REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Replica zilei cu Gheorghe Haleț. Invitat - preot paroh Marinel Pădure! Video

Replica zilei cu Gheorghe Haleț. Invitat - preot paroh Marinel Pădure! Video

Virgil STOIAN 16 decembrie 2022 | 00:00 2436

Joi, 15 decembrie, preotul paroh Marinel Pădure a fost invitat la  „Replica zilei“ cu Gheorghe Haleț. În cadrul interviului au fost dezbătute mai multe subiecte de interes atât pentru ortodocșii practicanți, cât și pentru cei nepracticanți. Desigur, s-a discutat și despre Sărbătoarea Nașterii Domnului, care este tot mai aproape, dar și despre tradiții și semnificații, precum tăierea porcului de Ignat și de unde vine pomana porcului.

Preot paroh Marinel Pădure (stânga) și Gheorghe Haleț (dreapta)

Biserica și Sărbătoarea Nașterii Domnului - semnificații

Că tot se apropie sărbătoarea Nașterii Domnului, preotul paroh Marinel Pădure a oferit multe informații prețioase atât pentru ortodocșii practicanți, cât și pentru cei nepracticanți. O problematică ridicată de către Gheorghe Haleț, a fost: de ce este biserica numită casa Domnului? Ei bine, preotul nu a ezitat să răspundă: „Expresia „casa Domnului” vine tot din replica Domnului nostru Iisus Hristos, care spune așa: casa de rugăciune, casa Tatălui meu se va chema!”.

Despre sărbătoarea care este celebrată anual pe 25 decembrie, și anume: Nașterea Domnului, adesea numită Crăciun, preotul a explicat de ce se spune că „vine Nașterea Domunului”: „La noi trebuie să vină, în primul rând, Nașterea Domnului. Pe lângă Nașterea Domnului, trebuie să vină un prunc al bucuriei. El nu s-a născut pe principiul nașterii umane. S-a născut printr-un proces dincolo de firea umană. A luat trup. Mântuitorul s-a deșertat pe sine și a luat trup de om. De ce? Ca omul să-L vadă în condițiile de umanitate și să facă ceea ce Mântuitorul ne-a învățat”.

Despre tăierea porcului de Ignat și pomana porcului

Un alt subiect important care s-a discutat în cadrul interviului este: de ce tăiem porcul și de ce de Ignat?

Ei bine, preotul Marinel Pădure nu a ezitat să dea un răspuns clar și aici: „Sfântul Ignat Teoforul este în Biblie. Este pruncul pe care Mântuitorul l-a luat în brațe și a spus: „de nu veți fi ca acest prunc, nu veți intra în Împărăția lui Dumnezeu!”. De aceea i s-a dat denumirea de Teofor, adică purtător de Dumnezeu. Lucrul acesta nu are nicio treabă cu tăierea porcului. Dar tăierea porcului de Ignat de unde vine? Pe 20 decembrie era un obicei păgân în Imperiul Roman, în care romanii să își arate bogăția și strălucirea, tăiau animalul, în speță porcul, și chemau toată comunitatea să stea la masă. De atunci vine pomana porcului.” Pentru a afla mai multe subiecte discutate, puteți urmări interviul integral de mai jos.

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367