REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

România a câștigat procesul Roșia Montană și va primi despăgubiri

România a câștigat procesul Roșia Montană și va primi despăgubiri

Victor ROTARU 9 martie 2024 | 09:59 2085

România a câștigat  acțiunea arbitrală în dosarul Roșia Montană, decizia Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii a fost comunicata în această  seară Guvernului României.

Romania a castigat procesul Rosia Montana si va primi despagubiri

Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primește câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey). Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

În următoarele 20 de zile urmează să fie publicată  motivarea deciziei ICSID. Guvernul României  salută această decizie și  mulțumește tuturor celor implicați în apărarea  intereselor statului român.

Romania a castigat procesul Rosia Montana si va primi despagubiriRoșia Montană

"Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru greșelile unor oameni politici care au acționat împotriva  intereselor României. Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale", a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Romania a castigat procesul Rosia Montana si va primi despagubiriMarcel Ciolacu

Acțiunea arbitrală internațională a fost inițiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) și a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995).

România dorește publicarea integrală a hotărârii arbitrale. Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informațiile confidențiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în întregime și se va publica pe site-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii.

Gabriel Resources, prima reacţie după verdictul în procesul Roşia Montană

Canadienii de la Gabriel Resources au anunţat că vor contesta decizia în cazul Roşia Montană. Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a decis că statul român nu trebuie să le plătească canadienilor nicio despăgubire. Firma canadiană cerea daune de nu mai puţin de 6,7 miliarde de dolari pentru blocarea exploatărilor de aur.

Tribunalul Internațional de Arbitraj a decis că România nu este obligată să plătească despăgubiri către Gabriel Resources și, mai mult, ţara noastră este cea care trebuie să primească bani de la această companie. Gabriel Resources trebuie să vireze în conturile României aproximativ 1,4 milioane de dolari, cheltuieli cu judecata. De asemenea, la aceste sume vor fi calculate dobânzi și penalități. Este decizia Tribunalului Internațional de Arbitraj care a luat prin surprindere Guvernul de la București, pentru că autoritățile de aici se așteptau ca România să piardă acest proces.

România a câștigat procesul pentru Roșia Montană

Instanța de arbitraj internațional și-a anunțat decizia în dosarul deschis de canadienii de la Gabriel Resources împotriva României, după ce, în deceniul trecut, nu li s-a mai permis să exploateze aurul de la Roșia Montană.

Potrivit ICSID - Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții, România nu trebuie să plătească despăgubiri. Dimpotrivă, canadienii trebuie să achite țării noastre cheltuieli de judecată și arbitraj în valoare de mai multe milioane de dolari.

Decizia a fost comunicată vineri, cu puțin timp înainte de miezul nopții (după fusul orar al României) și a nu fost anticipată la București.

Romania a castigat procesul Rosia Montana si va primi despagubiriImagini de la protestele împotriva exploatării aurului de la Roșia Montană

"... Obligă reclamanții (firmele Gabriel Resources, n.r) să ramburseze pârâtului (statul român, n.r.) costul procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă (...) reprezentată de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.

Obligă reclamanții să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30. 284.053,32 RON și 928.641,70 USD, împreună cu o dobândă (...) reprezentată de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.

Respinge toate celelalte pretenții formulate de părți", se spune în decizia instanței.

Înainte de pronunțarea ICSID, responsabilii guvernamentali au avansat perspectiva plății, drept despăgubiri, a unei sume între două miliarde de dolari și 6,7 miliarde de dolari, adică valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey).

Decizia ICSID: România trebuie să primească de la Gabriel Resources bani reprezentând cheltuieli de judecată și arbitraj

România a câștigat acest proces cu Roșia Montană. Nu va mai plăti niciun prejudiciu către canadienii de la Gabriel Resources. Este o decizie neașteptată. Mai mult, firma care ar fi trebuit să facă exploatarea la Roșia Montană și care pretindea României achitarea unui prejudiciu de aproximativ 7 miliarde de dolari este acum obligată de instanța de arbitraj - ICSID - să achite cheltuielile de judecată.

Asta înseamnă că această companie trebuie să vireze în conturile statului român peste 1,4 milioane de dolari cheltuieli de arbitraj, precum și o parte din costurile procesului, suportate de statul român, la care se vor adăuga și dobânzi. Este, într-adevăr, o decizie neanticipată de Guvernul de la București.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Lidera echipei de avocați care a câștigat pentru r*mânia procesul de miliarde cu Gabriel Resources este prof.univ. dr. Crenguța Leaua, o avocată cu o carieră excepțională, specializată în arbitraj internațional. NICIDECUM CRIMINALII DE LA PSD SI PNL !!!Trezirea romani ,mai avem capacitatea sa ne DESTEPTAM!!!
1
0
totul e o speculatie, unii pierd putin,altii castiga mult! facaturi financiare facute pentru baetii destepti ce cotizeaza la partidele de la butoane si nu numai!oamenii muncitori, cinstiti si corecti ,pensionarii ce au muncit o viata nu au de castigat nimic !
2
0
Romania a imprumutat 30 miliarde de euro in ultimul trimestru pe anul trecut. Tiganoidul Ciolacu ce are de zis?
7
0
ca avem oricum de platit datorii de 50% din pib iar pibul romaniei pe anul asta este evaluat la 315 miliarde euro chiar daca castiga la apel 2 miliarde sunt mizilic vor plati la datoria asta toata viata si copii care se vor naste peste vreo 10 - 20 de ani nu numai noi
6
1
Unii au facut bani frumosi din specularea actiunilor. Cine? Baietii cu ochi albastri si cu initiale SRI
9
0
Pt ttoata lumea care citeste va rog sa va aduveti aminte ca la momentul in care au dat in judecata statul roman experti de talie mondiala au declarat ca romania nu va pierde. Toate declaratiile au fost facute pt ca o firma controlata de dancu si coldea sa castige pe bursa. Cautati sa vedeti cine detine peste 1 milion, MILION, de actiun la gabriel resources cumparate in decembrie la sub 0.40 dolar canadian iar joi valoarea unei actiuni era de peste 0.6 dolar canadian. Totul a fost doar o specula pe bursa dictata de dancu si coldea. Societatea este din Cluj Napoca. BRK Financial Group BVB. Asta ca sa vedeti ce cum si in ce fel
9
0
gb a crescut de 4 ori in ultimele 10 luni si acum s-a prabusit escrocherie clara ca lumina zilei facuta de escrocii de ponta si ciolacu si gastile de infractori din spatele lor gb nu au exploatat si extras nici un gram de aur in viata lor gb au cifra de afaceri de vreo 6 milioane si valoare de bursa de multe miliarde un fel de alba negra au dreptate strainii care ne fac ttzigani cel putin ptr mafia psdnl si infractorii cu care fac afaceri murdare ca asta
10
0
Ciolacule urlai ca fata mare la p... a, acuma ai ești ca cu..rv..a și zici că nu-ți place p... a jegosule
13
0
mare minune ca am castigat, dar pe tonta-ponta olteanul tradatorr, borfash si infractorr cand il obligati sa plateasca shpaga primita?
15
1
in sfarsit o veste buna Felicitari celor cu coloana vertebrala .
11
1
Bai nesimtitule vroiai sa ne jupoi de vii de 7 miliarde dolari. A angajat din Securitate niste ofiteri care stiau despre aur ca sa fure aurul Dacilor. Tradator de tara e putin spus. Ciordeau pentru Australia nenorocitii din sri
13
0
De ce apare covrigarul astade ciolacu ? nu stiu , nu a avut niciun rol in cistigarea procesului , de ce apare ? El sa da apara alaturi de OMAR Haisan la vinatoare !
14
1
Felicitari PNL si PSD, se poate totusi
4
15
pierderea procesului ca sigura si ce sa vezi surpriza mare am castigat multi vorbesc de manipularea pietei bursiere inclusiv de catre guvernul romaniei ptr ca actiunile gb au explodat la anuntarea procesului si s-au prabusit acum dna ar trebui sa vada cine a vandut masiv actiuni gb inainte de sentinta dar nu e cazul sa ne facem iluzii in tara cea mai corupta din ue infractorii de la varful clasei politice mai vechi, ponta si gasca lui si mai noi, ciolacu si gasca lui, au dat una din cele mai mari lovituri postrevolutionare pe spinarea noastra si averea noastra nationala ca intotdeuna de 34 de ani
13
3
Tradatorul de serviciu!
15
4
Bravo PSD și PNL, patrioți adevărați.
8
19

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272