REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

România găsește căi de a debloca o tranșă de 3 miliarde de euro din planul de redresare

România găsește căi de a debloca o tranșă de 3 miliarde de euro din planul de redresare

Valentina CAMARA 15 martie 2023 | 00:00 154

Guvernul a găsit căi de a îndeplini condițiile necesare pentru ca România să primească a doua tranșă prevăzută în planul național de redresare și reziliență - bani pe care Comisia îi blochează din ianuarie.

Romania gaseste cai de a debloca o transa de 3 miliarde de euro din planul de redresare

Responsabili români și ai Comisei au discutat pe parcursul ultimelor săptămâni condițiile de îndeplinit, relatează Euractiv preluat de Rador.

Una dintre condiții e transpunerea corectă în legislația națională a dezbătutei Directive UE a Avertizorului de Integritate. Pentru a depăși problemele identificate de parlamentari români, guvernul a convenit să propună substituirea sintagmei „indicii puternice” cu „indicii” în textul legii respective. O altă condiție cerută României e să-și amendeze Legea Decarbonizării.

Pentru a soluționa problema, guvernul a convenit că va cere abrogarea articolului de lege care prevede posibilitatea menținerii în funcțiune a unităților pe cărbune în cazul unei crize energetice. Acest articol ar fi trebuit să fie abrogat încă din iunie 2022.

Deși guvernul a amânat să acționeze din cauza costurilor de 60 de milioane de euro presupuse de anularea contractelor în curs cu Complexul Energetic Oltenia, acum el a cedat în sfârșit și a optat în schimb să primească tranșa a doua prevăzută de planul de redresare.

Responsabilii români încearcă acum să găsească cea mai rapidă modalitate de a adopta amendamentele.
Surse din interiorului Ministerului Dezvoltării Regionale și Fondurilor UE afirmă că, cel mai probabil, guvernul va da o ordonanță de urgență săptămâna viitoare. Unii oficiali sunt încrezători că România are timp suficient pentru a rezolva aceste probleme până la sfârșitul lui martie, astfel încât țara să nu piardă tranșa de 3 miliarde de euro.

„Există o șansă reală de a rezolva aspectele tehnice și de a termina ce am convenit, astfel încât vom primi a doua tranșă prin îndeplinirea condițiilor și totodată vom planifica proiectul pentru a treia tranșă până la sfârșitul primului semestru”, a declarat premierul român Nicolae Ciucă la ședința de guvern de joi.

Pe de altă parte, a treia tranșă prevăzută de planul național de redresarea vine la pachet cu o serie de condiții dificil de îndeplinit, între care reforma legii pensiilor - o mare problemă pentru toate partidele, fiind un subiect delicat pentru populație, potrivit știripesurse.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614