REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.5° Constanța Lun., 13 Mai 2024
Anul XX Nr. 6728
10.5° Constanța Luni, 13 Mai 2024 Anul XX Nr. 6728
 

REVOLTĂTOR! De două zile fără apă caldă și căldură. CET peticește o conductă și se sparge alta!

REVOLTĂTOR! De două zile fără apă caldă și căldură. CET peticește o conductă și se sparge alta!

Replica API 19 ianuarie 2019 | 00:00 260

Cine este eligibil să acceseze fondurilor pentru modernizarea rețelei?

Cine este eligibil să acceseze fondurilor pentru modernizarea rețelei?

În ultima perioadă, au loc tot mai multe avarii la conductele de termoficare din Constanța. Sunt situații în care abonații RADET stau cu orele fără căldură și apă caldă, însă sunt și situații când oamenii au înghețat de frig în case o perioad[ mai lungă de timp, din cauza avariilor destul de mari. Așa s-a întâmplat și zilele trecute, când abonații RADET din zona Kaufland n-au avut, timp de trei zile, apă caldă și căldură. Directorul RADET, Liviu Popa, spune care este soluția pentru ca abonații să nu mai sufere de frig în case: accesarea fondurilor europene pentru modernizarea rețelei, însă administrația locală nu este eligibilă, întrucât CET-ul se află în administrarea Ministerului Energiei, spune Popa. La rândul lor, reprezentanții Electrocentrale spun contrariul: Primăria Constanța poate să acceseze fonduri pentru înlocuirea conductelor vechi de peste 50 de ani. Pe cine să credem?

Cele mai multe dintre conductele de termoficare din Constanța sunt vechi de peste 50 de ani. Nu există zi să nu se strice una sau mai multe, muncitorii încercând să le peticească cât pot ei de bine. Din păcate, cârpelile nu țin prea mult, Electrocentrale Constanța nefiind preocupată să găsească soluții pentru înlocuirea conductelor...”istorice”. Motivul? Nu are atribuții în acest sens. Așa se face că abonații RADET sunt nevoiți să suporte, în fiecare an dezinteresul CET-ului, înghețând, pur și simplu, în case de frig, din cauza avariilor tot mai dese. Timp de două zile, constănțenii din zona Kaufland nu au avut căldură și apă caldă. O conductă s-a spart, iar din păcate, cârpeala nu a ținut prea mult pentru că, imediat după remediere, s-a spart în alt loc, fiind afectată aceeași zonă. ”Înghețăm de frig în case, nu avem nici apă caldă. Am sunat la RADET, ne-au spus că de vină sunt ceid e la CET. Aceștia din urmă ne-au spus că-i vina RADET-ului, care are datorii la CET. Am sunat la Primăria Constanța, ne-au spus că nu reușesc să contacteze pe cineva de la RADET. Imposibil așa ceva! Ne încălzim cu aragazul. O să ajungem să murim în casă de frig sau din cauza gazului de la butelie”, a declarat, pentru Replica, Gheorghe Haralambie. ”Și în decembrie ne-am confruntat cu aceeași situație. N-am avut de pe 28 până pe 30 căldură”, a mai precizat constănțeanul. Referitor la această situație, directorul Regiei Autonome de Distributie a Agentului Termic (RADET) Constanța, Liviu Popa, a declarat: ”A avut CET o avarie, a reparat-o, a umplut instalația, a cedat în altă parte, în aceeași zonă. Dar a fost pusă în funcțiune. Au fost afectate patru puncte termice”.

RADET spune că CET trebuie să acceseze fonduri pentru modernizarea rețelei, CET spune că nu este eligibilă

Conductele sunt vechi de peste 50 de ani și multe dintre ele nu mai suportă cârpeli și reparații. Ar fi o soluție pentru remedierea situației: accesarea de fonduri europene, însă este nevoie de voință și de implicare din partea proprietarului conducteleor, respectiv Electrocentrale Constanța, prin Ministerul Energiei. ”Sunt conducte de 50 de ani. Rețeaua CET-ului e făcută în anii 70-80. Nu a fost înlocuită, a fost reparată și pecitită. Dacă aceste conducte, de la CET și până la punctele termice, ar fi proprietatea Consiliului Local, așa cum sunt punctele termice și rețele de la punctul termic până la blocuri, s-ar putea înlocui rețeaua aceasta primară cu fonduri europene integral. Atâta timp cât proprietar este Ministerul Energiei, nu e posibilă accesarea, de către autoritățile locale, de fonduri europene pentru înlocuirea rețelelor de transport a agentului termic, de la CET până la punctele termice”, a conchis Liviu Popa. La rândul lor, reprezentanții CET spun că nu ei sunt în măsură să acceseze fonduri, ci autoritatea locală.”Asta este una din dorințele noastre cele mai mari, numai că noi, ca și instituție, nu sunt eligibili pentru accesarea fondurilor europene. Pentru acest gen de fonduri, numai autoritățile locale sunt eligibile. Rețeaua este, într-adevăr, în proprietatea noastră, dar nu suntem eligibili. În momentul de față, asta este situația”, a explicat Monica Neacșu, reprezentantul CET.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Salariu Directorului ala politic impus. O hahalera ce si-a adus numai pupaci langa el pe salarii la fel de nesimtite ca ale lui.
0
0
Dar lasa-ne dracu sa ne punem gaze, destul ne-ati supt ca sa va tineti votantii tuciurii si pensionari la subventii si sa cotizati la partid,ajunge
3
0
Multa mooie ELCEN-ului si RADET-ului dar si mai multa primariei de cacat din acest oras care face orice sa-i tina in viata pe falimentarii acestia!!!
5
0
Ati votat psd-ul de 20 ani ..acum serviti cu cozonac si rahat turcesc ..asta meritati si nu uitati sa-l iubiti si pupat pe fagadau cum ati facut cu mazare si Constantinescu continuati cu mancatul si pupatul ...restul vine de la sine ..
9
1
Incompetenti pe linie, adusi de partid pentru ca au aplaudat in campanie mai tare. APVisti, militieni si politruci platiti gras de pomana, partidul sa traiasca ca prosti e multi -este nu sunt caci asa e corect conform cerintelor politice actuale.
12
0
Radet,electrocentrale incompetenti cate viseaza fonduri europene
6
1
solutia care da muie masiva hotilor e incalzirea electrica cu panouri radiante infrarosu. In combinatie cu un boiler, muie fagadau, muie dragnea, muie pesede !!!
12
2
de ce mai stati la ei? trageti-va centrale de apartament si scapati de ei, si platiti maxim 200 lei caldura plus incalzitul apei calde, , la RADET platiti dublu
16
2
In acest ping-pong cu raspunderea in fata clientilor, ei tot vor sa ramai prizonierul lor. De ce? Daca nu esti in stare sa oferi un serviciu la standarde inalte, de ce sa stau abonat la tine? Sa platim cat nu face? Sa platim pierderile, salariile babane ale gusatilor din administratie?
15
0
Energetica data pe mana alde si cu indolenta pesedista de la primarie si RADET care nu platesc ce incaseaza de la oameni duce in toata tara la crize de acest fel. Vezi complexele energetice, RADET Bucuresti, gazele, iar constanta nu face exceptie. Nu stiu, asa se vede ca astia sunt vinovatii. Ori incompetenti ori rau intentionati sau amandoua. Facem cuie de frig pe la casa de cultura. Debransarea ne arunca la alti hoti gestionati tot de ei, hotii cu gazele
13
0

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407