REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.3° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Revolta medicilor: cer mărirea salariilor, altfel demisionează!

Revolta medicilor: cer mărirea salariilor, altfel demisionează!

Replica API 29 iunie 2012 | 00:00 151

Presiuni

Presiuni

Încep presiunile asupra Guvernului din partea medicilor. Aceştia, reprezentaţi de prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, cer mărirea salariilor cât şi protecţie împotriva abuzurilor. În acest sens, Consiliul Naţional al CMR se va reuni vineri, în cadrul căruia se vor discuta mai multe aspecte, printre care şi problema salariilor, în special pentru medicii rezidenţi. Potrivit lui Vasile Astărăstoae, subiectul este unul destul de delicat care nu lasă loc de negocieri, ori salariul minim se măreşte devenind direct proporţional cu trei salarii medii pe economie, ori va avea loc o demisie în bloc a medicilor. "Venitul minim al medicilor, mă refer aici la rezidenţi, trebuie să crească anul acesta, adică 3 salarii medii pe economie. Vom discuta cu Ministerul de Finanţe, nu mai ţine treaba că nu sunt bani. Până în septembrie vom reîncepe negocierile iar soluţia extremă este demisia în bloc a medicilor. Gândiţi-vă cum ar fi ca 43.000 de medici să îşi dea demisia. Suntem foarte hotărâţi în acest sens", a spus preşedintele Colegiului Medicilor din România, prezent la o conferinţă organizată la Constanţa. Mai mult decât atât, Consiliul Naţional al CMR va examina solicitările pe care le-a făcut adunarea generală a Colegiului Medicilor din 25 martie, modul în care s-au găsit soluţii pentru unele dintre ele şi pentru altele nu, măsurile de pregătire a actelor de protest în condiţiile în care nu vor fi îndeplinite, şi anume demisia în bloc a medicilor.

De asemenea, unul din subiectele care vor fi abordate se referă la ultimele atacuri ale instituţiilor statului împotriva independenţei profesionale ale medicilor, cu referire la cazul medicului Şerban Brădişteanu, unde procurorii au început urmărirea penală faţă de trei ofiţeri de poliţie şi faţă de medicul mai sus menţionat, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului săvârşită în legătură directă cu fapte de corupţie, în cazul Adrian Năstase. "Vom da o rezoluţie, vom solicita susţinerea tuturor corpurilor profesionale şi a organismelor din care noi facem parte şi un lobby puternic făcut de către Guvernele altor ţări către Guvernul României.", a spus Vasile Astărăstoae. Tot acesta a menţionat că doreşte sprijinul premierului Victor Ponta prin fapte, nu prin vorbe. "În ceea ce priveşte mesajul premierului Victor Ponta, care spune că este alături de noi, am dori fapte, nu vorbe, întrucât are la îndemână pârghiile legislative şi executive în aşa fel încât să creeze o protecţie reală a medicilor încât instituţiile represive ale statului, care au încă o mentalitate de dinainte de 1989, sau unele grupări politice, să nu poată să aducă atingere demnităţii corpului profesional medical. În absenţa unui document medical care să infirme activitatea sau diagnosticele puse de către doctorul Brădişteanu, cum e posibil să aibă deschis dosar penal, cu atât mai mult cu cât el a fost achitat în alte procese pe care le-a deschis DNA-ul. Aşadar, dacă s-a început o procedură împotriva lui Brădişteanu, înainte să existe o infirmare a diagnosticului, făcută de o comisie, acest lucru reprezintă o ilegalitate şi o metodă de presiune la adresa medicilor", a mai spus Astărăstoae.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272