REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

REVOLTĂTOR! Pacientă cu arsuri grave, din Tulcea, plimbată între spitalele din Constanța și Timișoara!

REVOLTĂTOR! Pacientă cu arsuri grave, din Tulcea, plimbată între spitalele din Constanța și Timișoara!

Replica API 17 aprilie 2019 | 04:05 629

O tânără de 25 de ani din Tulcea, aflată în stare gravă, fiind intubată, după ce a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului și ale căilor respiratorii, a fost plimbată între spitale, între Tulcea, Constanța și Timișoara. Familia spune că ar fi fost trimisă de la o unitate la alta, pentru că nu se găsea un loc liber pentru tratarea ei, având în vedere gravitatea cazului. În schimb, ministrul Sorina Pintea a susținut, marți, 16 aprilie a.c., că urmează să fie realizată o anchetă. Între timp, pacienta se află la Constanța, de unde urmează să fie transferată într-un spital din Belgia.

O mare deficiență a sistemului sanitar românesc este la capitolul îngrijirilor medicale necesare cazurilor de mari arși. Acest aspect a putut fi constatat, cu revoltă, în cazul „Colectiv”. De atunci, reprezentanții Ministerului Sănătății au susținut, în repetate rânduri, că s-au luat măsuri și că vor mai fi luate pentru ca pacienții cu arsuri grave să primească îngrijirile medicale de care au nevoie. Cazul unei tinere de 25 de ani, Mădălina Neculai, din județul Tulcea, care a căzut victimă unui incendiu puternic, demonstrează că acele măsuri promise întârzie să fie puse în aplicare!

În noaptea de duminică spre luni, 14 spre 15 aprilie a.c., Mădălina Neculai și un alt tânăr se aflau pe o mini barjă, într-o adăpost pescăresc, pe Dunăre, în dreptul localității Sf. Gheorghe. Pentru că era frig, unul dintre ei a dorit să întețească focul, așa că a turnat dintr-o canistră, peste foc, benzină. Flăcările au reacționat imediat, violent, iar încăperea de aproximativ 3 metri pătrați, a fost incendiată. Băiatul ar fi reușit să sară în apă, motiv pentru care a suferit arsuri mai mici, dar fata a fost cuprinsă de flăcări. În urma incendiului, acesta a suferit arsuri pe aproximativ 40% din suprafața corpului, la nivelul feței și gâtului, fiindu-i afectate căile respiratorii.

Intervenția la fața locului a fost promptă. Pacienta a fost transportată cu o ambulanță navală la Murighiol, unde șeful Serviciului de Ambulanță Județean Tulcea, dr. Dumitru Vîlcu a stabilizat-o. De acolo, pacienta a fost transportată, după aproximativ o oră, la spitalul din Tulcea. De aici a început ... calvarul! Potrivit apropiaților, aproape 12 ore medicii din Tulcea s-au străduit să îi găsească un spital unde să o transfere. Numai că spitalele din țara nostră nu au dotarea necesară pentru cazurile de mari arși, aspect recunoscut și de ministrul Sorina Pintea, în repetate rânduri. Astfel că niciun spital nu și-a asumat riscul să accepte transferul. Într-un final, pacienta ar fi trebuit să fie transferată către Timișoara. A fost urcată în elicopter, aparatul de zbor a pornit spre destinație, doar că a fost întors din drum, iar luni seară, după ora 19,00, pacienta a ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța, unde a rămas internată până marți, 16 aprilie a.c..

"Situaţia este foarte gravă. Are nevoie de un spital de arşi aici în România, Are arsură pe calea respiratorie până la plămâni. Nu sunt locuri la spital. La Tulcea când a ajuns dimineaţa cu 50% arsuri, ni s-a spus că tot se caută locuri. Apoi ni s-a spus că s-a găsit un loc la Constanţa. Apoi a venit elicopterul la ora 16. În două ore a fost anunţat că elicopterul nu se va duce la Timişoara şi se va întoarce la Constanţa. La Timişoara, ni s-a spus că sunt locuri, apoi că s-a stricat monitorul unde trebuia să fie ea pus", a spus fratele tinerei pentru Tulcea Nostră.

„Nu ştiu de ce s-a întors la Constanţa. Ştiu că Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a făcut toate eforturile ca să-i găsească un loc şi face în continuare într-un centru de tratament al marilor arşi. Până atunci este tratată la noi, este toaletată în sala de operaţie, este în terapie intensivă. La un moment dat va fi transferată, la noi în ţară sau în străinătate. Dacă e vorba despre un transfer în străinătate vom face în regim de urgenţă toate actele pentru a fi transferată”, a declarat directorul medical al unităţii sanitare constănţene, dr. Bogdan Obada.

În urma demersurilor făcute, s-a reușit găsirea unui loc într-un spital din Belgia, unde pacienta urmează să fie transferată pentru a primi îngrijirile necesare.

Cazul a ajuns și în atenția ministrului Sorina Pintea, care a afirmat că urmează să fie demarată o anchetă. Chiar dacă nu au dotarea necesară, pacienta nu ar fi trebuit să fie plimbată între spitale.

„Pentru că, într-adevăr, locurile de arşi din România sunt limitate, am şi declarat de nenumărate ori acest lucru, categoric că am luat decizia cea mai potrivită, pe care am discutat-o împreună cu toţi factorii de răspundere. Adică în momentul în care nu avem posibilitatea fizic să tratăm un pacient ars în România, analizăm posibilitatea trimiterii în străinătate. Lucrul pe care îl şi facem. Am luat legătura cu departamentul pentru situaţii de urgenţă, cu doctorul Călin Alexandru şi în acest moment se ocupă de transferul pacientei”, a declarat ministrul Sorina Pintea, la Antena3.

„Cu siguranţă vreau să ştiu de ce nu a putut ateriza elicopterul la Timişoara, dacă sunt condiţii meteo, acestea le putem înţelege altfel nu. (...)Am discutat cu departamentul pentru situaţii de urgenţă, pe de altă parte cei de la spitalul din Tulcea pregătesc şi documentele, formularul cu care pacienta va pleca”.

Ministrul Sănătăţii recunoaşte că este o problemă în România privind numărul de paturi pentru arşi, subliniind că, din păcate, abia din 2018 au început soluţiile concrete în această privinţă.

„La sfârşitul lunii mai vor fi funcţionale paturile de la Timişoara, apoi urmează cele de la Iaşi în cursul lunii iulie pentru că s-au finalizat citaţiile privind achiziţia de echipamente specifice centrelor de mari arşi, dar atâta vreme cât aceste proiecte ale Băncii Mondiale au fost blocate, nu înţeleg de ce nici eu şi nici nu caut vinovaţii în acest moment. Pur şi simplu trebuie să rezolvăm problema. Pe de altă parte avem proceduri, această fată nu trebuia plimbată între spitale, dar cum vă spuneam eu am aflat azi dimineaţă (marţi, n.r.) despre acest caz, prin urmare mă voi interesa să văd ce s-a întâmplat şi de ce nu au fost respectate procedurile”, a mai explicat Sorina Pintea.

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, a efectuat, marți, 16 aprilie, începând cu ora 15.00, o misiune umanitară de urgenţă pe ruta București - Bruxelles, Belgia, pentru transferul unei paciente din județul Tulcea, rănită în urma unui accident care a avut loc în comuna Sfântu Gheorghe.

Pacienta, având arsuri de gradele I, II, III și IV pe circa 40 la sută din suprafața corpului, a fost asistată pe timpul zborului de către o echipă medicală SMURD și de o echipă medicală militară și va fi transportată la un spital din Bruxelles, Belgia.

Misiunea se efectuează la solicitarea Spitalului județean de urgență Constanța, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Pacienta a fost transportată cu un elicopter SMURD de la Constanța la București.

Familia și prietenii au lansat o campanie pentru ajutorarea pacientei. Cei care doresc să doneze bani o pot face în contul deschis pe numele fratelui, Neculai Bogdan, IBAN: DE73130500001040764807.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu cred ca este cazul sa cometezi
0
0
daca nu esti atenta TE ARZI !
0
1
Ce cauta Madalina cu tanarul pe minibarja? Ia ghiciti voi! Oare ii numara ouale?!?
1
5
ca nu ne intereseaza soarta oamenilor, ne intereseaza soarta lui Dragnea, Valcov, Mazare, ec... VOTATI PSD!
6
1
la ce va asteptati, ciumatii au bani, isi permit orice si cu un vot in plus sau in minus din partea celor ce-i trimit, cu buna stiinta, in ceruri- nu este nico pierdere- poporul, aiurea, plimbatul cu autocarul contracost din 4 in 4 ani le este suficient. Ptr ei poporul este o cantitate neglijabila, un balast de care se poate debarasa oricand
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920