REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

România are nevoie să comercializeze produse alimentare care conțin insecte?!

România are nevoie să comercializeze produse alimentare care conțin insecte?!

Victor ROTARU 10 septembrie 2023 | 00:00 775

Proiectul de lege care reglementează utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor și comercializarea acestor produse în România a fost adoptat pe 5 septembrie de Senat. Proiectul prevede că produsele alimentare care conțin specii de insecte autorizate vor fi introduse pe piață ca alimente noi, provenite din spațiul Uniunii Europene și se vor găsi în magazine, în standuri separate, delimitate de standurile ce conțin produse consacrate. Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, a transmis faptul că România nu are nevoie de asemenea alimente, și chiar dacă proiectul de lege va trece, vor fi prea puțini „adepți” pentru astfel de produse.

Romania are nevoie sa comercializeze produse alimentare care contin insecte?!

Proiectul de lege care reglementează utilizarea făinii de insecte a trecut de Senat, urmând să ajungă la camera Deputaților, pentru a fi implementat. Contactat de către reporterii Replica, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Răzvan Filipescu, este de părere că astfel de produse, care conțin insecte, nu vor avea prea mulți adepți în țara noastră: „România nu cred că are nevoie să comercializeze produse alimentare care conțin insecte. Eu cred că trăim într-o țară binecuvântată, cu resurse naturale, cu produse locale extrem de gustoase. Avem legume, fructe, brânzeturi, care sunt recunoscute pe plan internațional. Cred și am susținut mereu producătorul român, fermierul român. Nu cred că o astfel de măsură de comercializare a produselor care conțin insecte își vor găsii adepți în România. M-am uitat și pe sondaje, la nivel european, sunt extrem de puține persoane care și-ar manifesta interesul pentru a gusta astfel de produse și văd că această inițiativă a trecut de Senat, care nu este cameră decizională, camera Deputaților este cameră decizională. Dacă se va aproba și vor fi oameni care vor să consume astfel de produse, este bine că sunt puse în standuri separate. Este foarte important să fie prezentate toate informațiile într-un mod explicit, de la alergeni, până la ingredientele care le conțin, astfel încât cine ar vrea să consume, să o facă în deplină informare, cunoștință de cauză. Eu nu cred că în România vor exista adepți pentru astfel de produse, pentru că noi avem produsele noastre extrem de bune.” 

Romania are nevoie sa comercializeze produse alimentare care contin insecte?!Răzvan Filipescu - Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea

Filipescu: Nu sunt tentat să încerc astfel de produse

Legat de impactul apariției pe piața a produselor alimentare care conțin insecte asupra agricultorilor români, Răzvan Filipescu nu-și face griji, România fiind un producător net pe partea de cereale: „Agricultorii nu vor fi afectați absolut deloc dacă acest proiect trece. Noi suntem producători net pe partea de cereale, se investește din ce în ce mai mult pe partea de creștere și dezvoltarea zootehniei, în partea de procesare, ia amploare, și prin măsurile implementate, apar inițiative de promovare și susținere a consumului de produse locale, nu văd nici o concurență, nici să afecteze în vreun fel faptul că se comercializează astfel de produse și cred că oricum cantitățile for fi infime, insesizabile și în continuare, nu cred că vor exista adepți pentru astfel de produse. Eu nu sunt tentat să încerc astfel de produse. Eu sunt un tip gurmand, îmi place mâncarea românească, sănătoasă, tradițională, dar nu o să gust deloc astfel de produse.” 
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pentru moment,insecta nu ne ar fi tocmai necesară în meniul nostru din ce în ce mai bogat,dar n aș baga mâna n foc .De viitor vreau să zic.Pentru necunoscători, adică mâncătorii normali,goangele aduc mulți bani,dar mulți. Dar asta doar cretinilor ce fac din orice ,o afacere.Si de o fi și lege sa halești insecta,pai o vei hali.Ca i lege.
1
0
Sa le manance cei carara le a venit ideea asta cu insectele daca niste descreerati o sa zica sa mancam si rahatul... ca e bun o sa mancam ca asa se impune, vai mama noastra
4
0
Nu mai sunt "d-eficiente" mijloacele de dezinsecție??? Sa mănânce ei insectele, caci se dau "loviti " de defrișarea naturii, iar efectele "incalzirii gloabelor" se vede în mințile lor!!!
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468