Roma Cafe a PIERDUT PROCESUL cu PRIMĂRIA
Roma Cafe a PIERDUT PROCESUL cu PRIMĂRIA
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestRoma Cafe, situată în parcul de la Gară, aparține firmei Balmar Chill Cafe, deținută de Marius Balaban. Security Guard Group, proprietara terenului pe care se află cafeneaua, a cerut suspendarea actului administrativ privind demolarea pe cale administrativă a lucrărilor de construcții executate fără autorizație de construire pe terenul aparținând domeniului public al Primăriei Constanța, zona Parc Gară, care funcționau ca terasă a cafenelei Roma.
Motivarea proprietarilor
În cererea de suspendare, reclamanta arată că întotdeauna, în jurul proprietății au existat alei de circulație pietonale, betonate sau pavelate, ele deservind încă de la început WC-urile publice existente. Aceste alei nu au fost edificate de către societate, ci au fost amenajate de către municipalitate încă de la înființarea parcului. Deși a fost comunicat acest lucru inspectorilor de la Poliția Locală, aceștia i–au imputat execuția acestor lucrări edilitare. Totodată, Primăria Constanța a autorizat în fiecare an această terasă să desfășoare activitate și pe domeniul public, autorizare pentru care a fost percepută o taxă de ocupare a domeniului public. Din punct de vedere al prejudiciului financiar iminent, trebuie menționat și faptul că taxa pentru ocuparea domeniului public a fost achitată anticipat, desființarea suprafețelor ducând la imposibilitatea utilizării suprafeței contractate de la municipalitate și de aici pierderi financiare considerabile.
Ce a spus Primăria
Conform Primăriei Constanța, terenul face parte din domeniul public al municipiului, constituind spațiu verde. Pe acesta au fost edificate cele două platforme, fără a exista autorizație de construire, acestea fiind folosite de reclamantă, prin chiriașul său, la desfășurarea activității economice. Deși a procedat la desființarea pergolelor, cele două platforme în suprafață de 8,4x 6,2 mp și de 13,3 x 5,1 mp situate pe laturile cafenelei nu au fost desființate, susținerea reclamantei că nu le-ar fi edificat fiind contrazisă de evidențele înscrise la Direcția Urbanism, de unde rezultă că nu există autorizație de construire emisă pentru acestea. De asemenea, având în vedere dimensiunea celor două platforme, precum și exploatarea acestora în vederea activității desfășurate, este evident că acestea nu reprezintă bordura de gardă a clădirii.
Ce a spus instanța
Instanța poate acorda măsura suspendării executării unui act administrativ, în raport cu ansamblul circumstanțelor și intereselor prezente, atunci când executarea actului este de natură a cauza pagube grave, dificil de reparat și când există un argument aparent valabil de nelegalitate a acestuia. Așa cum rezultă din cererea de chemare în judecată coroborat cu actul administrativ individual, nu relevă existența unui prejudiciu material creat patrimoniului societății, dispoziția neavând ca obiect lipsa avizului de funcționare/ autorizare a desfășurării activității comerciale. Apreciind că nu sunt îndeplinite condițiile pentru a dispune suspendarea actului administrativ, instanța va respinge cererea ca nefondată. Sentința a fost dată pe 20 iulie 2021 de Tribunalul Constanța și nu este definitivă.
Virgil STOIAN
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News