REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Reuniune a OPEC+ pentru a stabili oferta de petrol pentru următoarele luni

Reuniune a OPEC+ pentru a stabili oferta de petrol pentru următoarele luni

Replica API 3 aprilie 2021 | 00:00 943

Miniştrii din Alianţa OPEC+, în frunte cu Rusia şi Arabia Saudită, se reunesc joi, telematic, pentru a decide care va fi nivelul ofertei de petrol pentru următoarele două luni, într-un moment de volatilitate a preţurilor, determinată de evoluţia incertă a cererii, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Grupul celor 23 de state, format din 13 membri ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi zece producători independenţi aliaţi, menţin o mare parte din reducerea semnificativă de producţie stabilită în urmă cu un an pentru a face faţă crizei provocate de coronavirus.

Din cantitatea de 9,7 milioane barili pe zi (mbd) -circa 10 % din producţia mondială- pe care au retras-o de pe piaţă la 1 mai 2020, continuă să "nu se pompeze" circa 7 mbd, la care se adaugă un milion de barili pe zi care Riad a decis în februarie 2020, în mod adiţional şi voluntar, să nu îi mai extragă.

Conform agenţiei ruse RIA Novosti, majoritatea participanţilor la alianţă înclină pentru menţinerea acestei reduceri în mai şi iunie, însă agenţia Interfax semnalează că Rusia consideră necesară creşterea producţiei.

În ajunul reuniunii de joi, OPEC a revizuit în scădere calculele privind creşterea cererii mondiale de petrol.

Secretarul general al organizaţiei, Mohamed Barkindo, a estimat că în 2021 consumul acestei materii prime va recupera doar 5,6 mbd din scăderea istorică de 9,6 mbd, provocată în 2020 de pandemia de Covid-19. În urmă cu numai o lună, experţii OPEC preconizau o creştere de 5,9 mbd.

Deşi "există aspecte pozitive" care dau impuls optimismului, situaţia actuală "este plină de incertitudini", a avertizat, miercuri, Barkindo într-o discuţie cu Comitetul Ministerial Mixt de Supraveghere al OPEC+.

Printre factorii de risc, el a menţionat expansiunea unor noi tulpini de SARS-CoV-2 mai infecţioase şi mai agresive, şi noile restricţii privind mobilitatea, pentru a frâna al treilea val al pandemiei în diverse regiuni, în special în Europa, precum şi "presiunile inflaţioniste şi răspunsurile băncilor centrale".

Preţurile petrolului au recuperat nivelul de dinainte de pandemie, dar continuă să fie foarte volatile şi în ultimele zile au demonstrat o tendinţă generală de scădere.

Barilul de petrol Brent, de referinţă în Europa, a închis miercuri la un nivel de 64,17 dolari, cu o scădere de 0,60 dolari comparativ cu închiderea sesiunii anterioare de la Bursa din Londra, în timp ce preţul petrolului intermediar Texas (de referinţă în SUA), a pierdut 1,39 dolari, ajungând la 59,16 dolari la finalul sesiunii de tranzacţionare de la New York.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614