REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
10.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Republica Moldova: Guvern de coaliţie între socialişti şi democraţi pe timp de pandemie

Republica Moldova: Guvern de coaliţie între socialişti şi democraţi pe timp de pandemie

Replica API 17 martie 2020 | 20:27 822

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) şi Partidul Democrat din Moldova (PDM) au semnat luni un acord pentru formarea unui guvern de coaliţie cu caracter social-democrat, potrivit agenţiilor de presă de la Chişinău.

Socialiştii şi democraţii au anunţat că au ajuns la un numitor comun privind crearea unei "platforme politice pentru susţinerea guvernului'.

Documentul a fost semnat de liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, preşedinta parlamentului de la Chişinău, şi de fostul premier şi actual preşedinte al PDM, Pavel Filip.

Anterior, fiecare dintre deputaţii celor două formaţiuni (37 de socialişti plus 22 de democraţi) - care totalizează mai mult de 51 de voturi necesare pentru a forma o majoritate parlamentară capabilă să alcătuiască un cabinet de miniştri - semnase acordul de coaliţie.

Potrivit preşedintei PSRM, Zinaida Greceanîi, semnarea acordului are loc după mai multe zile de negocieri. "Este o decizie importantă pentru stabilitatea socială, economică şi politică a statului. Prin acest document punem o temelie solidă guvernării Republicii Moldova şi ne angajăm să asigurăm o bună funcţionare a tuturor instituţiilor statului", a spus Greceanîi, citată de portalul IPN, preluată de Agerpres.

Liderul PDM, Pavel Filip, a afirmat la rândul său că democraţii "au decis să dea o mână de ajutor în aceste momente complicate când Republica Moldova trece printr-o situaţie fără precedent din cauza răspândirii COVID-19".

Potrivit acestuia, rolul Partidului Democrat în noul guvern va fi de a asigura implementarea Acordului de asociere la UE, apropierea de Uniunea Europeană, menţinerea integrităţii teritoriale, securitatea energetică, continuarea parteneriatului strategic cu SUA, menţinerea unor relaţii bune cu România şi Ucraina şi asigurarea unei politici externe echilibrate.

Pavel Filip a anunţat că actualul premier Ion Chicu rămâne în funcţie, iar formaţiunea sa va primi patru portofolii ministeriale şi un post de vicepremier. Astfel, democraţilor le-au revenit funcţiile de vicepremier pentru reintegrare (Cristina Lesnic), ministru al apărării (Alexandru Pânzari), ministru al educaţiei (Igor Şarov), ministru al economiei (Sergiu Răilean) şi ministru de externe (Oleg Ţulea). Toţi aceştia au depus jurământul în noua lor funcţie luni.

Ei deţinuseră funcţii guvernamentale în perioada 2016-2019 când Partidul Democrat era condus de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, care a fugit din ţară în iunie 2019.

Din noiembrie trecut, socialiştii au guvernat în minoritate cu sprijinul PDM, după o moţiune de cenzură care a răsturnat precedentul guvern de coaliţie format din socialişti şi blocul ACUM (PAS plus PPDA) de centru-dreapta.

Preşedintele Igor Dodon a declarat că noua alianţă dintre PDM şi PSRM se va numi coaliţia "PSDM" (Platforma Social Democrată pentru Moldova).

În urma acestei remanieri guvernamentale, trei dintre cei şase ex-consilieri ai lui Igor Dodon deveniţi miniştri în guvernul condus de Ion Chicu au revenit la calitatea de consilieri, pierzându-şi funcţiile în noul cabinet: fostul ministru al apărării Victor Gaiciuc, fostul ministru de externe Aureliu Ciocoi şi fostul ministru al educaţiei Corneliu Popovici, ale căror funcţii au revenit reprezentanţilor PDM.

Andrian Candu, liderul grupului parlamentar "Pro Moldova", un grup de deputaţi care s-a desprins din PDM, consideră că noua alianţă PDM-PSRM este "virusată' de la bun început, fiindcă democraţii şi-au trădat electoratul, potrivit Deschide.md.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108