REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Restaurantul Sali's ia bani pe ambalajele pentru mâncarea la pachet, cu toate că ar trebui să fie gratis

Restaurantul Sali's ia bani pe ambalajele pentru mâncarea la pachet, cu toate că ar trebui să fie gratis

Georgiana BOGLEA 8 mai 2024 | 00:00 7653

Începând cu data de 21 martie a.c. a intrat în vigoare legea care obligă restaurantele să asigure clienților în mod gratuit ambalaje pentru a-și lua mâncarea pe care nu o pot consuma la fața locului la pachet. Spre surprinderea noastră, nu toți patronii au luat seamă de această lege. Unul dintre restaurantele faimoase din Constanța încă percepe taxe pentru ambalaje.

Restaurantul Sali's ia bani pe ambalajele pentru mancarea la pachet, cu toate ca ar trebui sa fie gratisRestaurantul Sali`s

Ne aflăm în perioada de după Sărbătorile Pascale, una dintre perioadele în care se aruncă cea mai mare cantitate de mâncare.

Restaurantul Sali's ia bani pe ambalajele pentru mancarea la pachet, cu toate ca ar trebui sa fie gratis

 

În acest context, pe data de 21 martie a.c. s-a aplicat o lege în România, care vizează risipa alimentară, iar în scopul de prevenție al acesteia, restaurantele sunt obligate să asigure clienților ambalaje în mod gratuit pentru a-și putea lua mâncarea pe care nu o pot consuma în restaurant, la pachet. Însă, nu toate localurile respectă legea. Un client al restaurantului  Sali`s din Constanța a constatat cu stupoare, atunci când a trebuit să plătească nota, că a fost taxat și pentru ambalajul care ar trebui să fie oferit în mod gratuit.

Restaurantul Sali's ia bani pe ambalajele pentru mancarea la pachet, cu toate ca ar trebui sa fie gratisNotă de plată la restaurantul Sali`s

Prețul ambalajului a fost de 1 leu. Nu este o sumă imensă, dar având în vedere câte persoane iau masa în acest restaurant, cu siguranță se adună o sumă considerabilă în buzunarul patronului.

Există restaurante care oferă de mai mult timp clienților posibilitatea de a-și lua în mod gratuit mâncarea acasă

Pentru alte restaurante din Constanța legea nu a avut un impact asupra bugetului, deoarece ofereau posibilitatea clienților de a-și lua mâncarea pe care nu o pot mânca în local, gratuit, la pachet.

"Noi făceam de mult acest lucru. Încă nu am afișat. La noi în restaurant multă lume comandă și o ciorbă și un felul doi și după ce au mâncat ciorba, supa, aproape majoritatea nu reușesc să termine felul doi. Atunci e normal că cer la pachet ceea ce nu au putut să servească și noi avem casolete, sacoși, ambalaje avem tot ca să își ia la pachet. În prețul produsului rezultă cam tot ce avem noi costuri, prețul produsului rezultă costul final de la fețe de masă, până la ambalaje. Nu ai cum să pui prețul ambalajului separat.", a declarat Crinu Danu, proprietarul restaurantului Marco Polo.

Ce prevede de fapt legea

Legea anti-risipă a intrat în vigoare începând cu data de 21 martie 2024 și vizează atât magazinele cât și restaurantele.

Restaurantele sunt obligate să afișeze la intrarea în restaurante sau în meniu faptul că oamenii au dreptul de a-și lua mâncarea pe care nu o pot consuma în local, la pachet în mod gratuit. Restaurantele, localurile sau cafenelele fiind obligate să asigure costul ambalajelor, nu clienții.

De asemenea, magazinele sunt obligate să doneze mâncarea expirată, care nu mai este indicată pentru consumul uman pentru a fi transformată în hrană pentru animale, iar pentru alimentele care se apropie de data expirării trebuie ca prețul să fie scăzut semnificativ.

 

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Rușine redactorului, habar nu are cu ce se mănâncă industria asta. Lipsa totală de informare. Un articol scris doar ca să fie scris. Patronul mai mult ca sigur plătește un impozit pentru acel “Ambalaj”.
10
2
Patronii restaurantelor cumpără ambalajele..nu le primesc gratis de la stat. Deși sunt impozitate. Ce trebuie să facă să scumpească produsele? Eu știu un sigur lucru, nu mă obligă nimeni să mănânc de la nici un restaurant! Așa că articolul e o rușine, câți bani ai primit pt denigrarea restaurantului? Ce legătură ai cu vreo un patron de la alt restaurant? Caracterul lasă de dorit.
5
3
Lasa ne cu gușă
1
2
Un restaurant foarte bun! Iar cine a scris articolul mananca mult ………
3
6
Aceasta spelunca este un restaurant faimos..... asta spune multe
10
0
e cel mai infe ct restorant, facut la o dugheana , nu respecta igeana..nu mai colorates..
9
4
Acuma va luati si voi de combatut traditiile romanesti si nu numai! Toti ghertoii lumii procedeaza la fel. Daca la nivel inalt se practica jaful acoperit politic sau in alte forme,la nivel de broasca iaca asa,se face smacheria celui cu minte mai putina dar istet. Unii fura,hartanesc tara,altii se multumesc cu un maruntis de la pungi,hartie igienica,sapun lichid. Asta e situatia cand la nivel ganeral,bunul simt exista doar ca un cuvant in dictionar si nu o insusire a majoritatii.
6
2
Doamnele vanzatoare de la Profi ,noile achizitii ce pocesc r*mâna ,zona Capitol inregistrează intenționat eronat produsele pe bon in favoarea lor și daca le atragi atentia spun ca-i greseala ,hai o dată ,hai de două ori dar o greseală la nesfârsit se numeste obraznicie sau nerușinare ca să nu le zic altfel.Un client daca ia neplatită o eugenie se cheama hoț și intervine legea Ele ce sunt vânzatoare sau hoațe ?
14
1
De profesie spagar nu se dezice!
11
6
La salis inca se mananca la preturi decente fata de alte rest din oras.
9
9
Și restaurantul Nikos la fel.
12
1
Chiar v-ați imaginat vreodată că ambalajul îl plătește patronul și vi-l face cadou? Ba s-ar putea să îl plătiți chiar dublu, dintotdeauna....
15
2
Bai prostule, tu ai citit articolul? Mai citeste o data.
13
5
Toti priceputii isi dau cu parerea. Daca servesin locatie nu se percepe taxa de ambalaj, daca iei la pachet se plateste. Asa este oriunde in lume , nu e inventie romaneasca. Pe astia cu iphon 15 de 8000 lei luat in rate pe zece ani ii incurca 1 leu taxa de ambalaj. Saracii care vor sa para bogați. Asa-s romanii.
15
16
Si la ETEKS in piata Ovidiu ia bani pe ambalaje!
11
1
Mâncare fără gust găsești la salis
20
7
La cererea expresa a asociatului macchedon, se percepe taxa pe ambalaj. O modalitate de protest ar fi sa ocoliti locatia. Poate isi revin.
25
8
nu mai stie si papagalul asta cum sa si faca reclama
15
5
mai mananca cineva mizeria aia de acolo? intreb si eu....
22
4
Bani pe ambalaje cer și la Auchan, la împinge tava....
16
1
Vin cu o completare la comentariul meu legat de faptul ca se taxeaza cu 1 leu ambalajul ptr mici la Birtul ...La Dan din piata centrala din Medgidia....Aici plata se face direct la proprietarul birtului,nu exista casa de marcat,nu se elibereaza bon fiscal.Deci.....frauda fiscala.Iar mici se vand din auzite peste 1000 bucati zilnic.Basca bere si alte bauturi....Rog ANAF,ul masuri urgente.Este alarmant ce se intampla.,in Medgidia la birtul lui Dan din Piata Centrala
15
3
Si in Medgidia chiar in Piata Centrala la un Birt unde se vand mici facuti la gratar,se percepe taxa pe ambalaj daca cumperi mici la pachet.1 leu pe ambalaj.I,am atras atentia ca nu trebuie ca ambalajul sa il adauge in pret,dar proprietarul Birtului spune ca ....cu 1 leu o cumpar,cu 1 leu o vand...La Dan se numeste locatia respectiva.
16
2
Un sifon de om, Perifan asta a legat multă lume…..
17
6
Si Sabroso percepe taxa pe ambalaj. Leșinati oameni. Belinisar ula in ei.
19
1
Si la raiul gratarelor este la fel..
21
0
Banii pe ambalaje ii colecteaza statul roman. Nu se duc in buzunarele patronilor. Apropo de ceva vreme de cand pet-urile sunt cu valoare...toti intelectualii au devenit ecologisti. Toata lumea reciclează.
33
4

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468