REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
11.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Ridicarea vârstei de pensionare la 65 de ani duce la sărăcirea pensionarilor

Ridicarea vârstei de pensionare la 65 de ani duce la sărăcirea pensionarilor

Cristina BĂRBUCEANU 25 ianuarie 2023 | 00:00 837

În Suedia amânarea vârstei de pensionare la 65 de ani i-a sărăcit pe pensionari. Douăzeci de ani mai târziu, inițiatorul ei îl sfătuiește pe Macron să nu-i urmeze exemplul.

Ridicarea varstei de pensionare la 65 de ani duce la saracirea pensionarilor

În argumentele sale pentru reforma pensiilor, guvernul s-a referit în mod constant la alte ţări europene în care vârsta de pensionare a fost deja prelungită. Acesta este cazul Suediei, care, în urmă cu douăzeci de ani, și-a reformat sistemul de pensii și a împins vârsta pivot la 65 de ani. Dar, retrospectiv, această reformă suedeză, care a implementat și un sistem de capitalizare, este privită cu un ochi critic. În asemenea măsură încât până și principalul ei inițiator, intervievat de BFMTV, încearcă să-l descurajeze pe Emmanuel Macron să se inspire din reforma suedeză.

Karl Gustaf-Scherman este fostul șef al asigurărilor sociale din Suedia. Fost membru al guvernului, el a fost cel care a realizat proiectul de reformă a pensiilor în urmă cu douăzeci de ani. Astăzi, recunoaște că această reformă este imperfectă: "Avem o nouă formulă de calcul a pensiilor. Oamenii trebuie să lucreze mai multă vreme, dar nu le explicăm. Și nu îi ajutăm pe cei care au nevoie", regretă el.

Într-adevăr, dacă suedezii trebuie să muncească până la vârsta de 65 de ani pentru a primi o pensie completă, cei mai mulți nu reușesc să muncească până la această vârstă și se opresc cu doi-trei ani mai devreme. Drept urmare, pensia lor este redusă. Mai mult, trecerea la un sistem de capitalizare nu este profitabilă.

Consecință: potrivit unui studiu al fondului suedez de pensii realizat în 2019, 72% dintre bărbații pensionari și 92% dintre femeile pensionare au suferit o scădere a pensiei și a puterii de cumpărare după reforma sistemului. Prin urmare, acest lucru i-a sărăcit pe pensionari.

Concluzia lui Karl Gustaf-Scherman însuși este: "Nu copiați modelul suedez". "I-aș spune lui Emmanuel Macron că trebuie să reformeze, dar cu o reformă franceză", temperează fostul Domn Reformă al Suediei, conform stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tinerii sunt goniți din țară din cauza unor haiduci care le fură drepturile Sănt unii care iau pensie și salariu După 60 de ani ar trebui dată o lege să nu mai fie angajat stat sau privat Unii după 60 de ani sănt la muncă tăind frunze la câini în loc să lase tinerii Firmele private ține pensionari să nu plătească impozit
2
0
duce la moartea pensionarilor. la 65 de ani nu mai ai forta sa te scremi la wc, d-apai sa muncesti
3
0
O tampenie marirea varstei de pensionare, si cumularea pensiei cu salariul stau la munca dupa ce se pensioneaza cei care au o munca usoara ca daca ar munci din greu deabia ar astepta sa iasa la pensie
2
0
La vot alegem PSD!
5
2
pentru ca banii din saracirea celor care au muncit pana la 65 de ani vor merge catre pensionarii speciali!!!
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369