rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 14 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Rinoplastia: ce este, costuri, ce presupune recuperarea

Rinoplastia, sau operația la nas, este o procedură chirurgicală menită să schimbe aspectul nasului, prin modificarea structurii osoase și/sau a cartilajului acestuia. Rinoplastia este cea mai des întâlnită operație plastic, la ora actuală.

Cum este alcătuit nasul?

Structura anatomică a nasului este piramidală (piramida nazală) și cuprinde puntea nazală, aripile nazale - situate pe laterale, în partea inferioară; narinele – aflate în față, tot în partea inferioară; șanțul nazogenian și nasopalpebral – ce constituie marginile laterale și dosul nasului.

De asemenea, nasul este alcătuit din mai multe straturi, și anume:

- stratul cutanat (pielea care acoperă întreaga regiune nazală, în interior și exterior, cu rol de protecție)

- țesutul celular subcutanat

- stratul muscular (mușchi ce facilitează expresiile faciale și care se află în zona centrală a nasului, la nivelul aripilor nazale și la rădăcina nasului)

- stratul osteofibrocartilaginos (cuprinde un schelet osos, care cuprinde oasele nazale și prelungirea maxilară, și un schelet cartilaginos, care cuprinde cartilajele aripilor nazale, cele laterale și cele auxiliare)

- stratul mucocutanat (mucoasa nazală)

Interiorul piramidei nazale este separat de septul nazal în două camere, numite fose nazale. Fiecare fosă nazală are 4 pereți, la nivelul cărora se află mai multe structuri, printre care se numără: ostiumurile sinusale, conca nazală inferioară, mijlocie şi superioară, orificiul canalului lacrimonazal etc.

Conca nazală

Conca nazală se mai numește și cornet și este o structură deosebit de importantă a cavității nazale, cu rol de apărare.

Sinusurile

Sinusurile sunt cavități în interiorul nasului, umplute cu aer, cu rol de comunicare între cavitatea nazală și cea paranazală. De asemenea, sinusurile joacă un rol esențial în afecțiunile rinologice (rinită, sinuzită).

Cui se adresează această procedură?

Persoanele care apelează la rinoplastie fac acest lucru pentru a-și repara aspectul nasului (de exemplu, după un accident), pentru a-și remedia problemele de respirație sau pentru a corecta un defect din naștere. De multe ori, rinoplastia este solicitată și de către persoane care nu sunt mulțumite de aspectul general a acestuia, scrie doc.ro.

Procedurile de corectare ale nasului pot include:

- modificarea mărimii nasului

- modificarea orientării nasului

- îndreptarea punții nazale

- micșorarea nărilor

Adolescenți

Dacă rinoplastia este efectuată cu scop estetic și poate suferi amânare, este important ca structura osoasă a nasului să ajungă la maturitate. Așadar, pentru adolescenți se recomandă ca procedura să nu fie efectuată mai devreme de 17-18 ani, deși la fete operația se poate realiza, în siguranță, începând cu vârsta de 15 ani. La băieți, în schimb, este important de așteptat până la 17 ani. În cazul în care operația este necesară pentru corectarea unei probleme de respirație, a unui defect din naștere care impune probleme de sănătate sau în urma unui accident, atunci se poate acționa și mai devreme.

Adulți

Pentru o persoană adultă, operația de rinoplastie nu ar trebui să impună probleme, atât timp cât persoana în cauză este aptă pentru anestezie generală. În cazul în care nu se poate efectua anestezie generală din motive medicale, se poate opta pentru alte tipuri de rinoplastie, precum rinoplastia nechirugicală, care presupune injectarea nasului cu acid hialuronic.

După cum spuneam, rinoplastia poate adresa diverse probleme de aspect și funcționalitate ale nasului. Mai jos, regăsești cele mai importante corecții ale nasului îndeplinite cu ajutorul rinoplastiei.

Corecțiile care se pot face prin rinoplastie

Redimensionarea nasului și armonizarea cu structura feței

Redimensionarea nasului pentru armonizarea sa cu structura facială se poate face, de regulă, prin una dintre două tipuri de rinoplastie, și anume reductivă sau augmentativă, în funcție de necesitatea impusă. Așadar, prin rinoplastia reductivă înțelegem corectarea formei nasului, în cazul existenței unei protuberanțe nazale, iar prin cea augmentativă înțelegem mărirea anumitor porțiuni ale nasului, pentru dobândirea unui echilibru în structura facială.

Remodelarea nasului și corectarea profilului nazal

Uneori, problema nu este legată, așa cum ne-am aștepta, de mărimea generală a nasului sau de existența unei protuberanțe la nivelul punții nazale, ci poate fi vorba de narine prea mari, de o punte nazală prea lată sau, pur și simplu, de o formă a nasului care nu se potrivește, din punct de vedere simetric, cu restul feței. Și în aceste cazuri se poate apela la rinoplastie, pentru un aspect fizic mai plăcut și o stimă de sine crescută. În ceea ce privește profilul nazal, se poate solicita o simulare 3D a aspectului dorit de către pacient, pentru a se cunoaște, dinainte, forma care va fi obținută prin intervenție chirurgicală.

Refacerea simetriei nazale

Refacerea simetriei nazale poate fi necesară după suferirea unui accident care a dus la deformarea nasului sau pentru corectarea unui defect din naștere (o malformație congenitală, cum ar fi cheiloschizis sau buza de iepure).

Reparația deviațiilor nazale

Deviația de sept nazal este una dintre cele mai des întâlnite situații care necesită o intervenție asupra nasului. Deviația poate fi corectată printr-o intervenție separată, numită septoplastie, însă, de cele mai multe ori, pacientul va solicita și modificarea aspectului estetic al nasului – acest lucru deoarece, adesea, forma nasului este ușor, sau mai pronunțat, modificată de deviația de sept.

Reducerea sau eliminarea sforăitului

Pentru remedierea sforăitului este nevoie fie de o septoplastie, fie de reducerea cornetelor nazale sau, uneori, de amândouă. Și în acest caz, se poate apela la rinoplastie pentru corectarea celor de mai sus și pentru redarea unui aspect estetic plăcut al nasului, prin corectarea profilului nazal.

Care sunt beneficiile acestei proceduri?

Indiferent că este vorba despre remedierea unei probleme medicale sau îmbunătățirea aspectului estetic al nasului, rinoplastia vine la pachet cu o serie de beneficii incontestabile.

Sănătatea generală

Dacă este vorba despre îmbunătățirea procesului de respirație, prin corectarea septului nazal sau micșorarea cornetelor, rinoplastia poate aduce beneficii directe, deoarece prin optimizarea procesului de respirație se obține și o oxigenare mai bună a organismului. În ultima instanță, oxigenarea adecvată este cheia unui corp și unei minți mai sănătoase.

Sănătatea emoțională

În ceea ce privește sănătatea emoțională, pentru o persoană care a avut de suferit din cauza aspectului nasului (batjocorirea de către alți copii, în perioada de creștere, lipsa dezirabilității în fața persoanelor de sex opus, la adolescență și maturitate), obținerea unui nas plăcut din punct de vedere estetic poate face toată diferența din lume, contribuind la încrederea în sine și, chiar, diminuarea simptomelor specifice depresiei și anxietății.

Medicul potrivit

Este foarte important ca, indiferent de natura intervenției (chirurgicală sau nechirurgicală), să apelezi la un medic în care ai încredere, care îți poate oferi opțiuni viabile și este atent la temerile, reținerile, dar și la preferințele tale.

Intervenția chirurgicală este permanentă, dar rezultatele finale ale intervenției se pot vedea la aproximativ un an distanță de la operație, deci este nevoie de răbdare chiar dacă, în primă instanță, rezultatul nu pare a fi cel dorit.

Dacă urmărești atât îmbunătățirea estetică, dar și remedierea unei probleme medicale, precum deviația de sept, se impune un consult ORL înainte de orice intervenție.

Tipuri de rinoplastie

Rinoplastia închisă

Rinoplastia închisă presupune acționarea în interiorul foselor nazale, fără decopertare. Prin rinoplastie închisă se poate lucra la nivelul septului și a cornetelor nazale, precum și pentru micșorarea narinelor și a diametrului punții nazale.

Rinoplastia deschisă

Este cea mai des folosită procedură, care constă în crearea unor incizii foarte mici la nivelul fiecărei nări, prin care se va realiza decopertarea (ridicarea pielii de pe oase și cartilaj) și, ulterior, corectarea imperfecțiunilor nazale. Prin rinoplastia deschisă se poate corecta puntea nazală, deviația de sept, vârful nasului și devierile laterale. Este important de reținut că rinoplastia deschisă este intervenția necesară pentru o schimbare dramatică a aspectului și formei nasului.

Rinoplastia secundară

Rinoplastia secundară se referă la procedura de corectare a unei rinoplastii inițiale, care, din anumite motive, nu a fost îndeplinită conform așteptărilor. De cele mai multe ori, rinoplastia secundară va corecta mici imperfecțiuni omise în cadrul operației inițiale. Cu toate acestea, există situații mai grave în care rinoplastia secundară este absolut necesară; un exemplu, în acest sens, este colabarea nasului în urma unei intervenții plastice nereușite, în care țesutul cartilaginos a fost îndepărtat în exces.

Rinoplastia augmentativă

După cum spuneam, rinoplastia augmentativă presupune mărirea anumitor porțiuni ale nasului, prin adăugarea de țesut osos, de regulă, pentru crearea unei forme mai armonioase a nasului. Deși avem impresia că rinoplastia adresează doar reducerea dimensiunii nasului, există numeroase cazuri în care este nevoie de efectul opus. Tehnica augmentativă se folosește, adesea, și în cadrul rinoplastiei secundare. Materialul osos este adesea prelevat din zona coastelor superioare.

Rinoplastia reductivă

Rinoplastia reductivă este cea mai populară formă de operație estetică a nasului, care implică reducerea dimensiunii nasului, mai precis a punții nazale sau a narinelor.

Rinoplastia reconstructive

Rinoplastia reconstructivă poate fi aceeași cu rinoplastia secundară, atunci când se impune repararea formei defectuoase a nasului, survenite în urma unei intervenții estetice nereușite, dar se poate referi și la repararea unui defect din naștere, precum o malformație congenitală, sau a unui defect obținut în urma unui accident la nivelul feței. Rinoplastia reconstructivă este una dintre cele mai dificile forme de rinoplastie.

Cum te pregătești pentru rinoplastie?

Mai întâi, te vei întâlni cu medicul estetician pentru ca acesta să îți evalueze nasul și pentru a discuta opțiunile de remodelare. Este foarte important să îi comunici motivele pentru care îți dorești această intervenție și care sunt așteptările tale de la operație. Medicul îți va parcurge istoricul medical și îți va adresa diverse întrebări legate de posibile afecțiuni existente și/sau tratamente în curs. Anumite afecțiuni pot fi un obstacol semnificativ în calea operației, cum ar fi hemofilia, tulburare a organismului care cauzează sângerare în exces.

Pasul următor este consultul fizic, în care medicul va inspecta pielea de pe suprafața și din interiorul nasului, pentru a decide asupra unei abordări de remodelare. Este posibil ca medicul să solicite analize de sânge sau alte teste înainte de a decide dacă se poate, sau nu, efectua procedura.

De asemenea, acum este momentul să stabilești împreună cu medicul dacă este nevoie și de alte proceduri, cum ar fi corectarea deviației de sept sau corectarea aspectului bărbiei (prin augmentare sau reducție). Având în vedere că te vei afla sub anestezie totală, este mai bine să rezolvi mai multe probleme dintr-o lovitură, în măsura în care este posibil din punct de vedere medical.

Tot în cadrul consultației, este posibil ca medicul să îți fotografieze nasul din mai multe unghiuri, pentru a avea un termen de comparație ulterior, pe măsură ce operația va începe să se vindece și forma nouă a nasului să iasă la iveală.

Un aspect foarte important, pe care trebuie să îl rezolvi de la bun început, este costul operației. Șansele pentru ca această intervenție să fie acoperită de o asigurare de sănătate privată sunt foarte mici, iar costurile sale pot ajunge, în funcție de clinică și de medic, până la 5000 euro, deși standardul pieței este undeva între 1200 și 3000 euro. Asigură-te că poți face această investiție în bani și timp (procesul de recuperare durează până la 1 an).

În ceea ce privește pregătirea pre-operatorie, este recomandat să eviți medicamentele pe bază de ipubrofen sau aspirină cu 2 săptămâni înainte și după operație, deoarece acestea au efect anticoagulant. Medicul trebuie să fie perfect informat cu privire la tratamentele pe care le iei, chiar dacă este vorba numai despre vitamine sau alte suplimente alimentare.

De asemenea, având în vedere că fumatul îngreunează procesul de recuperare post-operatoriu, este o idee bună să renunți la fumat înainte de operație, pentru ca vindecarea să decurgă mai repede.

Cum se desfășoară intervenția de modelare a nasului?

Rinoplastia chirurgicală

Operația de rinoplastie poate fi efectuată într-un spital de stat sau privat sau într-o clinică de estetică. În funcție de tipul de intervenție, mai precis – de gradul de invazitate – medicul va folosi un anestezic general sau local. Anestezia locală este mult mai ușor de tolerat iar recuperarea este mai rapidă, în timp ce efectele anesteziei generale se duc puțin mai greu, în aproximativ 2 zile.

Odată ce anestezia își face efectul, medicul va începe să incizeze anumite porțiuni din jurul sau interiorul nărilor, prin care va separa pielea de cartilaj sau os, pentru a facilita procesul de remodelare. Dacă, pentru obținerea formei dorite, este nevoie de o cantitate adițională de cartilaj, medicul va extrage o grefă din ureche. În același fel, dacă este nevoie de o suplimentare cu țesut osos, medicul va putea preleva o grefă dintr-o coastă.

Operația durează, în medie, 2 ore, dar dacă procedura este deosebit de complexă, cum se întâmplă în cazul chirurgiei reconstructive, este posibil să dureze mai mult.

Riscuri, avantaje și dezavantaje

Ca orice intervenție chirurgicală, rinoplastia clasică poate aduce cu sine anumite riscuri, precum infecție, sângerare excesivă sau reacții adverse la anestezie. De asemenea, rinoplastia poate crește riscul pentru dificultățile de respirație și sângerările nazale iar, din punct de vedere estetic, se poate solda cu cicatrici sau cu o formă nereușită a nasului (atunci când operația nu a fost bine efectuată).

În ceea ce privește avantajele, o rinoplastie reușită oferă un aspect estetic plăcut definitiv. Așadar, deși este o intervenție mai costisitoare, care implică anumite riscuri și eforturi din partea tuturor părților implicate, este un eveniment singular, care poate schimba viața pacientului în bine.

De asemenea, prin rinoplastie se pot rezolva problemele de respirație cauzate de inflamații ale cornetelor sau de deviația de sept.

Rinoplastia nechirurgicală

Rinoplastia nechirurgicală este o procedură neinvazivă de corectare a formei nasului prin injectare cu acid hialuronic. Procedura este utilă doar în anumite situații și nu se pretează oricărei probleme de aspect a nasului. Mai precis, prin rinoplastia chirurgicală se poate corecta fie aspectul de nas ”coroiat”, fie ridicarea vârfului orientat în jos.

Intervenția se realizează cu anestezie locală și presupune injectarea nasului, în anumite puncte, pentru ajugmentarea unor zone care să ajute la armonizarea aspectului nasului.

Riscuri, avantaje și dezavantaje

Rinoplastia cu acid hialuronic nu impune riscuri semnificative. Imediat după procedură, nasul va fi ușor inflamat, cu zone mai sensibile (cele injectate) la atingere și mai roșii în aspect. Se recomandă aplicarea unor comprese cu gheață în primele 24 de ore după intervenție, pentru evitarea vânătăilor. De asemenea, nu se recomandă efortul fizic, masajul, sauna sau solarul în următoarele câteva zile de la intervenție.

Un dezavantaj important al acestei proceduri este că, în aproximativ 6 luni de la intervenție, acidul hialuronic va fi complet absorbit de organism iar nasul va reveni la forma inițială. Acest dezavantaj poate fi, însă, pentru unele persoane, un avantaj, în cazul în care transformarea estetică nu le-a fost pe plac.

De asemenea, spre deosebire de rinoplastia chirurgicală, această opțiune este mult mai accesibilă ca preț și mai puțin solicitantă (când vorbim de recuperare).

Informații utile

Având în vedere schimbarea dramatică de aspect pe care o poate aduce o rinoplastie, este bine să ai în vedere anumite informații cu privire la intervențiile chirurgicale nereușite și la adaptarea la noul aspect fizionomic.

Uneori poate fi vorba de o procedură efectuată în mod greșit, alteori de incapacitatea de adaptare la noul aspect. Imaginea pe care credem că o vom obține printr-o intervenție la nas poate să nu coincidă cu ceea ce simțim în fața faptului împlinit.

Intervenții nereușite

În ceea ce privește o intervenție nereușită, aceasta poate fi cauzată de mai mulți factori. Într-adevăr, puterea stă în mâna medicului, dar adesea intervin și posibilele complicații din timpul operației, care pot impune scurtarea intervenției și, chiar, reanimarea pacientului. De asemenea, în cazul rinoplastiilor secundare sau reconstructive, rezultatul obținut, adesea, nu va fi perfect, deoarece se lucrează pe un fond deja deteriorat, unde lipsa de cartilaj sau țesut osos suficient poate impune probleme serioase pentru medicul chirurg.

Desigur, există și numeroase situații de malpraxis, pe care este important să le semnalezi, în cazul în care operația nu a decurs conform așteptărilor sau remarci anumite simptome neobișnuite în etapa de recuperare (strâmbarea nasului, inflamarea persistentă, cicatricile pronunțate și vizibile).

În cazul în care intervenția inițială nu a fost reușită, este necesar să aștepți un an pentru a te programa la o nouă operație, deoarece este nevoie ca nasul să fie complet vindecat. În caz contrar, este posibil să îți prejudiciezi și mai mult forma nasului.

Adaptarea la noul aspect fizionomic

De multe ori, problemele legate de aspectul fizic se reflect în comportament și emoții, și viceversa. Așadar, este important ca decizia unei rinoplastii să fie în echilibru cu stadiul emoțional în care te afli. Mai precis, este de preferat ca rinoplastia să fie un factor contributiv la stima de sine, și nu unicul motor al acesteia.

Acesta este unul dintre principalele motive pentru care unele persoane nu reușesc să își însușească și susțină schimbarea de aspect. Stima de sine este generată de factori multipli, atât de ordin fizic/estetic, cât și spiritual, intelectual și comportamental.

În cazul în care noul aspect reprezintă o problemă pentru tine, este recomandat să te consulți cu medicul estetician, pentru a trece în revistă opțiunile de remediere a situației. De asemenea, este o idee bună să iei în considerare ajutorul terapeutic. În prezent, există o rețea bine consolidată de psihoterapeuți români, specializați pe diverse aspecte, printre care și cele de stimă de sine și aspect fizic, la care poți apela.

vineri, 23 aprilie 2021399
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
Vremea
17.3°17.3° - 19.7° vineri, 14 mai 2021
ConstanțaUmiditate: 76%
Vânt: 4.25 m/s
Presiune: 1009 milibari

Loto
6/491240710641
5/402271313512
joker393645211519
Horoscop
mai mult...SPSportRT
14 mai 00:00SportRapid București, cu un pas în Liga 1 (1-0 vs ASU Poli Timișoara)

Rapid București a învins, joi seară, pe teren propriu, cu scorul de 1-0, echipa ASU Politehnica Timişoara, într-un...345

14 mai 00:05SportClasamentul WTA: Ce se întâmplă cu Simona Halep după abandonul de la Roma

Arina Sabalenka din Belarus, locul 4 WTA şi cap de serie numărul 7, a fost învinsă surprinzător, joi, de...496

14 mai 00:07SportIstanbulul a pierdut organizarea finalei Ligii Campionilor - UEFA a anunțat noua locație

Finala Ligii Campionilor dintre Chelsea şi Manchester City va avea loc în Portugalia, la Porto, cu 6.000 de fani de...607

14 mai 00:07SportFinala Cupei României la fotbal, primul eveniment pilot cu public pe stadion

Vicepremierul Dan Barna a anunţat joi că finala Cupei României la fotbal de pe 22 mai va fi primul eveniment pilot cu...360

Local
14 mai 23:49LocalCOVID-19: 41 de NOI CAZURI de INFECTARE la CONSTANŢA, 953 la nivelul ţării

Pe teritoriul României, până joi, 13 mai, au fost confirmate 1.069.770 de cazuri de persoane infectate cu noul...664

14 mai 23:49LocalMinoră ascunsă sub o pătură, depistată la graniță

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borș au depistat o minoră în vârstă de 15...755

14 mai 23:49LocalPERCHEZIŢII la CONSTANŢA în SEX-SHOPURI: VINDEAU AFRODISIACE cu SUBSTANŢE LETALE

1710

14 mai 23:47LocalÎncă 3 DECESE la Constanţa din cauza COVID-19

Până joi, 13 mai a.c., 29.308 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la nivel...531

14 mai 23:48LocalConstănţeanca Emma Butucă merge la Campionatul European de Sărituri Obstacole

Sportiva Emma Butucă, de la Clubul Sportiv Black Sea Horses, a reuşit o performanţă extraodinară. Tânăra va...560

14 mai 23:49LocalInfracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiști

Poliţiştii constănţeni au depistat în cursul zilei de miercuri, 12 mai, mai mulţi conducători auto care au comis...421

14 mai 23:50LocalPolițiștii locali asigură protecția și siguranța elevilor

Polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Constanța sunt prezenți, în perimetrul...499

14 mai 23:50LocalACCIDENT rutier cu VICTIMĂ, în Medgidia

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină joi, 13 mai, în Medgidia, la intersecţia...602

14 mai 23:50LocalInformare de vreme instabilă în întreaga ţară, până vineri seara

592

Politică
14 mai 23:59PoliticăProiect în Parlament: Cozile de la instituții publice ar putea deveni istorie

Deputații USR PLUS Brian Cristian și Viorel Băltărețu au depus o propunere legislativă prin care instituțiile...433

14 mai 23:59PoliticăIohannis: Este foarte probabil ca anul şcolar să se încheie cu toţi elevii în şcoală

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că este foarte probabil ca anul şcolar "să se încheie cu toţi elevii...323

14 mai 00:07PoliticăKlaus Iohannis anunță creșterea salariilor

699

Interviuri
27 mar 23:46InterviuriANCA NEDEA PAVEL: Noi, operatorii ECONOMICI, ne simțim AGRESAȚI și HĂITUIȚI! VIDEO

Anca Nedea Pavel, directorul Organizației Patronale Mamaia - Constanța, a acordat un interviu cotidianului Replica de...5019

13 mai 23:56InterviuriINTERVIU, PARTEA A DOUA! CHIȚAC face ORDINE în STAȚIUNE: FĂRĂ porumb fiert și ȘHAORMA, PE FALEZA din MAMAIA

În prima parte a interviului acordat de Vergil Chițac cotidianului Replica de Constanța, primarul Constanței a...9714

11 mai 00:04InterviuriVIDEO! INTERVIU cu primarul Vergil CHIȚAC! Ce planuri are pentru bulevardul MAMAIA

53942

9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video

Parlamentarul Cristina Dumitrache se află, pentru al patrulea mandat, în Camera Deputaților, reprezentând interesele...2481

2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...4146

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

3966

Monden
14 mai 00:00MondenCele trei filme finaliste la Premiul LUX, printre care şi „Colectiv“, pot fi vizionate şi votate online

Filmele finaliste care concurează pentru Premiul European pentru Film al Publicului (LUX), printre care şi "Colectiv"...186

14 mai 00:00MondenEllen DeGeneres nu va mai realiza talk-show-ul pe care l-a prezentat timp de 19 ani

Ellen DeGeneres nu va mai fi realizatoarea talk-show-ului său multipremiat cu Emmy, pe care l-a prezentat timp de 19...280

14 mai 00:00MondenSophia Loren, recompensată cu trofeul pentru cea mai bună actriţă la gala premiilor David di Donatello

224

Mapamond
14 mai 01:25MapamondFranța a instituit „paşaportul sanitar COVID-19“

Adunarea Naţională a Franţei a aprobat miercuri instituirea unui 'paşaport sanitar COVID-19' ce va putea fi folosit...398

14 mai 01:25MapamondExperţi independenţi: Pandemia putea fi evitată. Sunt necesare reforme ale sistemelor de alertă şi prevenire

Pandemia de COVID-19, care a dus la decesul a peste 3,3 milioane de persoane, la zeci de milioane de infectări cu noul...372

14 mai 01:26MapamondSute de rachete lansate între Israel şi Fâşia Gaza, cel puţin 35 de morţi: "Războiul va continua!"

622

Sănătate
14 mai 00:00SănătatePăstura: ce beneficii are și cum ții corect cura?

Păstura sau polenul fermentat în stup pare să aibă multe beneficii pentru sănătate: poate fi de ajutor în...218

14 mai 00:00SănătateMetode de epilare: avantaje și dezavantaje

Orice metodă de epilare ai alege, este bine să cunoști avantajele și dezavantajele fiecărei metode de îndepărtare...196

14 mai 00:00SănătateCum tratezi mâinile uscate și crăpate

233

14 mai 00:00Sănătate15 gustări delicioase care ajută la slăbit

Multe persoane aflate la cură de slăbire cred, în mod greșit, că nu este recomandat să consume gustări dacă vor...246

14 mai 19:31SănătateEvoluția cirozei: cele 4 stadii ale bolii

Ciroza hepatică este o complicație care apare la nivelul ficatului, în urma inflamației îndelungate a acestui...233

14 mai 00:00SănătateCOVID-19: Măștile de protecție în trei straturi blochează mai eficient particulele respiratorii

Măștile de protecție în trei straturi sunt mai sigure decât alternativele cu un singur sau dublu strat în blocarea...192

14 mai 00:00SănătateCum și cât poți slăbi, la modul sănătos, în trei luni?

Dacă vrei să pierzi în greutate într-un interval scurt de timp, cum ar fi trei luni, e nevoie să iei decizii mici...240

14 mai 00:00SănătateSpondiloză lombară: cauze, simptome și opțiuni de tratament

Această afecțiune, sinonimă uneori cu "spondiloză deformantă" și cu "artroză lombară", descrie formațiuni...240

14 mai 00:00Sănătate10 remedii naturale pentru psoriazis

234

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT