REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Dum., 16 Iun. 2024
Anul XX Nr. 6762
15.4° Constanța Duminică, 16 Iunie 2024 Anul XX Nr. 6762
 

România nu poate amplasa eoliene în Marea Neagră. Nu se știe care instituție concesionează suprafețele

România nu poate amplasa eoliene în Marea Neagră. Nu se știe care instituție concesionează suprafețele

Replica API 29 iunie 2021 | 23:36 1518

Investitorii nu pot instala turbine eoliene offshore în România, întrucât încă nu se cunoaşte cu exactitate care este instituţia care ar trebui să concesioneze companiilor suprafeţe sau terenuri din Marea Neagră pentru acest tip de activitate, a declarat, luni, Niculae Havrileţ, director şi expert în Ministerul Energiei, în cadrul unei conferinţe de specialitate, scrie digi24.ro.

Foto: Profimedia Images

„România are un potenţial foarte mare de instalaţii eoliene offshore, vorbim de mii de MW. Banca Mondială ne oferă sprijinul de a plăti o consultanţă externă pentru a avea o lege specială, aşa cum există în alte ţări, precum Marea Britanie, Danemarca, Polonia”, a spus oficialul ministerial.

Potrivit acestuia, Secretariatul General al Guvernului analizează în prezent care este instituţia care se va ocupa de concesionarea suprafeţelor maritime pentru acest tip de activitate.

„Considerăm că trebuie să ştim exact cine şi cum concesionează terenurile sau suprafaţa marină. În România nu avem o instituţie care să gestioneze activitatea de concesionare a fundului mării pentru aceste activităţi. Nu ştim, pentru că, la rândul său, Secretariatul General al Guvernului a încheiat un contract de consultanţă pentru a stabili modalitatea de gestionare a acestui teritoriu de sub suprafaţa marină. Când SGG va finaliza această acţiune, probabil vom vedea, va fi definită instituţia care să gestioneze zona respectivă”, a explicat Havrileţ.

El a arătat că interesul investitorilor este mare, având în vedere potenţialul eolian care există acolo.

„Este clar interesul marilor producători de energie eoliană pentru această zonă în România, aici trebuie să aduc aminte că şi Hidroelectrica are planul de 300 de MW, interese care vin de la mari companii din Europa, Verbund, de exemplu, care vor o asociere cu Hidroelectrica, sau companii care au lucrat în Danemarca sau Germania în aceste zone, să investească şi să ne arate tehnologia în acest tip de activităţi”, a mai spus reprezentantul ministerului la o conferință organizată de Profit.ro, potrivit Agerpres.

Acesta se aşteaptă ca şi companiile care au concesionat perimetre petrolifere din Marea Neagră şi caută gaze să fie interesate şi de investiţia în sectorul eolian offshore.

„Ei deţin deja tehnologii care să poată instala ferme eoliene. Au platforme, au mijloace de transport, ne aşteptăm ca aceste companii să-şi manifeste interesul cât mai repede”, a precizat Havrileţ.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
asta cu mangla de jos e madalin de la usereI? asta vede numai mangle la altii, nu si manglele usere.
0
3
Se pregateste si aici o mare Mangla , cel care construieste isi recuoereaza imediat bani cu taxa verde din facturile de energie electrica .
1
3
degeaba.vezi ccr, avocatul diavolului psd,asistatii sociali.E nevoie de un Franco sau Pinochet sau Antonescu
7
1
NU este greu sa se inventeze peste noapte o noua ACROPO sau sa se mai adauge un AE la denumirea institutiei mentionate. Problema este cine sau carui partid sau persoane, iubovnice , prieteni, rude - sa i se atribuie acest OS de ros. Ar putea fi un birou mic la Constanta, dar...
5
1
Avem si institutie offshore...ne lipseste vointa....
9
2
Suntem idiotii Europei platim studii ca sa ne invete altii cum sa facem. Luati legislatia din Danemarca si Germania exact pe acest domeniu vedeti cum procedeaza ei si faceti la fel. Nu inventati apa calda fiindca au facut-o altii.
18
0

REPLICA

LOTO

6/49
281541142331
5/49
2274181623
joker
123216151112