REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Vin., 10 Mai 2024
Anul XX Nr. 6725
11.2° Constanța Vineri, 10 Mai 2024 Anul XX Nr. 6725
 

REPORTAJ REPLICA: STAȚIUNILE din SUDUL litoralului ARATĂ ca acum 40 de ANI! Video

REPORTAJ REPLICA: STAȚIUNILE din SUDUL litoralului ARATĂ ca acum 40 de ANI! Video

Replica API 23 august 2021 | 00:11 5104

Șirul de stațiuni, care cândva erau perla litoralului, încearcă să redevină un pol al distracției. Însă, imaginea staţiunilor cuprinse între Eforie şi Mangalia rămâne, pe alocuri, dezolantă: hoteluri în construcție sau abandonate, mizerie, buruieni, drumuri neasfaltate, clădiri părăsite, și gări care arată ca după bombardament. Câteva hoteluri mai aduc aminte de stațiunile de odinioară. Acestea au fost reabilitate, fapt ce te face să crezi că te afli în două lumi paralele, în același timp. Privații încearcă să schimbe sudul litoralului investind milioane de euro în hoteluri, în speranța că vor reașeza stațiunile pe harta turismului românesc, ceea ce este un lucru bun, pentru economia României, dar nu același lucru se poate spune de respectul administrației locale pe care îl arată față de turiști și contribuabili, care aduc, în fiecare sezon estival, bani cu nemiluita la bugetul local.

REPORTAJ REPLICA: STAtIUNILE din SUDUL litoralului ARATa ca acum 40 de ANI! Video

Reporterii Replica au luat la pas stațiunile din sudul litoralului, după ce turiștii ne-au semnalat, în repetate rânduri, că plătesc zeci de mii de lei pe sejururi, dar autoritățile nu le oferă nimic în schimb, doar mizerie și nepăsare. Aveau dreptate! Acolo parcă am fi fost în două lumi paralele: una unde luxul și bunul gust sunt la putere, iar alta unde ne-am fi dorit să nu fim. Am decis să ne oprim la Neptun, pentru că aici ne-a atras Gara. De fapt, este un loc hidos, care arată ca după bombardament, dar despre care vom vorbi mai încolo.

REPORTAJ REPLICA: STAtIUNILE din SUDUL litoralului ARATa ca acum 40 de ANI! Video

Haideți, însă, să ne amintim ce puteau face turiștii într-un sejur la mare, pe vremea comunismului, pentru a ne da seama de ce mulți au rămas cu nostalgia acelor vacanțe și continuă să-și facă vacanțele tot aici, în ciuda peisajului dezolant. În sud erau multiple atracții, existau celebrele restaurante cu specific tradițional, printre care Calul Bălan și Popasul Căprioarelor din Neptun, ”Nunta Zamfirei” din Eforie Nord, ”Hanul Piraților” din Mamaia sau ”Pelican” din Saturn, dar și cramele Neptun și Murfatlar, care erau foarte apreciate. Erau multe discoteci, bowling-uri, baze sportive, parcuri de distracții, terenuri de mini-golf, festivaluri de muzică ușoară, astfel că turiștii aveau de unde să aleagă și nu se plictiseau.

Astăzi, puține din acele atracții le mai regăsim în sud. Un privat a pus la punct un parc de aventură, altul a pus bazele unui parc acvatic și… cam atât.

În timp ce investitorii dau vina pe autorități, acestea din urmă aruncă vina pe antreprenori care s-au făcut stăpâni peste tot și peste toate, pentru ca, mai apoi, să le abandoneze.

REPORTAJ REPLICA: STAtIUNILE din SUDUL litoralului ARATa ca acum 40 de ANI! Video

Clădire abandonată din Eforie

 

Dacă veniți în sud cu mașina, se știe, este infernal. Drumul care leagă Constanța de stațiunile din sud este parcurs, în plin sezon estival, în câteva ore, asta pentru că toți cei care s-au perindat la conducerea țării nu au fost în stare să ”croiască”o alternativă. După lungul drum spre marea din sud, odată ajunși în stațiuni, șoferii se iau cu mâinile de cap.

REPORTAJ REPLICA: STAtIUNILE din SUDUL litoralului ARATa ca acum 40 de ANI! Video

Așa arată una dintre străzile din Eforie

Locuri de parcare ioc, așa că acestea sunt o adevărată loterie. De parcă nu ar fi fost de ajuns, în unele locuri se mai fac și lucrări de reabilitare a carosabilului, așa, ca să arate primarii cât sunt ei de gospodari… în plin sezon estival, că până atunci nu au avut timp sau chef.

Gara din NEPTUN parcă te anunță că vine apocalipsa

Dar, la fel de neplăcut este și pentru turiștii care vin la mare cu trenul. Fie că vorbim de Neptun, Eforie, Costinești odată ajunși în gară, se iau cu mâinile de cap. La propriu. Toate arată jalnic, ca după război, cu peroane neamenajate corespunzător, călătorii fiind nevoiți să facă adevărate acrobații pentru a urca și a coborî din tren.

REPORTAJ REPLICA: STAtIUNILE din SUDUL litoralului ARATa ca acum 40 de ANI! Video

În Gara Neptun, scaunele și-au luat zborul

 

Am decis să ne oprim în halta din Neptun, nu pentru că așa am plănuit, ci pentru că ne-au atras atenția imaginile dezolante de aici.

 

Cei care coboară din tren sau așteaptă trenul să-i ducă acasă dau nas în nas cu imagini pe care le-au văzut și-n anii trecuți… mulți ani la rând.

 

N-au parte de nicio sursă de apă, pentru că minimarketul este închis, părăsit, are lacătul pe ușă, îl mai înconjoară doar turiștii dezamăgiți și buruienile cât casa.

REPORTAJ REPLICA: STAtIUNILE din SUDUL litoralului ARATa ca acum 40 de ANI! Video

Magazinul din Gara Neptun are lacătul pe ușă și este ”mâncat” de buruieni

Un tablou sinistru animat de miile de turiști dornici să petreacă vacanțe de neuitat în sudul litoralului.

 

 

De 40 de ani vin aici, nu s-a schimbat nimic, doar prețurile

Turiștii care așteptau trenul aspre casă s-au plâns de indolența autorităților, și spun că stațiunea e un jeg, că nu sunt trotuare, că e praf, de gară… nu mai au cuvinte. ”Dintotdeauna o știu așa, nu s-a schimbat nimic”, ne-a spus un turist. ”În Neptun, mizerie, nu știu ce fac, mizerie peste tot, nu sunt în stare să dea cu coasa. Nu face nimic., Așa a fost și acum doi ani, și acum trei ani. Îi transmit primarului să facă curățenie, și patronilor de hoteluri să se implice, că știu să ia banii”, a spus o altă turistă din Reghin.

”Vin de peste 40 de ani la mare, nu s-a făcut nimic, este așa cum era pe timpul lui Ceaușescu”, ne-a spus o altă turistă. Trebuia să fie lux pentru câți turiști vin aici”, a spus alta.

 

O altă tânără, venită cu iubitul și familia acestuia la Neptun, ne-a transmis aceeași dezamăgire.

 

 

Așa cum spuneau turiștii mai sus citați, stațiunea plânge și ea de milă: praf, mizerie, construcții…clădiri în paragină îngropate în bălării și abandonate.

REPORTAJ REPLICA: STAtIUNILE din SUDUL litoralului ARATa ca acum 40 de ANI! Video

O stradă din Neptun, neasfaltată, îți dă senzația că te afli într-un sătuc uitat de lume

 

Și în Costinești, imagini la fel de triste

La o stațiune distanță, la Costinești, aproape același tablou. În gară, mirosul de urină asezonat cu cel transmis de mizeria din zonă îți întoarce nasul la spate.

REPORTAJ REPLICA: STAtIUNILE din SUDUL litoralului ARATa ca acum 40 de ANI! Video

Gara din Costinești

Dar tinerii care vin aici sunt mulțumiți, pentru că prețurile sunt pentru buzunarele lor.

REPORTAJ REPLICA: STAtIUNILE din SUDUL litoralului ARATa ca acum 40 de ANI! Video

Mizeria din Costinești, lângă parcul de distracții

 

Îi deranjează gunoaiele, dar fac abstracție de ele, pentru că nu vor să-și strice vacanță. Și, poate că nici nu le pasă… la 20 de ani, pretențiile nu sunt chiar atât de mari.

REPORTAJ REPLICA: STAtIUNILE din SUDUL litoralului ARATa ca acum 40 de ANI! Video

click pe poză

 

Mizerie în Costinești

Despre Costinești și despre mizerie a vorbit și șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, în urma controalelor. În unele zone mizeria era cât casa, la propriu. Pe o suprafață de 300 de metri, pe Promenada BTT, la un flux de peste 40.000 de turiști, erau 4 pubele publice pentru deșeuri. ”E noaptea minții cum unele administrații nu înțeleg ce se întâmplă și se rezumă la turismul deprins în anii '90”, spunea Berceanu.

 

 

În Eforie, ca după bombardament

Am continuat ”inspecția” în stațiunea în Eforie, unde timp de o oră nu am găsit un loc de parcare.

 

În schimb, am găsit străzi aproape impracticabile, cu cratere în mijlocul lor, câțiva muncitori care mai mult stăteau decât munceau la reabilitarea carosabilului și clădiri abandonate.

 

 

Și gara de aici îți dă senzația că te-ai întors în timp, turiștii bătuți în cap de soare și obosiți, aproape leșinați de căldură.

REPORTAJ REPLICA: STAtIUNILE din SUDUL litoralului ARATa ca acum 40 de ANI! Video

Crater în mijlocul drumului, în Eforie

REPORTAJ REPLICA: STAtIUNILE din SUDUL litoralului ARATa ca acum 40 de ANI! Video

Sensuri giratorii nefinalizate, la Eforie

 

Investitorii așteaptă implicare

 

Cel mai mare investitor din sud, care a băgat milioane de euro în hotelurile de aici, este și el dezamăgit de faptul că autoritatea locală nu se implică.

Mohammad Murad a declarat că stațiunile sunt cu mult sub nivelul hotelurilor în care s-au investit milioane de euro. ”Stațiunile nu arată la nivelul hotelurilor în care s-a investit. Domnul primar spunea că nu are buget. Acum bani sunt. Anul acesta mediul privat va vira peste 15 milioane de lei din taxa de stațiuni. Sunt bani suficienți să facem mobilier urban, iluminat public… E nevoie de acest lucru. Am avut discuție cu domnul primar, i-am propus să facem echipă și să ridicăm toate stațiunile. Sper să se vadă că există o reînviere a stațiunilor, așa cum am făcut noi din Olimp. Avem o creștere, anul acesta, de 15% a turiștilor față de anul trecut. Dar asta nu înseamnă că trebuie să stăm liniștiți. Trebuie să continuăm investițiile”, a specificat afaceristul.

Am mai fi avut multe de povestit și arătat, însă nu am vrut să vă plictisim cu lucruri pe care, probabil mulți dintre voi le cunoașteți. Sperăm doar că acest reportaj a ajuns și în atenția autorității locale, dar și a celor de la CFR, care răspund de gările lăsate în paragină și, poate, până la debutul următorului sezon estival vor ieși din birouri, pe teren, vor da nas în nas cu realitatea și vor pune mâna serios la treabă.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
An fost la neptun in vacanta saptamina trecuta si nu e cum scriu si puna poze astia de la presa.Am fost in plimbare in tot neptun, saturn,mangalia si pot spune ca a fost super.Asa ca presa sa taca
0
1
acum 40 de ani aratau de vis.era vegetatie.mergi madam prin satrun,neptun,sa vezi betoane peste betoane,pomi taiati.
1
0
peste 10 ani o sa arate ca acum 50 de ani
7
0
Omul sfinteste locul!
6
0
Gara din Tuzla,nu ati vazut-o ???
7
0
In Eforie se lucreaza pe fonduri europene,se trag gaze si se schimba conducte de catre RAJA.Statiunea este super!
5
3
toata lumea, stia cum aratau statiunile in comunism.
14
1
In sfarsit un reportaj din teren.
12
7
Madam martin, nedea si arabu se dau sefi peste litoral...nu fac nimic, doar pentru ei.si nici acolo nu sunt in stare...niste zdrente infatuate
21
1
Presa preseaza iarasi numai cacat va place cum arata Mamaia ati auzit ba de vintage??
9
6
Nu este adevarat!arata uult mai rau,au disparut copacii si au aparut betoane.mergi prin saturn,neptun la 12, te bate soarele in capatina.Ba primarii melcilor,iorgus si pitiponc radu,vegetatie inseamna lux,beton egal mirlanie!
25
2
ce ai dracu sunteti voi de la replica pnlistii lui chitac , ati fost platiti asa i? ia uitativa ma unde sunt turisti mai multi in sud sau in Mamaia ? pe timpul lui Mazare rupea Mamaia , anu asta canci , oare de ce? parcari scumpe preturi enorme? si uite cum boul de chitac a pierdut lupa cu sudul . sunteti oamenii lui chitac voi astia de la replica , un amic de al meu a lucrat la voi si va sponsorizeaza PNL
18
7

REPLICA

LOTO

6/49
194341463540
5/49
302723465
joker
2345344389