REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 25 Mai 2024
Anul XX Nr. 6740
12.4° Constanța Sâmbătă, 25 Mai 2024 Anul XX Nr. 6740
 

Republica Moldova se află pe hărţile de război ale Federaţiei Ruse

Republica Moldova se află pe hărţile de război ale Federaţiei Ruse

A.F. 18 ianuarie 2023 | 00:00 664

Republica Moldova se află pe hărţile de război ale Federaţiei Ruse, iar riscurile sunt mari atât timp cât războiul continuă în Ucraina, susţin analişti moldoveni, consultaţi luni de Radio Chişinău.

Incidentul de acum două zile, când fragmente ale unei noi rachete au căzut pe teritoriul Republicii Moldova, ar trebui să reprezinte un alt semnal de alarmă, iar autorităţile de la Chişinău trebuie să demareze acţiuni de pregătire a populaţiei pentru situaţii excepţionale, inclusiv pentru o eventuală escaladare a războiului, potrivit analiştilor.

Căderea fragmentelor de rachete pe teritoriul Republicii Moldova nu mai reprezintă un incident singular, ci un pericol constant, consideră fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuţă. Autorităţile ar trebui să iniţieze acţiuni atât pentru pregătirea economiei, a militarilor şi rezervei militare, cât şi a civililor, în caz de escaladare a conflictului din ţara vecină.

"Suntem, practic, de un an de zile în stare de alertă. Personal, însă, nu prea văd să se fi făcut multe în ceea ce priveşte mobilizarea şi antrenarea populaţiei, în pregătirea populaţiei de a acţiona într-o situaţie excepţională. Deci, aceasta rachetă (descoperită sâmbătă în apropierea localităţii Larga, nordul Republicii Moldova) a fost încă un clopoţel care ne solicită să ne deşteptăm şi să facem ceva pentru a ne pregăti. Pentru ca în caz de necesitate să putem riposta aşa cum o face Ucraina", a declarat Marinuţă pentru Radio Chişinău.

El mai avertizează că, pe fundalul intensificării atacurilor ruseşti asupra localităţilor ucrainene, Republica Moldova continuă să fie în pericol de a fi ţinta unor rachete cu consecinţe şi mai grave.

O opinie similară este împărtăşită de expertul în securitate Ion Leahu, care spune, referindu-se la analize occidentale, că Rusia are încă o capacitate mare de război.

"Rusia, având o economie imensă, până recent având venituri colosale din vânzarea ţiţeiului şi a gazelor, îşi va putea permite încă mult timp înainte o economie de război, o economie care să producă rachete, proiectile şi tancuri", afirmă Leahu. "În situaţia dată, evident, dacă Ucraina reuşeşte să reziste, atunci rezistăm şi noi. Dar dacă Rusia învinge Ucraina, perspectivele noastre sunt destul de sumbre", trage el un semnal de alarmă.

Ion Leahu s-a referit, între altele, la declaraţiile făcute recent de Andrei Ilarionov, fost consilier al lui Vladimir Putin în primul mandat prezidenţial al acestuia. Ilarionov a creionat un posibil scenariu în care armata rusă ar putea ataca Bugeacul ucrainean şi ar crea un coridor cu Găgăuzia, puternic prorusă, şi cu regiunea transnistreană.

Deşi acest scenariu nu pare uşor de pus în practică, se poate observa o pregătire cel puţin din punct de vedere ideologic în regiunea găgăuză, a comentat Leahu, fost reprezentant al Chişinăului în Comisia Unificată de Control, structură de comandament militar comună formată din trimişi ai Republicii Moldova, Transnistriei şi Rusiei, care operează în 'zona de tampon' de la frontiera dintre Republica Moldova şi Ucraina..

"N-aş acorda prea mare atenţie unor asemenea perspective, dar, în acelaşi timp, uitaţi-vă la declaraţiile din ultima perioadă ale doamnei Vlah (Irina, guvernatoarea Găgăuziei). Câtă ură şi dispreţuire la adresa preşedintei (Maia Sandu) şi a conducerii Republicii Moldova! Este un semn absolut evident că cineva încălzeşte situaţia. Cel puţin la nivel ideologic se fac asemenea pregătiri şi este posibil ca în planul în care este vizată soarta Republicii Moldova un rol să li se atribuie găgăuzilor şi transnistrenilor", a spus Leahu, scrie Agerpres.

Sâmbătă, în apropierea localităţii de frontieră Larga, raionul Briceni, autorităţile au descoperit fragmente cu circa 80 de kilograme de explozibil ale unei rachete provenite în urma atacurilor aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei. Explozibilul a fost detonat ulterior de către genişti ai armatei moldovene.

În octombrie şi noiembrie trecut, rachete ruseşti au survolat teritoriul Republicii Moldova, iar fragmente ale acestora au căzut şi pe teritoriul ei, distrugând acoperişurile şi geamurile mai multor case din localitatea Naslavcea (nord). Bombardamentele ruseşti asupra Ucrainei au lăsat în mai multe rânduri fără curent majoritatea localităţilor din Republica Moldova, aminteşte postul de radio citat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
stati linistiti.
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
122631242036
5/49
22232911525
joker
35381872920