REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Responsabilul de plăţi al APDRP Constanţa, Cătălin Gheorghe, trimis în judecată de DNA

Responsabilul de plăţi al APDRP Constanţa, Cătălin Gheorghe, trimis în judecată de DNA

Replica API 8 iunie 2013 | 00:00 682

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Cătălin Gheorghe, şef al Serviciului Autorizare Plăţi în cadrul Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 2 Sud - Est Constanţa, în prezent suspendat, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele: participaţie improprie, în forma complicităţii, la obţinere ilegală de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi participaţie improprie, în forma complicităţii, la tentativa de obţinere ilegală de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Gheorghe Cătălin, în calitate de şef al Serviciului Autorizare Plăţi în cadrul Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 2 Sud - Est Constanţa, pentru ca o societate comercială să obţină cu titlu de avans bani proveniţi din fonduri europene în cadrul proiectului intitulat "Modernizarea fermei vegetale prin înfiinţarea unei plantaţii de piersic în suprafaţă de 20 hectare, achiziţionarea de maşini şi utilaje agricole, reabilitarea şi modernizarea sistemului de irigaţii finanţate cu fonduri FEADR Măsura 121", a ataşat la dosarul constituit pentru analizarea cererii de avans o scrisoare de garanţie contrafăcută.

Ca urmare, firma beneficiară a proiectului a obţinut pe nedrept, de la Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 2 Sud - Est Constanţa, suma de 1.927.358 lei (echivalentul a aproximativ 456.719,90 euro) cu titlu de avans din fonduri F.E.A.D.R. (fonduri europene). De asemenea, în luna martie 2012, în mod similar, inculpatul Gheorghe Cătălin a mai ataşat o scrisoare de garanţie bancară contrafăcută la dosarul constituit pentru acordarea avansului, în valoare de 1.507.696 lei (echivalentul a aproximativ 345.801,83 euro), din fonduri F.E.A.D.R, în cadrul proiectului intitulat "Înfiinţarea unei plantaţii pomicole cu irigaţii prin picurare şi achiziţie de utilaje şi echipamente specializate în localitatea Crucea, Jud. Constanţa", beneficiar fiind o altă societate comercială. Având în vedere că funcţionarii din cadrul Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 2 Sud - Est Constanţa au constatat că scrisoarea de garanţie bancară este falsă, suma solicitată nu a mai fost acordată. Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 4.043.683,54 lei, reprezentând valoarea integrală a finanţării nerambursabile decontate beneficiarului în cadrul primului proiect descris, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile calculate până la data plăţii efective. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor inculpatului Gheorghe Cătălin.

Citeşte ce scria Replica despre Cătălin Gheorghe încă din 2012:

http://www.replicaonline.ro/responsabilul-de-plati-al-apdrp-constanta-anchetat-pentru-fraude-cu-bani-europeni-dar-tinut-in-functie-de-sefii-de-la-bucuresti-69378/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272