REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.8° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Români controlați în aeroport, deși am intrat în Schengen aerian

Români controlați în aeroport, deși am intrat în Schengen aerian

Georgiana BOGLEA 3 aprilie 2024 | 16:02 661

Românii continuă să fie supuși unor controale amănunțite pe aeroporturile din Europa, cu toate că România a devenit parte a spațiului Schengen aerian începând cu 31 martie. Această situație a ridicat semne de întrebare și nemulțumiri în rândul cetățenilor români, precum și în rândul oficialilor din România. Un europarlamentar român a luat inițiativa de a depune o plângere la Comisia Europeană pentru a clarifica această situație paradoxală care contravine principiilor și normelor spațiului Schengen.

Romani controlati in aeroport, desi am intrat in Schengen aerian

Intrarea României în spațiul Schengen aerian a fost un moment așteptat cu emoție de către mulți români, însă apariția problemelor și a controalelor repetate pe aeroporturile europene a stârnit frustrare și nedumerire în rândul populației. 

Europarlamentarul român Vlad Gheorghe a depus o plângere la Comisia Europeană în urma discriminatorii la care sunt supuși românii la punctele de control al pașapoartelor, chiar și după ce România a aderat la Schengenul aerian.

Conform unei relatări recente, toți pasagerii unui avion sosit din România au fost verificați de polițiștii francezi pentru documente. Printre aceștia s-a numărat și europarlamentarul Vlad Gheorghe, care a filmat în aeroportul din Paris și a distribuit imaginile pe internet.

Vlad Gheorghe a relatat că atunci când a cerut lămuriri agenților, aceștia au răspuns ridicând din umeri, și au declarat că doar respectă ordinele superiorilor.

 "Nici un #schengen: m-a oprit poliția la avion la #Paris ! Discriminarea continuă, îi umplu de plângeri! Inițial au vorbit în engleză. Când s-au prins că e de rău, n-au mai știut decât franceză. Ghinion, că știm și franceză și am putut comunica. Nu au reușit să ofere nicio explicație", a scris Vlad Gheorghe în descrierea clipului de pe TikTok.

Urmare a acestui incident, europarlamentarul român a depus o plângere la Comisia Europeană.

"A venit să depunem plângerea pe care am promis că o fac ieri, când polițiștii de frontieră m-au oprit frumos la Paris. Doar că nu m-au oprit pe mine, ne-au oprit pe toți cei care ne-am dat jos din avionul de România. Cică am intrat în Schengen, măcar în Schengenul acesta, mic, mic, tot cu avioanele, doar că nu e adevărat, doar că suntem din nou discriminați.
Păi dacă ne opresc pe toți și ne verifică pașapoartele, ce Schengen aerian e ăsta? Se întâmplă în Franța, mi s-a întâmplat mie, v-am zis, dar se întâmplă românilor la Frankfurt, la Copenhaga și la Amsterdam. Mulțumesc pentru mesaje! Cel puțin aici avem noi dovezi că se întâmplă chestia asta.
Asta e împotriva Schengen, împotriva Europei, și de aceea am venit aici, astăzi, la Comisia Europeană, să depun plângerea", spune Vlad Gheorghe în videoclipul postat pe TikTok.
Europarlamentarul a și arătat plângerea pe care urmează s-o depună la Comisia Europeană: 
 
"Uite, hârtie frumoasă cu antet, că așa le place lor, hârtie cu antet. O să depun plângerea asta ca să fie sancționați cei care fac chestii de genul ăsta împotriva României, ca să știe Uniunea Europeană și Comisia, care este Guvernul Uniunii Europene, că Schengen e doar pe hârtie în momentul ăsta.
Ăsta e dreptul nostru, nu cerem nimănui ceva gratis, cerem doar să ni se respecte drepturile de cetățeni europeni, la fel ca cei care sunt belgienii sau cei care sunt aici, în Belgia, italieni, germani, orice altă naționalitate. Dacă tot ni se dă sfertul ăsta de Schengen, măcar să ne respecte așa, nu să ne oprească ca pe niște infractori pentru că asta e adevărul, exact la ieșirea din avion. Adică să muți ghișeul ăla de pe Otopeni la Paris sau pe Schiphol, în Amsterdam sau oriunde ar fi...
De aceea depun plângere și o să depun mai multe și nu mă las până când nu o să fie sancționați cei care fac astfel de lucruri, cei care se iau aiurea de români și, la fel, până nu o să fie sancționați politicienii care mint", a mai spus europarlamentarul român, conform realitatea.net
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468