rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 2 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Risc de shut-down în economia românească (analiză)

Afacerile micilor antreprenori au fost lovite cel mai mult de coronacriza economică.

„În fața situației fără precedent cu care se confruntă economia, antreprenorii fac un apel la colaborare în mediul de business, la evitarea blocajului financiar și a disponibilizărilor de personal. 95% din economia românească este formată din microîntreprinderi și firme mici, cu 1-20 angajați. Pentru mulți dintre antreprenori, coronavirusul a însemnat mai mult decât restricțiile sociale. S-au văzut pus în fața unui blocaj fără precedent, ce poate conduce la faliment. Într-un apel lansat pe internet, antreprenorii susțin că nu este timpul pentru shut-down în economie. Nu este timpul pentru închiderea business-urilor, pentru șomaj tehnic. Este timpul pentru a strânge rândurile și a construi proiecte de colaborare”, se arată într-o analiză a consultantului Adrian Negrescu, analiză transmisă ȘTIRIPESURSE.RO.

,,Avem o firmă mică de training, organizare evenimente B2B si consultanță și ni s-au redus afacerile cu 100%’’, spune Ligia Neacșu, de la Best Smart Consulting. ,, Cam toți antreprenorii cu firme mici cu activitate în HORECA, organizare evenimente, training, consultanță sunt în colaps. Mai bine zis ne paște insolvența. Noi vrem să continuăm, să plătim salariile, pentru că angajații mei au familii și cheltuieli. Nu pot trăi din șomajul tehnic. Noi vrem să continuăm să ne plătim taxele, să asigurăm statului banii din care să lupte cu epidemia. Noi nu dezarmăm’’, afirmă antreprenorul.

,,Multe firme se vor lupta în perioada aceasta să supraviețuiască deoarece nu toate au posibilități pe termen lung, pe mai multe luni, să-și plătească salariații. Romania era susținută de consum, în cea mai mare parte, dar acest consum începe să se diminueze deoarece pe de o parte se opresc sursele care produceau venit, pe de altă parte lanțul de aprovizionare a suferit puternic în această perioadă. ,,Fiecare antreprenor trebuie să își reinventeze businessul, să presteze noi servicii care derivă din obiectul principal de activitate și să identifice noi piețe de desfacere’’, afirmă Valentin Rădulescu, managerul PRINTMAG.

„Pentru a face față situației actuale, asociațiile specializate precum HORA, FIHR, ANAT, UNTRR sau FORT țin jucătorii într-o relație colaborativă, care să îi mențină uniți, în raport cu acest numitor comun. Există o serie de măsuri care ar ajuta industria, de la scutirea impozitelor, la amânarea taxelor pe o perioadă posterioară crizei. ANAF a anunțat deja că va accelera plata TVA-ului și că va suspenda executarea silită a creanțelor bugetare. În fiecare zi, se comunică măsuri noi, adoptate ca urmare a stării de urgență". Iar soluții există, dar sunt limitate. Operatorii trebuie, în primul rând, să își evalueze bugetele disponibile și să hotărască dacă își mențin businessurile deschise. Ideal ar fi să identifice surse adiacente de venit, care să le permită să rămână în contact cu piața și consumatorii. Aici, putem vorbi despre takeaway, livrări de mâncare, private cooking, crearea de produse de băcănie sau catering - activități nu doar generatoare de venituri, ci și care ar putea ține în picioare cotele de piață deja existente’’, afirmă Ionuț Iovan, patronul Fabrica Ospitalității SRL (Red Angus).

,,Retail, servicii, transport, consultanță. Mulți oameni de afaceri și-au reconfigurat afacerile cu gândul că restricțiile nu se vor opri la mijlocul lui aprilie. Micii producători agricoli au început să se promoveze puternic pe internet, restaurantele și-au dezvoltat servicii de home-delivery, folosind personalul pe post de curieri, alții și-au extins vânzările prin intermediul website-urilor și platformelor specializate. Cu toții încearcă să continue business-ul, nu să se predea și să apeleze la șomajul tehnic’’, spune consultantul economic Adrian Negrescu, de la Frames.

Potrivit unui sondaj realizat de MiniCRM în rândul antreprenorilor români, în perioada 1-20 martie, 77% dintre companii văd deja modificări ale veniturilor din cauza crizei. 45% dintre aceste companii observă deja pierderi mari. Mai mult, peste 84% se așteaptă la rezultate negative în următoarele 2-3 luni, ceea ce este în contrast cu cât de pregătite sunt aceste companii în acest moment.

CAPCANA DISPERĂRII

Din disperare și din lipsă de comenzi, din păcate, multe firme au început să își ofere serviciile pe gratis. ,,Îi înțeleg, cred că oferind ceva pe gratis vor prinde ceva și cu bani sau vor să vadă cu ce se confruntă companiile din diferite domenii astfel încât să ocupe segmentul de piață proaspăt eliberat’’, spune Ligia Neacșu.

Potrivit antreprenoarei, serviciile gratuite reprezintă o capcană care poate duce rapid la faliment. ,,Din ce îți plătești angajații? Cu ce îți achiți facturile? Astfel de oferte, din punctul meu de vedere, nu ar trebui încurajate pentru că, probabil, adâncesc economia subterană. Se va ajunge din nou să se lucreze la negru, fără facturi, cu oameni plătiți din buzunar și care, între timp, beneficiază și de șomajul tehnic. Trebuie să evităm astfel de situații’’, a mai spus aceasta.

Rezultatele sondajului MiniCRM, la care au răspuns 246 de antreprenori din zona întreprinderilor mici și mijlocii, arată că 81% dintre companii au întâmpinat, în această perioadă, dificultăți cu partenerii și furnizorii. Mai mult de 36% dintre acestea au probleme serioase.

Potrivit datelor companiei de consultanță Frames, pericolul extinderii economiei subterane este unul semnificativ. ,,Avem semnale din diverse domenii că, urmare a facilităților oferite de stat prin intermediul șomajului tehnic, există oameni de afaceri care au închis oficial business-urile, pentru a beneficia de facilități, și își oferă serviciile în zona gri, neimpozabilă. Nu așa vom trece peste criză, nu așa vom depăși această perioadă fără precedent’’, afirmă analiștii de la Frames.

,,O astfel de destabilizare poate atrage după sine o criză financiară internațională, așa cum mulți analiști prevestesc deja, de aceea este foarte important să ne concentrăm atât pe businessurile noastre, individuale, cât și pe imaginea de ansamblu. Cred, de asemenea, că intervențiile statului vor juca un rol important în determinarea consecințelor acestei perioade", afirmă Ionuț Iovan, patronul Fabrica Ospitalității SRL (Red Angus).

ȘOMAJUL TEHNIC TREBUIE SĂ DEVINĂ NU PRIMA, CI ULTIMA SOLUȚIE

Mulți antreprenori se întreabă ce pot face în această situație. Potrivit Ligiei Neacșu, firmele au alternativa de a dezvolta servicii la prețuri mici, dar care să le asigure supraviețuirea.

,,Din rândul restaurantelor, operatorii de fine dining sunt primii care au avut de suferit, pentru că aveau foarte puțin loc de manevră. Cei specializați pe preparate casual au fost nevoiți să iasă din zona de confort și să se orienteze către livrări, takeaway și catering. Această modificare presupune foarte multe schimbări interne, la nivel de meniu - produse create pentru a face față transportului, pentru a putea fi consumate acasă, în condiții optime etc. - fluxuri de producție și livrare. Chiar și metodele de plată suferă modificări, întrucât atât operatorii, cât și clienții preferă metodele cashless, considerate mai în siguranță’’, explică Ionuț Iovan, patronul Fabrica Ospitalității SRL (Red Angus).

,, Noi am decis să nu oferim nimic gratis, ci să dezvoltăm o nouă gamă de tarife prin care îmi voi acoperi doar cheltuielile. Vreau să pot susține salariile angajaților, să pot plăti dările la stat asociate salariilor, să pot plăti furnizorii de utilități, abonamemte de tot felul: CRM, internet, telefonie etc. Eu zic că așa ajutăm economia, plătind salariile întregi, nu 75% din salariul mediu pe economie, astfel încât angajații firmei și familiile lor să aibă din ce susține cheltuielile în această perioadă, să plătesc darile la stat astfel încât statul să dețină lichidități să-și facă treaba în lupta cu COVID 19, furnizorii mei să nu-și restrangă drastic afacerile și să nu mai am cu cine să negociez un serviciu sau produs necesar business-ului după perioada asta’’, a declarat antreprenorul.

,,Dacă nu mențin în activitate firma, peste câteva luni, când, de exemplu, mă voi duce să cumpar un top de hârtie de copiator, voi constata că plătesc pentru el cât greutatea în aur. Nu vreau să ajung în situația în care marii jucători să facă prețurile și eu să nu am putere de negociere, pentru că sunt un mic antreprenor și nu contez’’, consideră Ligia Neașcu.

Potrivit analiștilor de la Frames, business-ul românesc are nevoie, mai mult ca oricând, să strângă rândurile. ,,Dincolo de facilitățile pentru șomajul tehnic, vrem să vedem puse în practică liniile de finanțare cu dobândă subvenționată. Mediul de afaceri are nevoie în primul rând de bani, de lichidități cu care să își continue business-urile. Ca antreprenor să poți discuta cu banca și să îți asiguri rapid o linie de finanțare cu care să îți reconfigurezi business-ul, să devii activ în mediul online, să ai capital să continui producția, serviciile. Șomajul tehnic trebuie să devină ultima soluție, nu prima, așa cum este promovată în prezent’’, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

CUMPĂRAȚI PRODUSE ROMÂNEȘTI

Ligia Neacșu și alți antreprenori care îi împărtășesc opiniile lucrează, în prezent, la dezvoltarea unei platforme de business online în care cererea și oferta să se regăsească într-un mod simplu și eficient. De la prezentarea de produse și servicii, la cursuri și tutoriale de business, antreprenorii vor să își împărtășească cunoștințele și să își pună la comun resursele pentru a susține economia reală.

,,Vreau să cred că avem destulă maturitate și nu ne lăsăm doborâți de această perioadă, că suntem o forță și avem un cuvânt de spus. Hai să ne unim și să ne ducem mai departe activitatea, dar făra să vânăm profituri, să targetăm acoperirea cheltuielilor curente’’, spune antreprenorul.

În prezent, pe forumurile de discuții economice din social media, curentul ,,Cumpărați produse românești’’ a căpătat o relevanță și mai mare. De la micii producători agricoli, la servicii de training și consultanță, antreprenorii și clienții sunt îndemnați să susțină mediul de afaceri local.

,,Avem o economie fragilă, cu un grad foarte mic de capitalizare. Dincolo de multinaționale, care au un rol pozitiv și important în economie, peste 80% dintre companii suferă de lipsă de capital, iar dependența financiară, pe lanțurile comerciale, este extrem de ridicată. Dincolo de cei a căror activitate a fost stopată prin ordonanța militară, antreprenorii din celelalte sectoare trebuie să găsească soluții să conlucreze, să își susțină angajații și să nu cadă în capcana măsurilor drastice – reduceri de personal și neplata furnizorilor’’, afirmă analiștii de la Frames.

Potrivit estimărilor companiei de consultanță, durata medie de plată a facturilor în economia românească riscă să crească la 4-5 luni, față de 3 luni în prezent. ,,Odată blocate fluxurile financiare, economia va cădea ca un castel de cărți de joc’’, a declarat Negrescu, conform stiripesurse.ro

marţi, 31 martie 20201729
Comentarii

02omorati virusul(31 mar 21:10)
toate slugile din guvern au cumparat avioane, bombe,etc sh.folositile acum.
27gata cu circu asta(31 mar 17:28)
ar trebui sa revenim la normal. purtam toti masti si la munca. ce nu omoara virusul, sigur termina criza economica.
43Pentru 15:49(31 mar 16:18)
Si cine doreste asta boule? Altceva mai ai in cap? Se doreste, se vrea, se cere.... Cap de pula ce esti. Si noi ne dorim sa va expuneti teoriile la wc, cand va cacati, la cacati.
012raszvan(31 mar 15:58)
or sa umple bugetarii mamaia la vara , gratie vouchere-lor de vacanta platite din banii prostilor . cei din privat la sapa , unii la cartofi si multi la sapa de lemn
24Se doreste(31 mar 15:49)
Shut down in Romania adica sfarsit sau canet film.
114Dorin(31 mar 14:59)
In primul rand ajustati salariile si pensiile nemeritate. Mii de oameni cara averi acasa fara sa faca nimik, au dus o viata la birou de patroni.
18baaaai(31 mar 14:57)
voi nu intelegeti ca astia ne umplu de lozinci dar nu va spune ce au facut concret pentru a incuraja producatorul roman sau cum il distruge bnr-ul prin politica monetara pe care o duce de ani de zile!!!
25Pt.pintili(31 mar 10:57)
Frumoase vorbe dar vor ramane vorbe ,pt. ca daca va fi, o sa fie tot la domiciliu, nu cum ai vrea tu si sa stii ca poti sa mori ca UN LEU ,DAR IN CUSCA!!!Autoritatile vor avea grija de asta mai ales si nu ca sa te vindeci.ASTA E VALABIL PT. TOTI INDIFERENT CA SUNTEM LEI SAU ANTILOPE.Sa auzim de bine!!!
113Pintilii(31 mar 10:40)
Decat a muri ca un iepure in genunchi la domiciliu prefer a muri luptand-u-ma precum leul a supravietui!Caci nu-i totuna leu sa mori ori caine-nlantuit!
114Intelepciune(31 mar 10:29)
Daca cumparati produse fabricate in Romania banii se invart intre noi. Daca cumparati produse facute de straini banii ies din tara. Este firesc la un moment dat sa nu mai avem bani in tara daca nu intelegem ca facem curu mare la chinezi.
27Umm....(31 mar 10:29)
Care economie?
415roman(31 mar 09:52)
sunt de acord sa cumparam produse romanesti dar preturile sa fie cost de productie si max 10 procente profit. daca produsele de import sunt mai ieftine, economia de piata functioneaza si omul ia ce e mai ieftin si cateodata si mai calitativ.
022Serios???(31 mar 09:41)
Pai nu urlati toti pe aici ca ''stati acasa'' si ''lucrati de acasa''? De parca o sa poti lucra la infinit de acasa sau poti sapa santuri si repara drumuri de acasa! Acum o sa ne ducem in bot si o sa va iasa pe nas statul acasa!
mai mult...Replica
2 iun 15:59ReplicaANCHETĂ la Poliția Locală Constanța, după ce un echipaj a fost surprins la prostituate

Primăria Constanța, instituției în subordinea căreia se află Poliția Locală, a dispus demararea unei anchete la...722

2 iun 11:18ReplicaEXCLUSIV! ŞERBAN NICOLAE: Orban ar fi avut mai mult de câștigat dacă-și cerea public iertare. VIDEO1524
2 iun 15:44ReplicaPOLIŢIŞTII LOCALI, prinși cu PANTALONII în VINE la PROSTITUATELE de pe variantă! VIDEO30668
2 iun 00:00ReplicaVDT Construct Impex şi-a tras PUD-ul din Palazu prin mangle ‚legale’

Imobilul cu 10 etaje, ce ar urma să fie edificat lângă sensul giratoriu aflat la intersecția Bulevardului Tomis cu...1564

2 iun 00:26ReplicaȚuțuianu și Făgădău NU sunt siguri că vor mai prinde un mandat!2422
2 iun 00:00ReplicaZoom Beach și-a redeschis porțile: sală de forță și multe noutăți! VIDEO2715
2 iun 00:00ReplicaRĂZBOIUL TOTAL dintre Bola şi beach baruri se amplifică!

Războiul dintre Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) şi operatorii unor beach baruri din zona...2917

2 iun 00:27ReplicaDOSARUL ‘NAȘILOR’ din CFR a ajuns la Constanța!846
2 iun 23:45ReplicaVIDEO! FETIȚELE NU se lasă nici pe ploaie de MESERIE!1383
2 iun 00:00ReplicaSfârșitul stării de urgență, începutul masacrului pe șosele

Criza provocată de noul coronavirus a avut și efecte pozitive, remarcate prin numărul redus de accidente și implicit...1926

2 iun 00:00ReplicaLocatarii care subînchiriau locuințele ANL, evacuați1469
2 iun 00:00ReplicaPolițist LOVIT cu capul în GURĂ de un 'boschetar'!1290
Vremea
14.5°14.5° - 15° marţi, 2 iunie 2020
ConstanțaUmiditate: 69%
Vânt: 1.32 m/s
Presiune: 1009 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
2 iun 00:00SportFederaţia Română de Şah organizează un Campionat Naţional online

Federaţia Română de Şah organizează începând de luni un Campionat Naţional online, sub forma a două turnee,...298

2 iun 00:00SportNadal condiţionează participarea sa la Roland Garros de situaţia sanitară

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, numărul 2 mondial, va participa la turneul de la Roland Garros, în luna...328

2 iun 00:00SportFotbal - LaLiga revine din 11 iunie

13 iunie - Espanyol - Alaves (13:00), Celta Vigo - Villarreal (17:00), Leganes - Valladolid (19:30) şi Mallorca - FC...273

2 iun 00:00SportReal Madrid a revenit la antrenamente ca echipă după 81 de zile

Real Madrid s-a întors la antrenamente ca echipă la baza sa sportivă după o pauză de 81 de zile, datorată...250

Local
2 iun 19:53LocalIncendiu la Jurilovca, stins de pompieri după 15 ore

Luni, în jurul orei 18:00, pompierii Stației de pompieri Babadag au fost solicitați să intervină în zona...827

2 iun 19:53LocalFemeie AGRESATĂ de SOȚ, în Constanța!

Polițiștii din cadrul Secției 2, la data de 31 mai a.c., în jurul orei 16.00, au fost sesizați de către o femeie...1216

2 iun 19:56LocalVara debutează cu ploi torențiale

858

2 iun 22:30LocalAccident rutier în apropiere de Turcoaia

În după-amiaza zilei de 1 iunie a.c., un bărbat de 61 de ani, din Măcin, în timp ce conducea un auto pe DJ222 (în...1150

2 iun 22:31LocalAccidente rutiere produse de șoferi BEȚI, în Vama Veche și pe șoseaua Mangaliei

Polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța, la data de 30 mai a.c., în jurul orei 21.20, au identificat un...1659

2 iun 19:54LocalALCOOLEMII RECORD la VOLAN, la Constanța, în weekend!

Polițiștii din cadrul Secției 5 Rurală Cogealac, la data de 29 mai a.c., în jurul orei 21.00, au identificat un...1376

2 iun 00:37LocalAccident rutier în Constanţa: femeie lovită pe trecerea de pietoni

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi luni, 1 iunie, să intervină la un accident rutier în Municipiul...1211

2 iun 19:52LocalAccident rutier în municipiul Constanța

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați luni, 1 iunie a.c., să intervină la un accident rutier în...810

2 iun 19:52LocalNoi măsuri de protecţie impuse de către autorităţi pentru accesul la terase şi plaje, din 1 iunie

773

Politică
2 iun 00:00PoliticăMarcel Ciolacu de Ziua Copilului: La mulţi ani, supereroilor de mâine!

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu, afirmă că în fiecare copil se află "o mulţime de...247

2 iun 00:00PoliticăCioloş: PSD dă dovadă de ipocrizie când cere demisia Guvernului

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, susţine că PSD dă dovadă de "ipocrizie" când cere demisia Guvernului pentru că...283

2 iun 00:00PoliticăMarian Oprişan a rămas fără permisul de conducere, la trei ani după ce a condus cu 191 de km/h

320

Interviuri
21 mai 00:06InterviuriVirginia Uzun: Eforie, lipsit de strălucire din cauza proastei gestionări a banilor VIDEO

Virginia Uzun a fost directorul Serviciului Public de Impozite şi Taxe (SPIT) din cadrul Primăriei Constanţa timp de...4409

20 mai 00:46InterviuriInterviu EXPLOZIV cu Robert Turcescu: Nu am dialog cu Palaz. Relația dintre noi nu există! VIDEO

România a trecut de starea de urgență și a intrat în cea de alertă, iar numărul infectărilor cu noul coronavirus...5428

16 mai 00:50InterviuriEugen Teodorovici: Eu sunt, de fapt, preşedintele PSD

3823

16 mai 13:45InterviuriVictor Ponta: Am înțeles, cu mintea mea de social-democrat, că nu sunt bani pentru măsuri sociale dacă nu merge economia privată

România a ieșit oficial din starea de urgență, intrând, de azi, în starea de alertă. Astfel, despre începutul...3376

13 mai 00:12InterviuriVIDEO! Babu este un laș dacă a avut curajul să lovească o femeie!

Maria Obreja, comisar în cadrul Protecției Consumatorului (CJPC), care-l acuză pe viceprimarul Dumitru Babu că a...5402

8 mai 23:16InterviuriCabinetele stomatologice sunt obligate să mărească prețurile după 15 mai VIDEO

7498

Monden
2 iun 00:00MondenClint Eastwood a împlinit 90 de ani. A fost pasional şi aspru cu femeile. Ce spun cuceririle din viaţa lui

Pe 31 mai, legenda hollywoodiană a marcat nouă decenii de viaţă, care, dincolo de succesul profesional, poartă un...422

2 iun 00:00MondenAdevăratul motiv pentru care designerul Karl Lagerfeld purta mereu ochelari de soare

Supranumit şi Kaiser, designerul de origine germană nu se despărţea niciodată de accesoriul său de preţ,...475

2 iun 00:00MondenViaţa controversată a celebrei Marilyn Monroe. Starul ar fi împlinit acum 94 de ani

281

2 iun 00:00MondenGerard Butler și iubita lui încalcă regulile și se distrează la plajă. Cum au fost surprinși cei doi

Gerard Butler și iubita lui au petrecut o zi la plajă, în ciuda restricțiilor impuse de autorități. Cei doi au...351

2 iun 00:00MondenJennifer Lopez se face patroană de club de baseball

Jennifer Lopez, de 50 de ani, știe să facă bani și în afara scenei. Cântăreața care are o avere de 400 de...270

2 iun 00:00MondenRegina Elisabeta a II-a sărbătoreşte ieşirea din izolare printr-o plimbare cu calul

270

Mapamond
2 iun 00:00MapamondNoi măsuri de relaxare a restricţiilor la Moscova, în pofida creşterii numărului de cazuri de COVID-19

Capitala rusă a intrat luni într-o nouă etapă de relaxare a măsurilor, decretate în urmă cu două luni pentru a...240

2 iun 00:00MapamondCongo - Nouă epidemie de Ebola în nord-vestul ţării

Guvernul Republicii Democratice Congo a declarat luni un nou focar de Ebola la Mbandaka, (nord-vestul ţări), în timp...266

2 iun 00:00MapamondCoronavirus: În Iran s-au înregistrat 3.000 de noi cazuri în ultimele 24 de ore, un record începând din 1 aprilie

245

2 iun 00:00MapamondMăsuri de relaxare: Barurile se redeschid în Finlanda şi Norvegia, cafenelele şi restaurantele în Olanda

După două luni de la închiderea lor în contextul pandemiei de coronavirus, barurile se redeschid luni în Finlanda...249

2 iun 00:00MapamondCoronavirus: Peste un milion de cazuri de infectare în America Latină şi în Caraibe

Numărul cazurilor confirmate de infectare cu noul coronavirus a depăşit duminică un milion în America Latină şi...267

2 iun 00:00MapamondCoronavirus: Germania a înregistrat 333 noi cazuri de coronavirus şi 11 decese în ultimele 24 de ore

233

Sănătate
2 iun 00:00SănătateLeziunile pulmonare cauzate de țigările electronice seamănă cu arsurile chimice

În timp ce dispozitivele electronice pe bază de tutun sunt din ce in ce mai populare, promovându-se ca o alternativă...248

2 iun 00:00SănătateStudiu: Legătura dintre bacterii și boala celiacă

Expunerea la bacterii reprezintă un potențial factor de risc, din categoria factorilor de mediu, în dezvoltarea bolii...251

2 iun 00:00SănătateUleiul de pește, util în insuficiența cardiacă

248

2 iun 00:00SănătateStudiu: O singură doză de vaccin anti-HPV oferă protecție împotriva cancerului de col uterin

Un nou studiu arată că o doză de vaccin HPV poate preveni infecția cu acest virus care poate duce la apariția...234

2 iun 00:00SănătatePoluarea aerului: risc de schizofrenie și de osteoporoză

Studii recente au arătat că poluarea aerului prezintă un risc major pentru sănătate, din cauza diverselor patologii...215

2 iun 00:00SănătateStudiu: Putem încărunți din cauza stresului?

244

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT