REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Lun., 4 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6658
9.4° Constanța Luni, 4 Martie 2024 Anul XX Nr. 6658
 

Roberta Metsola înăsprește regulile ce vor trebui să fie respectate de eurodeputaţi

Roberta Metsola înăsprește regulile ce vor trebui să fie respectate de eurodeputaţi

Victor ROTARU 13 ianuarie 2023 | 00:00 456

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, va definitiva joi un plan în 14 puncte menit să înăsprească regulile ce vor trebui să fie respectate de eurodeputaţi cu privire la declaraţiile de avere, declaraţiile de interese şi contactele cu lobbyiştii, în încercarea de a restabili încrederea în urma scandalului de corupţie legat de Qatar şi în care sunt implicaţi actuali sau foşti eurodeputaţi.

Metsola va încerca să obţină joi susţinere din partea liderilor grupurilor politice din PE, potrivit unei surse europarlamentare.

Potrivit noilor reguli, eurodeputaţii vor trebui să declare toate întâlnirile cu grupurile de interese. De asemenea, planul prevede o perioadă de tranziţie în care foştii membri ai Parlamentului European nu vor putea efectua activităţi de lobby.

Autorităţile belgiene au inculpat patru persoane, printre care eurodeputata elenă Eva Kaili, fostă vicepreşedinte a PE, şi fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri, sub acuzaţia de primire de bani lichizi şi cadouri din Qatar pentru a influenţa luarea deciziilor. Qatarul a respins acuzaţiile, la fel şi Eva Kaili prin intermediul avocatului ei.

De asemenea, Parlamentul European a început procedura de ridicare a imunităţii în cazul eurodeputaţilor social-democraţi Marc Tarabella (Belgia) şi Andrea Cozzolino (Italia).

Conform regulilor actuale, doar preşedinţii comisiilor europarlamentare şi persoanele care supervizează rezoluţii sau legislaţie speciale trebuie să facă publice numele lobbyiştilor sau grupurilor de interese cu care se întâlnesc. Noile reguli propuse de Roberta Metsola prevăd extinderea acestei obligaţii la toţi eurodeputaţii, precum şi la asistenţii şi consilierii lor.

Membrii PE vor trebui să furnizeze detalii suplimentare în declaraţiile lor de avere şi declaraţiile de interese. Astfel, ei nu vor putea scrie doar ''consultanţă'' ca sursă a unor venituri externe.

Eurodeputaţii care vor încălca noile reguli vor face în mod mai clar obiectul sancţiunilor. Detaliile sancţiunilor, alături de declaraţiile de avere, vor fi prezentate mai clar pe website-ul Parlamentului European pentru a le permite alegătorilor să-i tragă mai uşor la răspundere pe eurodeputaţi, a explicat aceeaşi sursă din legislativul european.

O reformă care va lua însă ceva mai mult timp este crearea unui organism de etică independent care să vizeze toate instituţiile UE. Comisia Europeană urmează să facă o propunere în această privinţă, dar deocamdată nu este clar când va face acest lucru, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
4815544473
5/49
1646443303-03-20246 8 4 7 2 1 1
joker
1812120439