dacă ultimele finisaje au fost făcute în 1912. Chiar dacă inițial costurile de construcție erau estimate la 150.000 lei, în cele din urmă suma a fost de opt ori mai mare. Pe atunci, cei care ajungeau în cazinou puteau paria la ruletă, baccarat ori blackjack, dar ascultau și muzică, vizionau piese de teatru ori luau parte la diverse baluri.

A fost avariat în timpul celor două războaie, dar de fiecare dată a fost refăcut. A fost și spital de campanie sub comanda Crucii Roșii Române în timpul primului Război Mondial, în timp ce în al doilea Război Mondial a devenit sediul trupelor germane. Ulterior, între 1948 și 1960 a fost Casa Sindicatelor, în timp ce până în 1989 a aparținut de ONT Litoral. Ultima modernizare datează din 1986-1988, dar ulterior a început un proces de deteriorare ce s-a agravat de la an la an.

După ani întregi în care s-a discutat despre refacerea clădirii simbol, lucrările au început în 2020, iar finalizarea lor este așteptată cu mare interes de constănțeni, întrucât arhitectura cazinoului cu este cu adevărat superbă și este unul dintre locurile în care oamenii își fac cel mai des poze în Constanța.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272