REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.9° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.9° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Retrospectivă 2011: Mediul politic, între alianţe, zbateri interne şi şicane personale

Retrospectivă 2011: Mediul politic, între alianţe, zbateri interne şi şicane personale

Replica API 2 ianuarie 2012 | 00:00 154

An preelectoral, 2011 a început să scoată la iveală rapid "artileria" cu care taberele politice se pregătesc pentru marea bătălie a anului care urmează. Începând cu schimbări legitime la şefia partidelor şi terminând cu dosare penale şi "decapitări" pe diferite motive, anul acesta poate fi considerat unul bogat în evenimente. De departe, cel mai notabil eveniment al anului a fost apariţia Uniunii Social Liberale, o construcţie politică menită să adune la un loc partidele din opoziţie în încercarea de a creşte şansele câştigării apropiatelor alegeri. Dacă la nivel central, cel puţin ca imagine, structura funcţionează (deocamdată), în teritoriu lucrurile nu sunt tocmai "roz". La nivel de municipiu Constanţa lucrurile sunt oarecum clarificate. Structura există, protocolul aşteaptă semnături, linişte şi pace, atâta timp cât ambele părţi au condiţii favorabile: unii au scăpat de un contracandidat, iar alţii nu au nevoie să mai sacrifice vreun om.

În judeţ bătălia politică are un oarecare iz personal. De altfel, există zone unde alianţa nu ar putea funcţiona oricât de mare ar fi eforturile făcute de către lideri. Cum şi cine ar putea să-i aducă la o stare de colaborare prietenească pe Mariana Mircea şi pe Gheorghe Hânsă, care au conflicte de ani buni mutate fie în sălile de consiliu fie în cele de tribunal? Cine ar putea să-i împace pe Iordache şi pe Moinescu la Medgidia, în condiţiile în care pe site-ul oficial al PSD Medgidia scrie clar "PSD trebuie să abandoneze strategia actuală de a negocia fie cu PDL, fie cu PNL, pentru câştiguri mici, de scurtă durată şi cu caracter preponderent personal"? La Năvodari, neînţelegerile între Nicu Matei, primarul social-democrat şi liberalul Jean Paul Tucan, de exemplu, au notorietate şi foarte recent par să se fi transformat într-o comedie de mare succes. Spre exemplu, Matei i-a promis la un moment dat un loc de muncă pe funcţia de consilier personal, ironizând situaţia în care Tucan nu este angajat. În ceea ce priveşte PDL-ul, la Constanţa, anul 2011 a fost plin de surprize. După ce s-au dus mai mult timp dezbateri pe tema statutului şi a modalităţii de organizare a alegerilor interne, într-un final s-a ţinut şi bătălia. Mircea Banias, fostul lider al organizaţiei a pierdut, alături de contracandidatul său, Paul Brânză, în faţa lui Christian Gigi Chiru, fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii. Chiru a fost privit încă de la început ca omul ce poate aduce un suflu nou în partid. La nivel de municipiu, s-a continuat tergiversarea "este sau nu este Magda preşedinte", până la un anumit moment când electoratul cu carnet a decis: "Stavrositu este preşedinte". Acum în partid lucrurile se sedimentează, se analizează, iar cei în măsură elaborează planuri şi strategii.

Veşnicul scandal de la Mangalia a erupt şi el pe final de an, din păcate, în detrimentul locuitorilor. Claudiu Tusac a fost găsit incompatibil şi, pentru a doua oară într-un mandat, a fost dat jos de pe "tron". Mişcarea nu a fost deloc una simplă întrucât individul a refuzat pur şi simplu să îşi ia băgăjelele şi să plece, invocând tot felul de "excepţii" şi "proceduri" legislative. În urma circului nici până la această oră nu se ştie cine este primar al Mangaliei, fie şi cu mandat interimar, cetăţenii au de suferit de pe urma lipsei de agent termic, iar despre amenajarea oraşului pentru iarnă, deja nu mai este cazul. De altfel toate activităţile legate de primărie sunt sistate, cel puţin până la clarificarea situaţiei viceprimarilor, a ştampilelor, a proceselor în instanţă şi nu în ultimul rând al ambiţiilor politice.

Florin ILIESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272