REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.2° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
15.2° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Retragerea din Herson, trecută sub tăcere de televiziunile din Rusia

Retragerea din Herson, trecută sub tăcere de televiziunile din Rusia

A.F. 14 noiembrie 2022 | 00:00 408

Canalele de televiziune federale rusești nu spun aproape nimic despre retragerea din Herson, dar se discută interns pe canalele "patriotice" de pe Telegram - și acolo se critică adesea Ministerul Apărării, notează publicația rusă de opoziție Meduza.

Ce spun televiziunile

Canalul 1, Russia 1 și NTV au difuzat în seara zilei de 9 noiembrie, în emisiunile lor de știri, o înregistrare video oficială de zece minute a Ministerului Apărării, în care generalul Serghei Surovikin îi raporta ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, despre necesitatea "regrupării forțelor și preluării apărării pe malul stâng al Niprului". Canalul 1 și Russia 1 au difuzat, de asemenea, reportaje despre modul în care locuitorii din regiunea Herson, care au plecat de acolo după apelurile autorităților ruse, au primit certificate pentru apartamente în regiunea Stavropol.

După aceasta, programele de știri de pe toate cele trei canale nu au mai acoperit situația din Herson timp de o zi și jumătate.

La 11 noiembrie, după ce Ministerul rus al Apărării a raportat finalizarea retragerii trupelor, știrile de la NTV au relatat că apărarea aeriană rusă a respins loviturile ucrainene în timp ce trupele rusești treceau pe malul stâng și că peste 115.000 de civili au trecut deja acolo. De asemenea, NTV a relatat că "noaptea trecută au început să sosească rapoarte despre subminarea a două poduri din apropierea Hersonului", dar prezentatorul nu a sugerat cine ar fi putut face acest lucru, menționând doar că Ministerul rus al Apărării nu a comentat în niciun fel situația.

Canalul 1 nu a menționat deloc retragerea din regiunea Herson în emisiunile sale de știri din timpul zilei de 11 noiembrie. De asemenea, Russia 1 nu a spus nimic despre finalizarea "retragerii trupelor", dar a prezentat un reportaj despre cum regiunile rusești "continuă să accepte refugiați".

Ce se scrie pe canalele de Telegram

Dimpotrivă, retragerea din Herson a fost discutată pe larg pe Telegram. Membrii presei de stat au scris, de asemenea, despre aceasta. Mulți dintre ei au subliniat în postările lor că decizia de a părăsi orașul a fost cea corectă și a salvat viețile unui număr mare de soldați, menționând, de asemenea, că greșelile de calcul ale comandamentului anterior au dus la aceasta.

„Știu sigur că această decizie nu a fost ușoară pentru nimeni. Nici pentru cei care au luat-o, nici pentru noi, cei care am înțeles că așa va fi și ne-am rugat totuși să nu fie așa. Pentru că singura alternativă este de a pune o grupare în stepa goală, de a umple trupurile cu gloate și de a deschide drumul spre Crimeea.” (Margarita Simonyan, RT).

„Este posibil să transformi un oraș într-o mare fortăreață, dar să ai dificultăți cu logistica. Este chiar posibil să o apărăm. Numai că este vorba de victime grave în rândul civililor și al personalului, inclusiv al celui mobilizat. După cum puteți vedea, a fost o alegere între două opțiuni proaste. Au ales-o pe cea cu mai puțin sânge.” (Andrey Medvedev, VGTRK).

„Cetățenii ruși au fost evacuați, aparatul de stat a fost retras - o sarcină logistică foarte dificilă a fost rezolvată de cartierul general al comandantului forțelor aeriene la un nivel bun. Victoria nu este creată doar prin soluții populare și simple, ci și prin călcarea pe orgoliu. Bunul simț ar trebui să fie prezent în toate deciziile, chiar și în cele neplăcute.” (WarGonzo, un proiect al "corespondentului de război" Semyon Pegov).

„Decizia cu privire la Herson a fost luată. "Cum" și "de ce" s-a întâmplat merită să fie clarificat, dar acest lucru trebuie făcut de oameni competenți. Îi sfătuiesc pe cei isterici să nu mai înrăutățească lucrurile. Mai ales pentru cei care stau departe și care au văzut tranșeele cel mult la televizor (...) cred că a fost o decizie corectă să nu-i dăm pe băieții care stăteau în Herson la măcel.” ("Voennkor" Andrei Rudenko, VGTRK).

În același timp, mulți bloggeri pro-guvernamentali au făcut propria lor evaluare detaliată a situației, deplângând faptul că, în ochii populației, capitularea Hersonului ar fi o "înfrângere", în timp ce unii au criticat deschis acțiunile armatei ruse și chiar au numit retragerea "trădare".

„Din punct de vedere militar, aceasta este cea mai gravă înfrângere pur militară a Rusiei din 1991 încoace.” (Colonelcassad, 814.000 de abonați).

„Cauzele acestei situații se află în impotența politică și militară situațională generată de credința în propria exclusivitate, infailibilitate și invulnerabilitate.” (Rybar, 1,1 milioane de abonați).

„Pentru cel puțin următoarele două zile va trebui să citim, să ascultăm și să privim cum trădarea din jurul Hersonului vor fi justificate și aplatizate prin afirmația că nu s-ar fi putut face nimic. Puteți. Dar nu în ultimele zile și nu mai târziu de luna iunie. Dar nu s-a făcut exact nimic.” (Grey Zone, 350 de mii de abonați).

În același timp, comentatorii pro-guvernamentali care au analizat retragerea au atras atenția asupra faptului că exprimarea publică a oricărui punct de vedere pe această temă ar putea deveni motiv de urmărire penală a acestora: critica retragerii trupelor ar putea fi considerată drept "discreditare" a armatei, iar susținerea drept "un apel la schimbarea integrității teritoriale a Federației Ruse", scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272