REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

România nu poate produce medicamente din plasma provenită de la donatorii Covid-19

România nu poate produce medicamente din plasma provenită de la donatorii Covid-19

Replica API 11 septembrie 2020 | 13:19 1091

În mai multe țări, plasma de la donatorii vindecaţi de Covid este transformată în imunoglobulină anti-Covid. Avantajul noului medicament este că poate fi mult mai eficient decât plasma, datorită concentraţiei maximizate de anticorpi. În România, producerea acestui medicament este imposibilă, scrie stiripesurse.ro

În Coreea, plasma este deja transformată în imunoglobulină anti-Covid, un medicament revoluţionar care le poate da şanse în plus la viaţă pacienţilor aflaţi în stare gravă, informează Mediafax.

În Japonia, Germania, Elveţia, Italia, Spania sau Israel deja se fac teste avansate pentru acest medicament inovator, iar primele rezultate sunt promiţătoare.

„La administrarea de plasmă nu ştim exact câţi anticorpi îi dăm acelui pacient, la administrarea de imunoglobulină ştim exact câţi anticorpi am pus în fiecare flacon de imunoglobulină. Este nevoie de surplus de plasmă pe care nu o administrezi pacienţilor aflaţi în stare destul de severă şi pe care să o transmiţi fabricilor care să extragă anticorpii din această plasmă şi să facă aceste medicamente care practic oferă o doză standardizată, maximizată de anticorpi pacienţilor”, explică Florin Hozoc, CEO-ul unei firme care a donat statului 18 aparate de plasmafereză.

Şi totuşi, în România producerea acestui medicament este imposibilă. Medicul Nicolaie Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, spune că, la noi, numărul donatorilor de plasmă este foarte mic şi că legislaţia nu permite exportul de plasmă către fabricile din Europa pentru a primi la un preţ bun imunoglobulină.

De la începutul pandemiei, nu mai puţin peste 700 de români vindecaţi au donat plasmă, în toată ţara. Cifra ar putea creşte însă.

Centrul de Transfuzie Sanguină din Capitală primeşte de la o firmă privată încă un aparat de plasmafereză.

„Practic, instalăm un al doilea echipament care va dubla capacitatea de donare de plasmă convalescentă la Bucureşti. Am constatat că sunt foarte multe cozi, foarte mulţi pacienţi donatori care îşi doresc să doneze plasmă şi care nu pot fi preluaţi de Centrul de Transfuzie pentru că nu are capacitate de recoltare”, a mai spus Florin Hozoc.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Romania NU POATE NIMIC!
2
0
Candva erau niste ministri UDMR care inchideau spitale si clinica Cantacuzino. La fel unii care acum sunt pe la Plus inchideau clinici pentru transplant care acum se vede ca de fapt pot functiona. Asta poate Romania ...sa inchida. Apoi se plange ca nu stie "ce si cum".
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218