REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Roman (PNL): Atacăm la CCR alegerea lui Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ

Roman (PNL): Atacăm la CCR alegerea lui Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ

Replica API 22 octombrie 2020 | 00:00 1172

Liberalii vor ataca la Curtea Constituţională a României (CCR) alegerea deputatului PSD Florin Iordache la şefia Consiliului Legislativ, a anunţat, miercuri, liderul deputaţilor PNL, Florin Roman.

Florin Roman

"Grupul parlamentar PNL va depune o sesizare la CCR referitoare la neconstituţionalitatea alegerii domnului Florin Iordache în fruntea Consiliului Legislativ. PNL are numărul necesar de semnături pentru atacul la CCR şi dorim să venim în sprijinul colegilor de la USR, care nu au matematic numărul necesar de semnături. Nu am primit o solicitare scrisă sau verbală pentru semnături, motiv pentru care colegii jurişti vor depune rapid sesizarea la CCR. Florin Iordache, autorul infamei OUG 13, cea care a scos în stradă sute de mii de români dornici să apere democraţia, nu are ce căuta în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. Este de neacceptat ca în 2020 să avem într-o funcţie atât de importantă o slugă a lui Dragnea, asta deşi pesediştii susţin că s-au rupt de epoca Dragnea. Votul de ieri arată exact contrariul, arată chiar că cele mai nocive personaje din epoca Dragnea sunt promovate în funcţii cheie în statul român", susţine Roman, într-un mesaj pe Facebook, potrivit Agerpres.

El explică motivele pentru care liberalii vor ataca la CCR alegerea lui Iordache.

"Colegii jurişti lucrează serios la sesizarea către CCR împotriva lui Florin Iordache, impus de blatul PSD-USR, în fruntea Consiliului Legislativ. Dorim să-i ajutăm pe colegii din USR şi prin urmare o să postez o mică parte din conţinutul sesizării, în speranţa că o vor prelua în sesizarea promisă de ei", spune Roman.

Liberalul precizează că alegerea preşedintelui Consiliului Legislativ, în persoana lui Florin Iordache, s-a realizat prin încălcarea dispoziţiilor art. 9 alin. 2 din Legea nr. 73/1993 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ.

"Acest articol se află sub prezumţia de constituţionalitate şi dispune: 'Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului'. Pe cale de consecinţă nu a fost întrunită majoritatea cerută de lege pentru alegerea preşedintelui Consiliului Legislativ, fiind încălcat principiul legalităţii prevăzut de art. 1 alin. 5 din Constituţie", arată Roman.

Liderul deputaţilor PNL susţine şi că Florin Iordache nu îndeplineşte condiţiile de bună reputaţie cerute de lege, fiind iniţiatorul mai multor proiecte legislative care au generat revoltă publică.

Roman precizează că al treilea motiv de neconstituţionalitate este neîndeplinirea condiţiei prevăzute de lege care dispune că preşedintele Consiliului Legislativ nu poate fi membru al unui partid politic.

"La dosarul depus la secretarul general al Camerei Deputaţilor nu există dovada că domnul Iordache a demisionat din PSD anterior înregistrării candidaturii. Pe cale de consecinţă, pentru a treia oară este încălcat art. 1 alin. 5 din Constituţia României coroborat cu art. 20 alin. 2 din Legea nr. 73/2020", conchide liberalul.

Plenul Parlamentului a decis, marţi, numirea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. Iordache a fost numit în funcţie cu 185 de voturi pentru şi 43 contra.

În funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost numit senatorul USR George Edward Dircă. În favoarea acestuia au votat 174 de parlamentari, iar împotrivă - 17.

Votul a fost secret, cu buletine.

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a anunţat miercuri că grupurile parlamentare ale USR vor sesiza Curtea Constituţională pentru invalidarea numirilor făcute marţi de Parlament la Consiliul Legislativ, întrucât candidaţii nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege.

Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ a rămas vacantă după demisia lui Şerban Iliescu. Secţia de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a rămas fără conducere după demisia lui Gheorghe Popescu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Roman este pe mana cu ciolacu. Se vede din satelit. Deja vorbesc cum sa se asocieze in decembrie sa ne dea si ciuma si cancer
1
0
Sportul national al PNL este contestatia la CCR. Numai muisti sunteti mai toxicilor galbeni. Sa le iau fata in pula la toti pnl istii. Muie cu cacat pentru voi toti pnl istilor
4
2
goalnii astia in loc sa se ocupe de pandemie, de 11 luni au in cap doar alegeri anticipate, trimiterea romanilor la cules sparanghel, sa fure prin Unifarm sute de milioane si sa puna analfabeti fara scoala sau cu diplome false sa conduca Romania.
5
1
dle cetatean incearca si exerseaza citirea si scrisul coerent, concret, inafara de ura vis a vis de un anumit segment din politica - nu am inteles nimic. Rectia dumitale este aceiasi cu a acelora din partidul pe care il divinizezi , si care vin cu textul invatat pe dinafara asa cum faceam noi la admiterea in liceu cu acele teme la lb si literatura romana
2
1
nenernicii penelisti au votat cu ciordache.USL exista, mizerabililor..
3
2
tu sti ce curtea constitutionala si cu ce se ocupa sa-au te faci ca nu sti tu bou votezi si dupa aceia te duci la curte de noaptea minti
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367