REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Retragerea Turciei din Convenţia de la Istanbul, validată de instanţa administrativă turcă

Retragerea Turciei din Convenţia de la Istanbul, validată de instanţa administrativă turcă

Ana Maria Lipan 2 ianuarie 2023 | 20:36 495

Cea mai înaltă instanţă administrativă a Turciei, Danistay, a decis luni că decizia acestei ţări de a se retrage din ''Convenţia de la Istanbul'', un tratat european al cărui scop declarat este combaterea violenţei împotriva femeilor, dar căruia Turcia şi state est-europene îi reproşează că încurajează ideologia de gen şi activismul LGBT, este conformă dreptului turc, transmite agerpres.ro.



Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a hotărât în primăvara anului 2021 retragerea ţării sale din Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul), estimând că aceasta este contrară conceptului tradiţional al familiei.

''Nimeni nu are dreptul să ne impună în ce clase de gen ne împărţim oamenii şi cum să determinăm relaţiile între ei'', a atenţionat preşedintele Erdogan.

Guvernul de la Ankara a argumentat la rândul său că această convenţie ''a fost sechestrată de un grup care încearcă să normalizeze homosexualitatea'', referindu-se la activiştii care invocă acest tratat pentru a cere mai multe măsuri de protejare a comunităţii LGBT.

Decretul prezidenţial emis de Erdogan în martie 2021 pentru retragerea Turciei din convenţie a fost atacat în justiţie de grupuri din rândul opoziţiei. Însă hotărârea de luni a Danistay validează definitiv acest decret.

Dar preşedintele turc a promis că retragerea Turciei din acest tratat nu va avea nicio influenţă negativă asupra măsurilor de combaterea a violenţei împotriva femeilor, promiţând chiar că va înăspri legislaţia în acest sens, prin stabilirea ca circumstanţe agravante a ameninţărilor şi agresiunilor împotriva soţiilor sau fostelor soţii.

Atât în UE cât şi în SUA organizaţii pentru drepturile omului au condamnat decizia Turciei de a se retrage din Convenţia de Istanbul.

Şase state central şi est-europene membre ale UE nu au ratificat această convenţie, respectiv Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Letonia şi Lituania, în timp ce Polonia doreşte să se retragă din ea, considerând că ea încurajează căsătoriile între persoanele de acelaşi sex şi acceptarea unui al treilea gen.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102